10.6 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialAVAS intoarce digurile Deltei la stat

AVAS intoarce digurile Deltei la stat

Intr-o adresa remisa Prefecturii Tulcea, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) precizeaza ca "digurile de aparare, compartimentare, platforme, terasamente, canale de alimentare, evacuare, drenare din amenajarile agricole si piscicole din Delta Dunarii se constituie domeniu public de interes judetean intrand in administrarea Consiliului Judetean Tulcea". In adresa se mai spune ca in contractele de privatizare pentru societatile piscicole si agricole s-a facut precizarea ca noii proprietari "si-au asumat raspunderea pentru eventualele prejudicii cauzate de scoaterea din capitalul social al digurilor si canalelor din Delta Dunarii si predarea lor administratorului legal, care este Consiliul Judetean Tulcea".
Cu toate acestea, stapanii din umbra ai Deltei, precum Traian Rece, Dan Verbina, fratii Suhov, Cristina Gavrila, se comporta ca veritabili proprietari ai digurilor si canalelor. Recent, Politia de Frontiera a fost impiedicata de Traian Rece, patronul Agrodelta Sireasa, sa patruleze pe digurile de la Sireasa situate pe granita romano-ucraineana pe motiv ca "politistii ii tulbura posesia privata a digului". Amintim ca, la sfarsitul anului trecut, Agrodelta Sireasa a comunicat sec Politiei de Frontiera Ceatalchioi ca "vi se interzice accesul pe diguri cu autoturisme, utilaje, etc., cat si pietonal al subalternilor dumneavoastra". In legatura cu aceasta situatie cel putin ciudata, Traian Rece a refuzat in mod repetat sa raspunda la intrebarile noastre, afirmand ca, in calitate de proprietar de diguri, nu are de dat socoteala nimanui.
Acelasi Traian Rece a impiedicat satenii din Salceni si Patlageanca sa circule pe DC 1 Ceatalchioi motivand ca acest drum si digul pe care este amplasat ii apartin. O situatie similara s-a inregistrat anul trecut in satul Partizani unde localnicii au fost impiedicati sa circule pe digurile unei ferme piscicole.
Consiliul Judetean Tulcea, desi are legea de partea sa, refuza sa preia in administrare digurile si canalele aferente amenajarilor piscicole si agricole din Delta motivand ca acestea ar fi proprietate privata. La dezvaluirea scrisorii AVAS, sefii Consiliului Judetean Tulcea au raspuns ca nu pot fi acuzati de incalcarea legii administrarii domeniului public. Constantin Cabuz, secretarul Consiliului Judetean Tulcea, a declarat ca toti cei aproximativ 300 kilometri de diguri aferente amenajarilor agricole si piscicole au fost scosi anul trecut din domeniul public de interes judetean pentru ca instanta de judecata ar fi obligat CJ Tulcea sa le rascumpere, cu bani grei, de la proprietarii societatilor piscicole si agricole daca refuza sa le cedeze latifundiarilor locali.

Contencios

"Dupa ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a dezvaluit ca nu a vandut digurile si canalele din Delta atunci cand a privatizat societatile cu capital de stat din zona, ci doar a stabilit sa le predea administratiei judetene, am solicitat Consiliului Judetean Tulcea sa anuleze trei hotarari prin care digurile au fost scoase din domeniul public. Incercam sa rezolvam pe cale amiabila acest litigiu. Daca CJ Tulcea va starui in mentinerea digurilor in domeniul privat, atunci vom cere instantei de judecata sa anuleze hotararile consilierilor judeteni. Am sesizat si Curtea de Conturi sa verifice legalitatea actelor de administrare a digurilor care apartin domeniului public cedate unor firme private. Aceasta inginerie aduce prejudicii importante unor institutii operative din Delta. Printre acestea se numara chiar si Politia de Frontiera."
Lefter Chirica, prefectul judetului Tulcea

» Eschiva

Potrivit oficialilor Consilului Judetean Tulcea, cei aproximativ 300 kilometri de diguri aferente amenajarilor agricole si piscicole au fost scosi anul trecut din domeniul public de interes judetean pentru ca instanta de judecata ar fi obligat CJ Tulcea sa le rascumpere, cu bani grei, de la proprietarii societatilor in cauza.

» Interdictie

Scandalul cel mai rasunator legat de proprietatea privata asupra unor diguri din Delta a fost starnit atunci cand o firma controlata de Traian Rece a interzis Politiei de Frontiera sa patruleze pe un dig de la frontiera cu Ucraina.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...

Investițiile la bursă devin mai accesibile: Românii pot tranzacționa simultan pe BVB și pe bursele din SUA

Investitorii români au acum posibilitatea de a tranzacționa simultan atât pe Bursa de Valori București (BVB), cât și pe piețele bursiere din Statele Unite,...

Fidelis răsplătește solidaritatea: Tranșă dedicată celor care salvează vieți

Donatorii de sânge primesc un punct procentual în plus la dobândă și un prag de subscriere de zece ori mai mic Ministrul de Finanțe, Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă