Sase politisti din borsa (maramures) au luptat cu 15 tineri care le-au atacat cu pietroaie masina de serviciu, i-au urmarit ca-n filme cu doua autoturisme Audi, i-au ciocnit lateral, in trafic, au scos pistolul pe geam, dupa care i-au tamponat frontal, cu ajutorul unei autobasculante Tatra, care aproape ca a calarit masina Politiei. Cinci dintre politisti au fost raniti. Bataile cu Politia au devenit banale la Borsa. Anul trecut, un politist a fost calcat cu masina de un tanar, pentru ca acesta din urma si prietenii sai s-au simtit lezati de cererea agentului de a debloca intersectia principala a orasului, unde isi parcasera masinile. Luptele politistilor cu bandele de tineri si cu alti infractori au devenit deosebit de violente, in toata tara, si se extind continuu. Ieri, in judetul Iasi, un politist aflat in misiune a fost batut de un primar. In Bucuresti, joia trecuta, un politist a fost lovit in moalele capului cu un topor.
Duminica, la Braila, un alt politist a fost mutilat si a ajuns in spital dupa ce a incercat sa aplaneze un conflict. Anul trecut, nu mai putin de 276 de politisti au fost batuti, muscati, injunghiati, atacati cu drujbele sau stropiti cu benzina. Sindicatul Politistilor lanseaza un S.O.S. catre Guvern, caruia ii cere sa aprobe pedepse drastice pentru ultraj, deoarece infractorii nu mai au nici o limita. Liderul sindicatului, Vasile Lincu, spune ca autoritatea Politiei este intr-atat de scazuta incat unii dintre infractori scriu injurii la adresa politistilor chiar pe procesele- verbale de contraventie. "Nu mai putem continua in acest mod", sustine Lincu, anuntand ca politistii vor iesi din nou in strada luna viitoare.
Agresiunile asupra politistilor au explodat in toata tara. Autorii acestora sunt in majoritate tineri cu varste cuprinse intre 16 si 30 de ani. In timp ce politistii sustin ca nu sunt aparati de lege pentru a lupta impotriva bandelor de agresori, care nu au notiunea de autoritate a statului, psihiatrii sustin ca si politistii au partea lor de vina, deoarece sunt prea tematori.
La sfarsitul saptamanii trecute, sase politisti din Borsa (Maramures) au luptat cu 15 tineri, care le-au atacat cu pietroaie masina de serviciu, i-au urmarit ca-n filme cu doua autoturisme Audi, i-au ciocnit lateral, in trafic, au scos pistolul pe geam, dupa care i-au tamponat frontal, cu ajutorul unei autobasculante Tatra, care aproape ca a calarit masina politiei. Cinci dintre politisti si liderul grupului au fost raniti. In timpul aceluiasi incident, o alta masina a politiei, sosita cu intariri, a fost avariata, din cauza unui nou atac cu pietre, instrumentat de gasca. Bataile cu Politia au devenit banale la Borsa. Anul trecut, un politist a fost calcat cu masina de un tanar, pentru ca acesta din urma si prietenii sai s-au simtit lezati de cererea agentului de a debloca intersectia principala a orasului, unde isi parcasera masinile. In 2007, un alt politist din Borsa a fost strivit de un zid de un tanar sofer care tocmai fugea de la locul unui accident.
La Braila, un alt politist a fost mutilat si a ajuns in spital in aceasta duminica, dupa ce a incercat sa aplaneze un conflict izbucnit in Piata Apollo din localitate. Pe 1 august, un alt politist din Constanta a fost amenintat cu rapirea copilului, moartea familiei si incendierea apartamentului, de catre contrabandistii de motorina.
