Romania nu are in vedere sa importe sau sa depoziteze deseuri radioactive provenite din alte tari ale Uniunii Europene, spune Consiliul National pentru Controlul Activitatii Nucleare, dupa ce publicatia britanica Times a scris ca Romania ar putea fi unul dintre cele opt state europene care negociaza depozitarea pe teritoriul sau a deseurilor nucleare produse de alti membrii UE.
"Legea 111/1996 spune ca Romania nu importa deseuri nucleare, iar aceasta prevedere legala este inca in vigoare", a declarat, pentru Romania libera, presedintele CNCAN, Vajda Borbala.
Times a relatat ca Romania, Italia, Polonia, Olanda, Slovacia, Lituania, Slovenia si Bulgaria sunt incluse intr-un proiect al Comisiei Europene care vizeaza transportul si depozitarea deseurilor nucleare
Borbala a explicat ca este vorba de Organizatia Europeana pentru Dezvoltarea Depozitarii (ERDO), un grup de lucru al mai multor tari europene, format la inceputul anului 2010. Discutiile sustinute in acest cadru s-au referit, printre altele, la siguranta depozitelor de materiale nucleare, la atitudinea populatiei statelor membre fata de depozitarea acestui tip de materiale si la obligatiile financiare care revin fiecarui stat, potrivit lui Borbala.
Presedintele CNCAN a mai precizat ca ERDO urmeaza Planului Strategic pentru Implementarea Depozitelor Europene Regionale (SAPIERR), o strategie care a fost finalizata printr-un studiu la care au participat 21 de tari membre.
Conform siteului independent World Nuclear News, atat ERDO, cat si SAPIERR se refera la dezvoltarea de depozite comune pentru deseurile nucleare in tarile Uniunii Europene. Acelasi site scrie ca Romania se numara printre cele 14 tari europene care sustin construirea unor astfel de depozite comune.
Deocamdata insa, a clarificat Borbala, in Romania exista doua depozite pentru deseurile nucleare, fiind vorba doar de produse ale activitatatii de profil din tara.
"Un depozit se gaseste in cadrul centralei nucleare de la Cernavoda. Acolo, continute de anvelope din beton, se afla mai mult de 638 de tone de uraniu compuse din combustibil nuclear ars, cel mai toxic deseu nuclear. Acest combustibil poate ramane intre 50 si 100 de ani acolo, in conditii sigure.
Apoi, mai exista un depozit de deseuri provenite din materiale nucleare slabe si medii degajate de activitatea de cercetare si de industria farmaceutica, in localitatea miniera Baita, din judetul Bihor. Acolo sunt 7900 de butoaie cu astfel de deseuri", a mai spus Borbala.
Presedintele CNCAN a dat insa asigurari ca toate deseurile nucleare din Romania sunt stocate in conditii de maxima siguranta.
Borbala a anuntat insa intentia autoritatilor romane din domeniu de a construi, pana in 2050, un depozit nuclear geologic, care ar urma sa fie plasat la cateva sute de metri adancime, in straturile de granit, sare sau argila. Acest depozit ar urma sa asigure stocarea deseurilor nucleare pentru cel putin 100 de ani, a adaugat presedintele CNCAN.
Conform Times, constructia unui asemenea depozit subteran este estimata de autoritatile olandeze, spre exemplu, la circa doua miliarde de euro.
"Riscurile in cazul acestor deseuri sunt ca pot, nestocate in conditii sigure, sa se infiltreze in ape si sa afecteze intreaga biosfera", a avertizat Borbala, asigurand insa ca Romania, ca si alte state europene, este monitorizata permanent de Uniunea Europeana pentru prevenirea potentialelor dezastre cauzate de deseurile radioactive. Acestea rezulta in urma activitatilor zilnice de intretinere sau de reparatii sau in momentul opririlor programate sau neprogramate ale unei centrale nucleare. Filtrele de purificare sau cele de la sistemele de ventilatie, uleiurile, solventii sau amestecurile inflamabile reprezinta cateva dintre tipurile de deseuri radioactive. Depozitarea se face in containere speciale de inox care trebuie sa garanteze faptul ca, pentru cateva sute de ani, acestea nu vor avea impact asupra mediului inconjurator.