10.6 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialAutoritatile vor sa se tocmeasca cu activistii "Greenpeace" pentru "drumul lui Basescu"

Autoritatile vor sa se tocmeasca cu activistii „Greenpeace” pentru „drumul lui Basescu”

Pentru ca lucrarile de amenajare a DN 66 A Campu lui Neag Ð Herculane sa poate continua nestingherite, autoritatile locale din Uricani vor sa negocieze cu activistii „Greenpeace”, cei care au lansat, miercuri, un protest impotriva amenajarii acestei cai de acces. In timp ce ecologistii sustin ca tronsonul ar distruge ultima padure intacta din Europa, autoritatile locale sustin ca mediul nu este afectat.
Pentru a evita protestele specifice membrilor „Greenpeace”, conducerea Primariei Uricani i-a invitat, ieri, pe activisti sa discute chiar in zona respectiva, pentru a le demonstra cum stau lucrurile. Viceprimarul orasului, Constantin Stancu, a declarat ca „nu taiem copaci si nu facem absolut nimic rau mediului inconjurator”.
„Era un drum forestier pe care acum doar il modernizam si nimic altceva. Nu este nici un motiv sa protesteze acesti ecologisti si noi ii asteptam sa vina aici si sa le aratam despre ce este vorba”, a spus Stancu.
Conducerea administratiei locale crede ca amenajarea DN 66A pe portiunea Campu lui Neag Ð Herculane reprezinta o sansa de redresare economica a zonei, un pas spre dezvoltarea turismului, dar si o oportunitate de angajare a localnicilor majoritatea fara loc de munca.
Lucrarile de amenajare a DN 66A au debutat in anul 1999, pe vremea in care Traian Basescu era ministrul Transporturilor. In perioada 2000-2004, pe timpul guvernarii PSD, proiectul a stagnat, insa dupa preluarea puterii de catre Alianta „D.A.” una dintre solicitarile adresate de seful statului catre ministrul Transporturilor a fost sa reinceapa finantarea la acest drum, iar acum lucrarile sunt in plina derulare. Costul total al investitiei se cifreaza la 1.000 de miliarde lei vechi, con-form devizului estimativ, tronsonul fiind amenajat pe locul unui drum forestier vechi, clasificat ca sosea nationala.
Activistii „Greenpeace” si reprezentantii Fondului Mondial pentru Natura au adresat, miercuri, un protest public impotriva amenajarii drumului pe motiv ca aceasta va distruge ultima padure intacta din Europa. „Greenpeace” sustine ca acest tronson este construit fara ca firma care a castigat lucrarile, respectiv Directia Regionala de Drumuri si Poduri Timisoara, sa aiba toate avizele necesare, iar constructia va distruge si ultimul peisaj forestier intact de pe batranul continent.
In plus, activistii mai sustin ca aceste arii adapostesc suprafete semnificative de paduri seculare, precum si specii endemice rare, in timp ce parcurile nationale din zona sunt arii protejate de interes national. Reprezentantii organizatiei de mediu au adaugat ca nu exista studiul de impact asupra mediului si nici acordul de mediu necesar pentru aceasta lucrare.
„Greenpeace” cere Guvernului reclasificarea imediata a DN 66A ca drum forestier si oprirea lucrarilor.

Cele mai citite

A omorât în bătaie un cioban. Suspectul principal este chiar patronul său

Un bărbat de 46 de ani, din judeţul Buzău, a fost reţinut de polițiști, sub acuzația că ar fi omorât în bătaie un cioban...

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...

Mesaj RO-Alert în nordul județului Tulcea. MApN a ridicat patru aeronave

Structurile de apărare şi securitate naţională au interceptat un posibil atac al Federaţiei Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei, a anunțat ISU...
Ultima oră
Pe aceeași temă