Luna trecuta a fost si ea bogata in incidente de acest fel. In Peciul Nou (judetul Timis) un tanar de 22 de ani care conducea haotic o caruta i-a atacat pe politistii care l-au oprit cu o furca, dupa care a incercat sa le taie gaturile cu coasa. In Pitesti, un tanar de 22 de ani a batut fara motiv un politist comunitar, dupa care i-a atacat pe colegii acestuia cu o ranga de 3 metri. In Bucuresti, patru barbati au lovit un politist care intervenea pentru aplanarea unui scandal, in cartierul Pantelimon. Un alt politist din Husi a fost batut de un barbat de 34 de ani, care era audiat la sediul Politiei in legatura cu furtul unor oi. Pe 28 iulie, la Tulcea, Ali G., in varsta de 32 de ani, aflat in plina cearta cu vecinul sau, Ilie D., de 31 de ani, a sarit impreuna cu acesta sa-i bata pe politisti, lovindu-le masina cu pietre. Tot luna trecuta, mai multi politisti din Alba au fost agresati si amenintati, in timp ce se aflau in misiune, de catre Raj C., de 33 de ani, inarmat cu un ciob de sticla. In Dambovita, un barbat de 31 de ani a batut un politist intr-un tren, rupandu-i doi dinti. La Tulcea, Cristinel Dogaru, in varsta de 25 de ani, risca pedeapsa cu inchisoarea pentru ca l-a lovit pe seful postului de politie dupa ce acesta i-a cerut sa se legitimeze.
Agresivitatea romanilor a fost resimtita si de politistii straini. Pe 29 iulie, soferul unui autocar care transporta 31 de romani a fost arestat in apropiere de Viena si va fi judecat pentru ultraj, deoarece nu s-a conformat instructiunilor unui echipaj de politie. Un alt caz ilustrativ pentru pierderea autoritatii statului este cel al jandarmului Gabriel Osan, batut cu bestialitate inaintea meciului dintre U Cluj si CFR, de patru suporteri cu varste intre 16 si 20 de ani. "Nu avem ce sa le facem acestor infractori, care sunt din ce in ce mai numerosi. Pedepsele legale pentru ultraj sunt blande, ei sunt cercetati in stare de libertate si nu au frica de politist", ne-a declarat Vasile Lincu, presedintele Sindicatului National al Politistilor "Pro Lex". Lincu spune ca autoritatea Politiei este intr-atat de scazuta in fata infractorilor, incat unii dintre acestia scriu injurii la adresa politistilor pe procesele-verbale de contraventie, subliniind ca vor scapa, fiindca au bani.
Lincu spune ca a solicitat Guvernului atat majorarea pedepselor pentru ultraj, cat si includerea unor masuri speciale de protectie, in Statutul politistului. "Sunt unii infractori care ne dau in judecata pentru ca Politia sa furnizeze numele si adresele celor care i-au arestat, de obicei mascati. Un coleg de-al nostru din Ploiesti, de la trupele speciale, s-a sinucis pentru ca i s-a aflat identitatea si i-a fost amenintata familia", explica Lincu. Presedintele "Pro Lex" mai arata ca multi dintre politisti parasesc sistemul din cauza riscurilor din strada, ceea ce ii predispune pe colegii ramasi la si mai multe neplaceri: "Cand intr-un post de politie avem un singur politist, posibilitatea ca acesta sa fie agresat creste. Unii infractori vin deja in intampinarea politistilor imbracati in camasi antiglont, pe care noi nu le avem".
Grupul mafiot, noua autoritate a tinerilor agresori
Psihiatrul Florin Tudose explica agresarea politistilor de catre tineri atat prin negarea autoritatii statului, de catre infractori, cat si prin atitudinea ezitanta a organelor de ordine aflate pe strada. "Ei nu au notiunea de autoritate a statului, insa au descoperit noi autoritati, banda sau grupul mafiot, in care valorile sunt «cine este mai tare» sau «cine agreseaza un politist».
Acesti tineri nu cred ca legea este mai tare, pana nu se iau la tranta cu legea", spune Tudose. Psihiatrul apreciaza ca si agentii de politie sunt sovaielnici in fata infractorilor, de teama "sa nu fie sefii lor mana in mana cu mafia" si sa fie pusi sa dea tot felul de explicatii, in cazul in care actioneaza asa cum au fost instruiti. Florin Tudose sustine ca Romania ii tolereaza pe acesti indivizi violenti, care se bat parte in parte cu politia, in timp ce alte tari UE nu o fac, dandu-le infractorilor pedepse exemplare.