Desi Guvernul Romaniei recunoaste nocivitatea radiatiilor produse de antenele de telefonie mobila, nici o autoritate a statului nu vrea sa se implice in aceste probleme. Dupa ce s-a aflat ca antenele montate pe blocuri pot provoca aparitia cancerului si s-a determinat prin masuratori ca nivelul radiatiilor este periculos, inca de la inceputul anului toti functionarii publici beneficiaza de prevederile a doua ordonante de Guvern care stipuleaza primirea unui spor de 10% din salariul de baza pentru cei care lucreaza in conditii vatamatoare. Lucru extrem de curios, mai ales daca ne gandim ca primariile sunt cele care dau avizele pentru montarea acestor antene. Adica stiu ca exista un pericol, pentru care iau niste bani in plus la salariu, dar emit in continuare avize.
De reglementari care sa-i protejeze si pe oamenii simpli nu am auzit pana acum, desi, conform declaratiei lui Costel Stanciu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC) Romania, lucrurile ar putea fi destul de simple. „Ar trebui sa se dea o hotarare de consiliu prin care sa nu se mai permita montarea acestor antene. Nu trebuie nici o ordonanta, nimic.”
Insa problema cea mai mare este tocmai aici. „In mod normal, pentru montarea antenei pe bloc trebuie o autorizatie de la primarie. Dar am avut un caz in 2004 cand o familie s-a judecat cu firma de telefonie mobila pentru mutarea unei antene si a castigat in instanta. Culmea este ca primaria din localitatea respectiva s-a aliat cu operatorul de telefonie mobila si au declarat recurs. Pe care pana la urma l-au pierdut. Este clar ca la mijloc sunt niste afaceri. Un alt caz suspect a fost in Bucuresti. Dupa o reclamatie pentru montarea unei antene, inspectorii de la primaria de sector s-au deplasat la fata locului si au constatat ca antenele nu aveau autorizatie. Au amendat operatorul de telefonie cu 30 milioane lei vechi si, culmea, au dispus ca in cateva luni sa intre in legalitate, adica sa se duca la ei sa ia aviz. Ei dau avize, inclusiv pentru antenele montate pe cladirile in care muncesc”, a declarat Costel Stanciu.
Doua ordonante
Costel Stanciu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC) Romania, ne-a explicat care sunt cele doua ordonante si ce se poate face pentru corectarea greselilor. „Antenele de telefonie mobila amplasate pe imobilele de locuinte pun in pericol viata si sanatatea locatarilor. Guvernul Romaniei recunoaste nocivitatea radiatiilor electromagnetice neionizante emise de antenele de telefonie mobila, prin Ordonanta nr. 2/2006 si 3/2006 privind reglementarea drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pentru anul 2006, care prevede: Art. 16 – (1) Spor pentru conditii vatamatoare, de pana la 10% din salariul de baza, se acorda functionarilor publici care desfasoara activitate in autoritatile si institutiile publice in care functioneaza instalatii care genereaza campuri electromagnetice de radiofrecventa produse de emitatori pentru comunicatii, instalatii de microunde, instalatii de curenti de inalta frecventa, statii de bruiaj. (2) Categoriile de functionari publici, cuantumul sporului prevazut la alin. (1) si conditiile de acordare se stabilesc, in limitele prevazute de lege, prin actul administrativ al ordonatorului principal de credite, cu incadrarea in cheltuielile de personal prevazute in bugetul aprobat. (3) Locurile de munca pentru care se acorda sporul prevazut la alin. (1) vor fi stabilite pe baza buletinelor de determinare emise de catre autoritatile abilitate in acest sens. Avand in vedere cele mentionate mai sus facem un apel catre consiliile locale din tara sa adopte hotarari de consiliu prin care sa se interzica amplasarea antenelor de telefonie mobila pe imobilele de locuinte. De asemenea, consideram a fi deosebit de utila realizarea de catre Directiile de Sanatate Publica a urmatoarelor determinari: inductia magnetica, curentul de contact, intensitatea campului electric, intensitatea campului magnetic si densitatea de putere, marime care pot fi masurate direct conform Art. 3, punctul 4, litera i) din Ordinul nr. 1007/2002 din 13.12.2002 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 929 din 18.12.2002, privind aprobarea Normelor de reglementare a nivelurilor de referinta admisibile de expunere a populatiei generale la campuri electromagnetice cu frecventele de la 0 la 300 GHz”.
Montarea antenelor, cu acordul majoritatii proprietarilor
Decizia de montare a antenelor GSM pe blocurile de locuinte se ia in cadrul adunarii generale a asociatiei de proprietari, cu votul majoritatii, a afirmat Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat.
Legislatia in vigoare nu prevede ca locatarii de la ultimul etaj, cei afectati cel mai puternic de radiatii, sa aiba drept de veto. „Ar trebui obtinut acordul tuturor locatarilor de la ultimul etaj pentru ca ei sunt cei mai afectati. Insa, conform HG nr. 85/2001, deciziile cu privire la modificarea destinatiei spatiilor comune, cum este terasa blocului, se iau cu acordul majoritatii proprietarilor. Am avut mai multe reclamatii referitoare la modul in care s-a decis amplasarea antenelor. Unii locatari nu au fost de acord”, a declarat Mihai Mereuta.
In unele cazuri, locatarii nemultumiti initial s-au razgandit cand au auzit ca firmele care instaleaza antenele ofera asociatiei sume importante de bani. Pentru ca oamenii nu cunosc bine pericolul reprezentat de antene, s-au lasat convinsi ca nu le strica ceva bani in plus la asociatie. Sumele variaza, in medie, intre 500 si 1.200 de euro lunar, bani care pot fi utilizati pentru lucrari in cadrul asociatiei: zugraveli, reparatii etc. Astfel, oamenii nu mai sunt nevoiti sa scoata bani din buzunare pentru a suporta aceste cheltuieli si inchid ochii atunci cand e vorba sa-si dea acordul pentru montarea antenelor. Cei care sunt informati si vor sa-si apere sanatatea au cerut firmelor de telefonie sa monteze panouri din materiale speciale care protejeaza impotriva radiatiilor. Aceasta prevedere a fost introdusa in contracte pentru ca firmele sa nu se poata eschiva si sa nu instaleze panourile.