17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialAutorităţile pariziene au mizat pe victoria lui Hollande

Autorităţile pariziene au mizat pe victoria lui Hollande

Printre indiciile folosite de presă pentru a prezice câştigătorul celui de-al doilea scrutin electoral din Franţa s-a numărat şi amplasarea strategică a toaletelor ecologice de către autorităţile pariziene.

Cu câteva ore înainte de deschiderea secţiilor de vot, autorităţile pa­ri­ziene deci­seseră deja că şansele lui Nicolas Sarkozy de a obţine un nou mandat erau prea mici pentru a fi luate în calcul pentru pregă­tirile nopţii lungi care avea să urmeze. Sau cel puţin aceasta a fost impresia jurnaliştilor cotidia­nului britanic The Telegraph, după ce au discutat cu cei res­ponsabili pentru planurile postelectorale ale poliţiei.

În cazul unei victorii a candidatului socialist François Hollande, suporterii acestuia ar fi urmat să celebreze victoria în Place de la Bastille, locul în care a început Revoluţia franceză în 1789.

Un triumf (neaşteptat) al preşedintelui Nicolas Sarkozy i-ar fi adunat pe susţinătorii acestuia, ca şi în 2007, în Place de la Concorde, aflată câteva sute de metri mai departe.

O simplă privire aruncată ambelor locuri le-a indicat jurnaliştilor britanici părerea autorităţilor despre rezultatul final al votului: zeci de toalete ecologice portabile au fost amplasate de acestea la Bastilia – însă nici măcar una în Place de la Concorde.

„Toaletele costă o groază de bani, şi am descărcat camioane întregi pline cu ele”, a declarat pentru The Telegraph un angajat al primăriei din capitala Franţei, adăugând că „nu comanzi atâtea toalete dacă nu eşti destul de sigur că le pui unde trebuie”.

Totodată, şi forţele de ordine­ s-au concentrat în jurul Bastiliei, indicând destul de clar care sunt aşteptările autori­tă­ţilor. La Concorde, pe de altă parte, nu era nici urmă de poliţişti – iar un ofiţer a explicat şi de ce: „dacă Sarkozy câştigă, poliţia nu o să aibă grija celor care petrec la Concorde sau a dezamăgiţilor de la Bastilia – ci a problemelor care vor avea cu siguranţă loc în banlieue-urile de la periferie” – unde popularitatea lui Nicolas Sarkozy este aproape nulă.

Pieţele îl iartă pe Hollande

Multă vreme, nici popularitatea lui François Hollande nu părea să fie extrem de mare – însă nu în ochii populaţiei sărace, ci în cei ai pieţelor financiare. Declaraţia socialistului conform căreia industria financiară este principalul său duşman a avut, bineînţeles, darul de a irita elitele şi a speria pieţele (ca de altfel şi celelalte afirmaţii populiste ale candidatului stângii, care a promis, printre altele, renegocierea Pactului Fiscal European, creşterea impozitelor pentru veniturile mari şi înfiinţarea a 60.000 de locuri de muncă la stat). Însă după ce la începutul lunii aprilie, o dată cu creşterea avansului lui Hollande în sondaje, investitorii începuseră să ocolească obligaţiunile emise de guvernul francez, o nouă emisiune de obligaţiuni pe termen lung, cu o valoare totală de 7 miliarde euro, a fost primită surprinzător de bine de pieţele financiare. Rata de dobândă pe care Franţa o va plăti va fi de mai puţin de 3% – aşadar mai mare decât cea a Germaniei (1,6%) sau a Marii Britanii (2%), însă considerabil mai mică decât cea a Spaniei, cotată cu 4,7%. După cum relatează The Telegraph, acesta ar putea fi un indiciu că pieţele au decis „să îi acorde lui Hollande beneficiul dubiului”, în speranţa că socialistul este, de fapt, mai moderat decât a fost în campania electorală şi că agenda sa va fi „neutralizată de forţa circumstanţelor fiscale”.

SMS-uri anti-Sarkozy

După cum relatează versiunea în limba franceză a portalului de ştiri Huffington Post, susţinătorii campaniei lui François Hollande nu s-au dat înapoi de la a folosi mijloace mai puţin ortodoxe – şi corecte – pentru a-şi impune candidatul; astfel, mai multe persoane au raportat că au primit un SMS în care se spunea că „pentru a evita cozile de la secţiile de votare, alegătorii lui Sarkozy sunt rugaţi să voteze luni” – când însă secţiile ar fi de mult închise. Un alt mesaj le sugera alegătorilor actualului preşedinte să scrie, lângă cruciuliţa de pe buletinul de vot, „ori doi”, pentru a-şi dubla votul. Cei care au urmat acest sfat nu şi-au dublat însă votul, ci l-au anulat. Deşi este puţin probabil ca rezultatul final al alegerilor să fie influenţat de asemenea glume, ele arată totuşi cât de disputată a fost alegerea – până în ultimul moment. 

Cele mai citite

Dani Olmo s-a accidentat! Cât va lipsi mijlocașul Barcelonei

Barcelona a primit o lovitură neașteptată, după ce Dani Olmo, unul dintre cei mai scumpi jucători transferați în această vară, s-a accidentat și va...

Analiștii CFA România prognozează o inflație de 4,95% și un curs de 5,0735 lei/euro pentru august 2025

Conform sondajului realizat de CFA România în luna august, analiștii financiari estimează o rată a inflației de 4,95% pentru următoarele 12 luni, până în...

PAID anunță sprijin financiar pentru proprietarii afectați de inundațiile recente din estul României

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a declarat luni că este pregătit să despăgubească rapid și eficient proprietarii de locuințe asigurați, în urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă