2.7 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăSpecialAur la GO dupa 10 ani

Aur la GO dupa 10 ani

» Reprezentantii nostri la GO sunt "crescuti" la scoala japoneza.

» Catalin Taranu, cu 5 Dan Pro, este cel mai bine cotat jucator de GO din Europa.

Go-ul este unul dintre sporturile care castiga din ce in ce mai mult teren la noi in tara in ultima vreme. Teoretic, poate fi practicat de oricine, pentru ca implica costuri extrem de reduse, jucandu-se pe o tabla cu doua randuri de jetoane: unul alb si altul negru. Practic insa este nevoie de mult talent, consacrare si, nu in ultimul rand, exercitiu. Rafinat timp de patru mii de ani in China, Japonia si Coreea, go a fost integrat intre sporturi doar sub influenta occidentala, insa a fost practicat ca arta martiala, timp de milenii, de castelele nobililor si razboinicilor. Chiar si acum a ramas un sport de elita, avand cel mai mare succes printre arhitecti, pictori, matematicieni, programatori si oameni de stiinta.
In Romania, iubitorii acestui sport au infiintat o federatie nationala care functioneaza sub tutela Agentiei Nationale pentru Sport si pentru 2008 a avut alocat un buget de 50.000 de lei. In Capitala isi are sediul si Clubul de go Saijo, unde oricine se poate inscrie si juca cu parteneri redutabili, taxa pe luna fiind de 35 de lei.

La nivel european, go-ul romanesc este foarte bine reprezentat. In ultima vreme, in lupta pentru podiumul continental, care se desfasoara pe durata a doua saptamani, s-au infruntat de regula reprezentantii nostri, formati la scoala japoneza, si cei ai Rusiei, formati la cea coreeana. Competitia europeana de go nu-i insa usoara. Se joaca o singura partida pe zi, care incepe la ora 10 dimineata si se termina, de regula, daca nu sunt prelungiri, la 6 seara. Efortul este epuizant, iar conditia psihica se antreneaza intr-un stagiu care incepe cu sase luni inainte de concurs, pe parcursul caruia zilnic se efectueaza antrenamente care tin 12-14 ore pe zi.
Editia din 2008 a Campionatului European a fost gazduita de localitatea suedeza Leksand, unde au fost prezenti peste 700 de competitori. Lupta pentru medalii s-a purtat, la fel ca in ultimii ani, intre Dragos Bajenaru, Cristian Pop si Catalin Taranu si rusii Alexadru Dinerstein, Ilia siksin si Svetlana siksina, iar invingator a iesit Catalin Taranu, care a adus titlul in Romania dupa zece ani.

Campionul european de anul acesta a descoperit jocul de go in 1989, cand avea 16 ani, avandu-l coleg si partener de antrenament pe viitorul jucator de top european Cristian Pop. In scurt timp a fost remarcat de profesorul Saijo Masataka, detinator a 9 Dan Pro (cea mai valoroasa categorie la go) si invitat in Japonia, unde a studiat go-ul nu mai putin de noua ani. Dupa doi ani, Catalin Taranu a devenit primul jucator roman profesionist, iar in 2001 a ajuns la nivelul de 5 Dan Pro, cel mai inalt rang dobandit pana acum de un european.

TRIMISUL JAPONEZILOR
S-a intors in tara in anul 2004, trimis de Academia de Go japoneza sa se ocupe de pregatirea jucatorilor de top europeni. "Este un joc de strategie extraordinar. Nu castigi prea multi bani (n.r. – pentru titlul european cucerit recompensa a fost in jur de 4.000 de dolari), dar echilibrul mental la care ajungi este nepretuit", a marturisit Catalin Taranu.

Cele mai citite

Șef serviciu secret Germania: Un război direct al Rusiei cu NATO este foarte probabil

Folosirea extinsă de către Rusia a acţiunilor hibride împotriva ţintelor occidentale creşte riscul ca NATO să ia în calcul invocarea articolului 5 al clauzei...

COREPER a agreat extinderea Spaţiului Schengen cu frontierele terestre ale României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a salutat miercuri decizia ambasadorilor din COREPER privind extinderea Spaţiului Schengen cu frontierele terestre ale României şi Bulgariei. „Salut decizia...

Ucraina lovește un depozit de muniție al Rusiei, lângă Vovceansk

În ziua 1008 de război, Ucraina a distrus un depozit de muniție al Rusiei, situat lângă Vovceansk și a atacat cu drone o bază...
Ultima oră
Pe aceeași temă