3 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialAutoritatile nu isi asuma iertarea generalilor criminali

Autoritatile nu isi asuma iertarea generalilor criminali

» Ministrul Teodor Melescanu a dat asigurari ca proiectul de amnistiere a militarilor care au participat la Revolutia din 1989 nu are sustinerea ministerului. Asociatia 21 Decembrie 1989 acuza ca in spatele acestei initiative se ascund interesele unor personaje condamnate sau cercetate pentru crimele de la Revolutie.

» Recent, proiectul a fost totusi trimis de minister spre avizare la Sectia Parchetelor Militare, care a cerut parerea procurorilor militari.

In contextul in care in toamna este preconizat un verdict in dosarul Revolutiei de la Timisoara, iar mai multi generali au fost condamnati deja pentru crimele de la Revolutie, o initiativa legislativa sustinuta de o anumita Asociatie Nationala a Cadrelor Militare in Rezerva cere, pentru al doilea an la rand, amnistierea militarilor pentru toate faptele comise in 1989, pentru ca acestea ar intra sub incidenta juramantului militar.
Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, i-a asigurat ieri pe reprezentantii fostilor revolutionari ca aceasta initiativa nu are sustinerea ministerului si ca nu o va promova in nici un fel. "Ministerul nu isi insuseste acest proiect si nu doreste sa il promoveze. Ministrul nu il va sustine sub nici o forma", ne-a declarat Doru Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, care a participat la intalnirea cu ministrul Melescanu.

 

Reactia lui Melescanu vine dupa ce, recent, Asociatia 21 Decembrie a semnalat faptul ca Ion Vasilache, seful Sectiei Parchetelor Militare, a trimis documentul in teritoriu, catre procurorii militari, pentru ca acestia sa isi dea o parere avizata despre el. "Noi am interpretat acest gest ca pe un mesaj la adresa procurorilor militari: lasati-o mai moale cu cercetarile, pentru ca uitati ce proiect se pregateste", spune Doru Maries.
Presedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecatoarea Lidia Barbulescu, este de parere ca procurorul Vasilache si-a depasit atributiile si chiar a incalcat legea. "Ceea ce a facut domnul Vasilache nu are nici o legatura cu prevederile legale", ne-a declarat Barbulescu, adaugand ca nu este de competenta procurorilor sa promoveze initiative legislative.

Seful Sectiei Parchetelor Militare, Ion Vasilache, neaga insa acuzatia si ne-a explicat ca doar a respectat procedura, proiectul fiindu-i inaintat de catre Ministerul Apararii. "Am inaintat proiectul colegilor procurori spre consultare, asa era normal si legal. Venea dinspre Ministerul Apararii, care l-a trimis spre avizare. Oricum, majoritatea procurorilor nu a fost de acord cu aceasta initiativa si am scris asta in aviz", ne-a explicat Ion Vasilache. Proiectul de lege prevede ca de amnistie sa beneficieze atat "cadrele militare, cat si militarii in termen care au fost judecati si condamnati sau cei inculpati in procese aflate pe rol in curs de judecare, ca urmare a participarii la evenimentele din decembrie 1989". Daca asa ceva ar fi aprobat, ar insemna ca generali precum Victor Atanasie Stanculescu, Mihai Chitac sau Iulian Topliceanu sa fie absolviti de orice vina stabilita de justitie. De altfel, Asociatia 21 Decembrie 1989 sustine ca in spatele acestei initiative "care este incalzita de doi-trei ani de zile" s-ar afla chiar generalii in cauza.

Doru Maries ne-a mai povestit ca a discutat cu Asociatia Nationala a Cadrelor Militare in Rezerva, initiatoarea acestui proiect de lege, iar principalul lor argument prin care isi sustin initiativa ar fi ca sunt oameni batrani si prea stresati de procesele privind Revolutia. "Mai stresati decat familiile celor aflati la doi metri sub pamant nu cred ca pot fi domnii generali care au tras la Revolutie", spune Maries. Reprezentantii Asociatiei nu au putut fi contactati.

Armata si legea
Nu este prima data cand acest proiect de lege ajunge pe masa Sectiei Parchetelor Militare, pasat de Ministerul Apararii. Surse din Ministerul Apararii ne-au declarat ca "acest proiect este vanturat din 1999. Ei isi cauta sprijin politic". In anul 2006, seful de atunci al procurorilor militari, generalul Dan Voinea, a respins categoric proiectul, argumentand ca nu intra in atributiile sale de serviciu sa promoveze initiative legislative. Spre deosebire de acesta, Ion Vasilache, actualul sef, s-a supus procedurii, dupa cum sustine chiar el.

Asociatia 21 Decembrie 1989 semnaleaza faptul ca este gresit ca procurorii militari care cerceteaza crimele de la Revolutie sa ajunga sa isi dea avizul pe un proiect de lege care propune tocmai mantuirea celor cercetati. "Exprimarea unui punct de vedere nu poate fi decat politica", sustin reprezentantii Asociatiei 21 Decembrie. De altfel, proiectul a fost respins si de comisiile de specialitate din Parlament.

Cele mai citite

Șacalii fac prăpăd în Delta Dunării

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării recomandă populației din zonă să limiteze accesul animalelor la hrană Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a emis o serie...

România mai face un pas spre OCDE

România a primit un nou aviz formal, în cadrul procesului de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică Anunțul a fost făcut de...

Accident rutier pe șoseaua Colentina. Doi copii de 13, respectiv 16 ani, au ajuns cu răni la spital

Doi copii, de 13, respectiv 16 ani, au fost răniți, luni seară, fiind transportați la spital, în urma unui accident rutier produs pe Șoseaua...
Ultima oră
Pe aceeași temă