13.2 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialAustriecii, la un pas de a cumpara Carom

Austriecii, la un pas de a cumpara Carom

Dupa negocieri intense, purtate la Bucuresti in ultimele zile din 2007 si la inceputul acestui an, austriecii de la Energy Bio Chemicals au semnat minuta finala pentru cumpararea combinatului Carom din Onesti.

Firma lichidatoare a combinatului, Finconta Consulting, a negociat cu potentialii cumparatori, dupa ce a fost modificat caietul de sarcini, pe baza mandatului dat de Ministerul Economiei si Finantelor, la solicitarea austriecilor. Daca in 30 de zile de la publicarea anuntului nu va mai fi facuta vreo alta oferta, mai buna decat cea avansata de Energy Bio Chemicals, atunci austriecii vor deveni noii proprietari ai Carom. "Acum, dupa ce s-a semnat si minuta finala, urmeaza ca firma austriaca sa depuna scrisoarea de garantie bancara, pentru cel putin 10% din pretul oferit. Probabil ca scrisoarea va fi depusa pana cel tirziu saptamina viitoare, dupa care, la o zi-doua, vom publica anuntul de vanzare pentru Carom", a declarat Bogdan Marculescu, directorul general Finconta Consulting.
Insa conditiile obtinute de firma lichidatoare produc teama in randul salariatilor. Pe de o parte, nu a mai fost introdusa obligatia ca noii patroni sa nu vanda combinatul la fier vechi, iar pe de alta parte, austriecii vor suspenda toate platile daca apare vreo contestatie dupa vanzarea Carom.
Angajatii si sindicalistii de la Carom solicita in mod expres ca fabrica sa nu fie data la fier vechi, ci sa fie repornita. Insa pana atunci, muncitorii continua sa se confrunte cu grave probleme salariale: nu si-au mai primit lefurile din august si nici nu au sanse prea mari sa mai primeasca sume consistente. "Am mai virat vreo 800 de milioane inainte de Craciun, bani pe care i-am obtinut din vanzarea unor substante, a mai spus directorul general de la Finconta, Bogdan Marculescu. Au mai ramas niste substante, precum si niste  vagoane-cisterna, pentru care vom organiza o noua licitatie".  

 

Combinatul onestean, unicul producator de cauciuc sintetic din Romania, a fost declarat in faliment in urma cu doi ani. Mare parte din forta de munca a fost disponibilizata, iar putinii angajati care au mai ramas au stat intr-o permanenta tensiune. Salariile au fost platite cu intarzieri de luni de zile iar salariatii au protestat de mai multe ori in curtea societatii. Situatia de la Carom a fost discutata si in sedintele Consiliului Local Onesti. "Zilele acestea s-au implinit doi ani de la intrarea Carom in faliment – a spus consilierul PNL Nicolae Grigoras. Combinatul a ajuns acum un morman de fier vechi, iar pe acest lichidator nu-l trage nimeni la raspundere. Nici pe cei care se fac vinovati de falimentarea Carom nu-i trage nimeni la raspundere, iar lichidatorul trebuia sa consemneze cum s-a ajuns in aceasta situatie si cine se face vinovat". Pe de alta parte, lichidatorul judiciar al combinatului onestean, firma Finconta Consulting, a facut eforturi, in ultimele luni, pentru a scoate combinatul la vanzare. In acelasi timp, s-au facut eforturi pentru a se gasi bani cu care sa fie platite salariile restante ale lucratorilor. In decembrie s-au platit abia lichidarea pe iulie si avansul pe august. Sumele provin din serviciile pe care le mai furnizeaza Carom unor agenti economici, cum ar fi cele privind alimentarea cu energie electrica si epurarea apelor reziduuale. Salariatii de la Carom au primit si ajutoare sociale de la Ministerul Muncii.  

Cele mai citite

Antoine Griezmann se retrage de la echipa națională a Franței!

Antoine Griezmann (33 de ani), atacantul lui Atletico Madrid, și-a anunțat oficial retragerea de la echipa națională a Franței, punând capăt unei cariere internaționale...

Weekend excelent pentru români! Sorescu a marcat primul său gol din acest sezon în Turcia

Deian Sorescu a reușit primul său gol în Superliga Turciei pentru Gaziantep. Deian Sorescu (27 de ani) a marcat primul său gol din acest sezon...

CS Rapid București câștigă în premieră Supercupa României la volei masculin

CS Rapid București a obținut prima Supercupă din istoria voleiului masculin giuleștean, învingând campioana Corona Brașov cu scorul de 3-1 într-o partidă disputată la...
Ultima oră
Pe aceeași temă