Ouale comercializate in Romania, indiferent de modul in care au fost crescute, nu reprezinta un pericol pentru sanatatea consumatorilor, au concluzionat specialistii romani. "Ouale ecologice", care provin de la gainile crescute in aer liber, sunt de trei ori mai scumpe decat cele obtinute de la pasarile tinute in custi. Desi multi romani spun ca le-ar cumpara, acestea sunt totusi greu de gasit.
Dupa aproape o luna de scandal si scaderi importante ale vanzarilor de oua, autoritatile au hotarat sa faca ordine pe piata crescatorilor de pasari. Consiliul stiintific al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a decis, cu unanimitate de voturi (inclusiv cu cel al prof. Gheorghe Mencinicopschi), ca nu exista dovezi stiintifice care sa demonstreze prezenta hormonului stresului in oua sau faptul ca ouale provenite de la gaini crescute in custi sunt toxice. De asemenea, s-a facut distinctia intre diferitele tipuri de clasificare a oului, in functie de greutate, exprimata prin literele S (sub 53 de grame), M (intre 53 si 63 de grame), L (intre 63 si 73 de grame) si XL (peste 73 de grame) si cel care indica sistemul de crestere a gainilor ouatoare, marcat prin cifrele 0 (ecologice), 1 (de la gaini crescute liber), 2 (gaini crescute in hale la sol) si 3 (gaini crescute in baterii imbunatatite si baterii normale).
De altfel, stampila de pe ou a fost cea care a declansat tot scandalul pe 9 februarie, cand organizatia Vier Pfoten a anuntat ca doua treimi din ouale produse in Romania provin de la gaini care cresc in conditii improprii, sunt hranite cu vitamine sintetice si medicamente, iar adesea alimentatia lor contine coloranti si furaje modificate genetic. Potrivit unei investigatii in 20 de lanturi de supermarketuri din Romania, ONG-ul a descoperit ca 17 dintre acestea comercializeaza si oua de la gaini chinuite in baterii, iar 13 comercializeaza si oua cu probleme de etichetare. Semnalul de alarma a fost lansat o data cu campania "Explica ce este stampila de pe ou", un sondaj in acest sens aratand ca aproximativ 77 la suta din cei intervievati nu cunosteau semnificatia cifrelor 0, 1, 2 si 3, iar mai mult de jumatate au declarat ca ar fi dispusi sa plateasca mai mult, dar sa consume oua de calitate.
De asemenea, Vier Pfoten a cerut ca supermarketurile sa nu mai vanda oua din categoriile 2 si 3, iar ca ANSVSA sa interzica toate tipurile de baterii pentru gaini ouatoare. Aceste declaratii au starnit indignarea Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), care a anuntat ca se adreseaza instantei pentru a cere daune atat organizatiei Vier Pfoten, cat si profesorului Mencinicopschi, care, in prima faza, s-a raliat campaniei Vier Pfoten, pentru ca apoi sa sustina ca declaratile lui au fost scoase din context si ca nu a spus ca ouale 3 ar fi daunatoare sanatatii, iar, intr-un final, sa isi dea votul pentru custi.
Potrivit vicepresedintelui ANSVSA, Corneliu Ceica, in Romania, 63 la suta din custile gainilor sunt imbunatatite (categoria 3). Principala diferenta intre cele patru tipuri de oua (din punctul de vedere al crescatorului) o reprezinta costurile de productie. "Un ou ecologic (categoria 0) este de doua-trei ori mai scump in ce priveste costul de productie decat un ou de la o gaina crescuta in cusca din categoria 3. Un ou 1 este cu 70-100% mai scump decat un ou 3, iar un ou 2, cu 30% mai scump", ne-a explicat dl Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).
De altfel, aceasta luna de scandal a insemnat scaderi destul de importante in vanzarile de oua, acesta fiind si motivul pentru care crescatorii de pasari intentionau sa-i dea in judecata pe initiatorii campaniei. "Nu este prima oara. si anul trecut, in iulie, au iesit cu aceeasi problema, cu gainile crescute in custi si asa mai departe, dar atunci am decis sa nu intreprindem nici o masura. Dar acum crescatorii au decis sa dea in judecata Vier Pfoten si pe prof. Mencinicopschi, care au facut acele declaratii defaimatoare", a mai spus dl Van.