O demonstraţie de protest împotriva măsurilor de austeritate bugetară anunţate de Guvern pentru 2011 a avut loc, sâmbătă, la Viena, la care au participat, potrivit organizatorilor, 10.000 de persoane, reprezentând 110 organizaţii non-guvernamentale şi sociale, informează Agerpres.
Coloanele de manifestanţi s-au deplasat pe ringul vienez, din zona Observatorului astronomic Urania, începând cu ora 13.00, spre Universitate, iar la ora 17.00 au blocat zona din faţa sediului Guvernului de la Hofburg, unde în coaliţia SPO – OVP (Partidul Social Democrat – Partidul Popular Austriac) au avut loc noi discuţii privind bugetul pentru anul viitor. Au fost mobilizaţi, de asemenea, reprezentanţi ai organizaţiilor studenţeşti, ai asociaţiilor persoanelor cu handicap şi reprezentanţi ai Verzilor şi din celelalte landuri ale Austriei. Din primele ore ale dimineţii, coloane de autobuze au adus la Viena manifestanţi din Klagenfurt, Salzburg, Gratz şi Linz, ceea ce a provocat o mare perturbare a circulaţiei pe principalele artere ale oraşului, cu atât mai mult cu cat o serie de străzi au fost interzise traficului auto, pentru a facilita circulaţia pietonală pe Maria Hilfestrasse, principala zonă comercială a oraşului.
Demonstranţii au cerut Guvernului să renunţe la tăierile de fonduri pentru învăţământul universitar şi pentru alocaţiile familiale. Pentru atragerea de fonduri suplimentare la Buget în 2011, Guvernul a programat trei noi majorări de taxe şi reducerea sumelor destinate alocaţiilor şi ajutoarelor de stat. Alocaţia de asistenţă pentru copii nu va depăşi 100 de euro, pentru copiii între 6 şi 15 ani, iar economiile la acest capitol ar putea fi de 167,8 milioane euro, iar sumele de asistenţă socială pentru mame care îngrijesc copii au fost reduse, ca şi vârsta până la care familiile cu studenţi pot primi sprijin de la stat. Plafonul a fost scăzut de la 26 de ani, la 24 de ani. Aceasta măsură ar putea duce la economii de 58 până la 69 de milioane de euro. Ajutorul de şomaj pentru tineri va fi eliminat, ca şi alocaţia pentru familiile cu mai mult de trei copii, care nu va mai fi plătită decât până la al treilea copil din familie, ceea ce ar aduce economii de 58 de milioane de euro. Gratuităţile pentru întreţinătorii unici de copii vor fi eliminate. Guvernul a anunţat şi creşteri la preţul benzinelor, inclusiv al kerosenului pentru avioane, la motorină şi produse din tutun. Preţul ţigaretelor va fi majorat cu 35 de eurocenţi pe pachet, preţul motorinei va creşte cu 5 eurocenţi pe litru, iar cel al benzinei cu 4 eurocenţi pe litru.
Măsurile sunt menite să reducă deficitul de 4 la sută, la jumătate, iar până în 2014 ar urma să fie de numai 2,2 la sută. Pachetul de austeritate prevede marje de 70 până la 30 la sută la proporţia economisiri / creşteri de taxe şi impozite. Prin taxarea suplimentară a băncilor comerciale, măsură inclusă în programul de relansare economică, guvernul se aşteaptă să încaseze 500 de milioane euro la buget, în 2011. Impozitarea câştigurilor de pe piaţa de capital ar urma să aducă şi ea la buget, în 2011, 30 de milioane de euro, iar până în 2014 250 de milioane de euro. Fundaţiile non-profit vor fi şi ele impozitate cu 25 la sută din valoarea sponsorizărilor, iar aceasta ar putea suplimenta veniturile bugetare cu 50 de milioane de euro. Impozitele pe subsidiarele nou-deschise de marile concerne internaţionale ar putea aduce şi ele 200 de milioane de euro, în 2011. Creşterea indirectă a preţului la biletele de avion, prin preţul carburanţilor, în funcţie de distanţa faţă de destinaţie, va ridica costul unui bilet cu 8 până la 40 de euro, ceea ce ar putea aduce venituri anuale între 60 şi 90 de milioane de euro. Majorarea preţului motorinei cu 5 eurocenţi şi al benzinei cu 4 eurocenţi poate aduce venituri suplimentare la buget, până în 2012, între 417 şi 470 milioane de euro. Impozitul ‘ecologic’, pe emisiile de CO2, va aduce 25 de milioane de euro, în 2011 şi 55 de milioane de euro, până în 2013. Scumpirea ţigaretelor cu 25 până la 35 de eurocenţi, va aduce, în 2011, venituri de 100 de milioane de euro, şi de 150 de milioane euro, până în 2012. Bugetul instituţiilor statului va fi şi el ajustat cu 3 la sută, în cardul pachetului de austeritate. Dintr-un buget total de 71.271 miliarde euro, în 2010, ministrul de Finanţe trebuie să prezinte Parlamentului, pentru 2011, un buget de 69,099 miliarde euro, cu 2,172 miliarde euro mai mic.