16.3 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialAutoritatile, surprinse din nou de inundatii

Autoritatile, surprinse din nou de inundatii

» In ciuda faptului ca viitura este asteptata de zile bune, autoritatile au fost depasite de situatie.

» Indolenta conducerii de la regia "Drumuri Nationale" a pus pe jar ISU Galati.

» In fiecare an se construiesc diguri din saci pentru apararea DN 26 de la Galati spre Iasi.

De cativa ani, fiecare crestere a apelor Prutului in zona localitatii Slobozia Oancea la cote de 500-600 cm, o crestere care a inceput sa devina "obisnuita", pune pe jar echipele de interventie de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Galati si autoritatile locale, pentru ca apele Prutului ameninta sa puna stapanire pe un tronson de 800 de metri din soseaua DN 26, care leaga Galatiul de Barlad, Iasi si Vama Oancea, de la granita cu Republica Moldova. In fiecare an cu viituri pe Prut, in loc sa se concentreze asupra consolidarii digurilor de aparare, echipele de interventie trebuie sa se ocupe de construirea unui dig de protectie din saci care sa protejeze soseaua, pentru ca altfel traficul ar trebui deturnat pe o ruta ocolitoare, cu cateva zeci de kilometri mai lunga.

 

In acest an, nivelul apelor l-a depasit cu 80 cm pe cel al soselei si de o saptamana, la construirea digului de protectie au lucrat zi si noapte 60 de subofiteri de la ISU, 35 de muncitori de la Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA) Galati si cateva zeci de sateni din Oancea. Suprainaltarea digului nu este singura lucrare facuta in zona. Pentru ca trepidatiile pot afecta soliditatea digului din pamant si sacii umpluti cu pamant, pe sosea au fost instalate limitatoare de viteza si pentru ca traficul trebuie sa se desfasoare in bune conditiuni, in zona au fost imobilizate si echipe de la Politia Rutiera si Politia de Frontiera.

De fiecare data, dupa ce digul este construit, apar infiltratii, asa ca seful ISU Galati, generalul Viorel Zaharia, trebuie sa coordoneze consolidarea in zonele cu infiltratii. In plus, asa cum stau lucrurile in acest an, apele Prutului vor avea un debit mai mare decat cel obisnuit timp de trei saptamani. O vanzoleala inutila si costisitoare, pentru ca daca drumul ar fi inaltat, nu ar mai fi nevoie de risipirea atator resurse.

Solutia, la minister
"Exista trei solutii pentru DN 26, fie construirea unui dig de aparare in zona, fie suprainaltarea soselei, fie gasirea unui culoar adiacent. Cea mai buna varianta cred ca este suprainaltarea soselei", este de parere prefectul Galatiului, Gabriel Panaitescu. Dar gasirea solutiei salvatoare nu este la indemana autoritatilor galatene, ci in responsabilitatea Ministerului Transporturilor, pentru ca soseaua este administrata de regia "Drumuri Nationale". Se pare ca, dupa cativa ani de indiferenta la eforturile si cheltuielile altora, regia nationala si-a propus sa rezolve totusi problema tronsonului de 800 de metri din DN 26, care este vulnerabil la inundare.

Conform inginerului-sef din cadrul SGA Galati, Aurica Ciornei, regia "Drumuri Nationale" are in curs de avizare un proiect de consolidare si modernizare a DN 26, in cadrul caruia va fi suprainaltat si tronsonul din zona Slobozia Oancea.
Dar faptul ca proiectul este la avizare, nu prezinta nici o garantie ca va si realizat, pentru ca este an electoral, in toamna va fi o schimbare de guvern, iar cum se intampla de obicei, schimbarile de ministri fac ca proiectele ministerelor sa ramana uitate prin fisetele prafuite.

Cele mai citite

Ucraina primește de la SUA un nou pachet de ajutor militar în valoare de 375 milioane de dolari

SUA vor trimite Ucrainei un număr neprecizat de bombe cu dispersie cu rază medie de acțiune și o serie de rachete, artilerie și vehicule...

Femeie reținută sub acuzația de înșelăciune prin metode de vrăjitorie. Prejudiciul este de 7.000 de euro

O femeie de 40 de ani a fost reţinută de poliţiştii din Bucureşti sub acuzația că ar fi înşelat un bărbat prin metode specifice...

Proiect: Valoarea tichetelor de creșă ar putea crește începând cu octombrie 2024

Ministerul Muncii a lansat recent în dezbatere publică un proiect de act normativ care prevede majorarea valorii tichetelor de creșă începând din luna octombrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă