2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialAUDIO. Primul apel la 112, din noaptea incendiului din Colectiv, făcut public

AUDIO. Primul apel la 112, din noaptea incendiului din Colectiv, făcut public

Înregistrarea primului apel la 112, din noaptea incendiului din clubul Colectiv, a fost făcută publică, pe pagina de Facebook a Asociației „Colectiv pentru viitor” și a fost obținută de tânărul care a făcut apelul, făcut în 30 octombrie, la ora 22 și 32 de minute.

Totodată, pe pagina de Facebook a Asociației se solicită raportul ISU privind intervenția și procedura internă din noaptea tragediei. 

 „Am obținut de la STS înregistrarea apelului către 112 efectuat la 22:32, în timp ce părăseam clubul. Menționez că apelul a fost făcut la aprox. 20-30 secunde de la prima flamă de pe stâlp. Am ajuns afară și am presupus că cei din spate vor continuă să iasă, așa că m-am depărtat puțin pentru a comunică cu dispecera. Când m-am uitat, însă, înapoi am observat că deja se crease blocajul la intrare, dar și că existau persoane în flăcări, așa că am revenit la intrarea în club cu tot cu telefon. Aspectele notabile în această înregistrare sunt:  
 1. Informația cu privire la producerea incendiului a ajuns în timp real la autorități, în primul minut.  
 2. Gravitatea urgenței a fost comunicată prin numărul de 500 de persoane din interior dar și cel de peste 50 de răniți. (exagerate în acel moment în opinia mea). 
 3. Deși haosul din fundal putea da credibilitate apelului, dispecera nu era convinsă încă să trimită echipaje după mai mult de 3 minute de la începerea. 
 4. Deși li s-au transmis informații despre amploarea dezastrului încă din primul minut, dar și apoi, prin nenumăratele apeluri, primele echipaje sosite tot au fost într-atât de șocate astfel încât nu au procedat la deschiderea celei de-a două porți a fabricii și nici nu au solicitat vreun echipaj de descarcerare în acest sens. Au preferat să care în condiții improprii și tardiv victimele imobilizate sau inconștiente pe o distanță de peste 100 de metri până în piață Bucur. De menționat este și că echipă de descarcerare poate ar fi identifictat și faptul că ușile laterale metalice ale conteinerului erau blocate cu un lacăt ce se putea fi spart cu ciocanul astfel creându-se condiții mult mai bune pentru intervenție.  
 5. Menționând fumul de atât de multe ori, cei de la pompieri ar fi putut să transmită echipajelor să își pregătească echipametele astfel încât să poată pătrunde în club imediat ce au ajuns și fără ezitări și bajbaieli, astfel încât să evacueze victimele intoxicate și arse din interior.  
 Relevant pentru eficientă intervenției pompierilor, în ansamblul ei este faptul că dintre prietenii mei (12 în total), cei pe care nu i-am văzut ieșind pe picioare sau cu ajutorul nostru, al celor deja afară, niciunul nu a supraviețuit.  
 Cu această ocazie exprim respectul pentru cei care, în ciudă șocului momentului s-au mobilizat pentru evacuarea celorlalți rămăși blocați. Această intervenție neprofesionista a fost crucială pentru mulți dintre supraviețuitori și cu siguranță mult mai eficientă decât cea pompierilor, bazată pe proceduri”, transmite Asociația.

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = „//connect.facebook.net/ro_RO/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Apel 112

VREM RAPORTUL ISU PE ACEASTA INTERVENTIE SI PROCEDURA INTERNA PENTRU DEZASTRE CU MAI MULT DE 200 DE VICTIME !!!Am obtinut de la STS inregistrarea apelului catre 112 efectuat la 22:32, in timp ce paraseam clubul. Mentionez ca apelul a fost facut la aprox. 20-30 secunde de la prima flama de pe stalp. Am ajuns afara si am presupus ca cei din spate vor continua sa iasa, asa ca m-am departat putin pentru a comunica cu dispecera. Cand m-am uitat, insa, inapoi am observat ca deja se crease blocajul la intrare, dar si ca existau persoane in flacari, asa ca am revenit la intrarea in club cu tot cu telefon. Aspectele notabile in aceasta inregistrare sunt: 1. Informatia cu privire la producerea incendiului a ajuns in timp real la autoritati, in primul minut. 2. Gravitatea urgentei a fost comunicata prin numarul de 500 de persoane din interior dar si cel de peste 50 de raniti. (exagerate in acel moment in opinia mea).3. Desi haosul din fundal putea da credibilitate apelului, dispecera nu era convinsa inca sa trimita echipaje dupa mai mult de 3 minute de la inceperea.4. Desi li s-au transmis informatii despre amploarea dezastrului inca din primul minut, dar si apoi, prin nenumaratele apeluri, primele echipaje sosite tot au fost intr-atat de socate astfel incat nu au procedat la deschiderea celei de-a doua porti a fabricii si nici nu au solicitat vreun echipaj de descarcerare in acest sens. Au preferat sa care in conditii improprii si tardiv victimele imobilizate sau inconstiente pe o distanta de peste 100 de metri pana in piata Bucur. De mentionat este si ca echipa de descarcerare poate ar fi identifictat si faptul ca usile laterale metalice ale conteinerului erau blocate cu un lacat ce se putea fi spart cu ciocanul astfel creandu-se conditii mult mai bune pentru interventie. 5. Mentionand fumul de atat de multe ori, cei de la pompieri ar fi putut sa transmita echipajelor sa isi pregateasca echipametele astfel incat sa poata patrunde in club imediat ce au ajuns si fara ezitari si bajbaieli, astfel incat sa evacueze victimele intoxicate si arse din interior. Relevant pentru eficienta interventiei pompierilor, in ansamblul ei este faptul ca dintre prietenii mei (12 in total), cei pe care nu i-am vazut iesind pe picioare sau cu ajutorul nostru, al celor deja afara, niciunul nu a supravietuit. Cu aceasta ocazie exprim respectul pentru cei care, in ciuda socului momentului s-au mobilizat pentru evacuarea celorlalti ramasi blocati. Aceasta interventie neprofesionista a fost cruciala pentru multi dintre supravietuitori si cu siguranta mult mai eficienta decat cea pompierilor, bazata pe proceduri. #colectivpentruviitor

Posted by Colectiv Pentru Viitor on 18 Februarie 2016

 

– Incendiu! Incendiu! Incendiu în fabrica Pionierul!

– Unde, pe ce stradă?

– Strada Tăbăcarilor 7, incendiu în fabrica Pionierul!

– Tăbăcarilor 7.

– Tăbăcarilor 7. Da, da!

– Tăbăcarilor 7, da?

– Tăbăcarilor 7!

– Fabrica Pionierul?

– Explodează! Explodează! Da, da!

– Rămâneţi, vă rog, la telefon.

– Da, da! Este fum! Este fum! Este fum!

– Am înţeles că e fum. E cineva blocat acolo? Ştiţi ceva?

– Nu-mi dau seama. Nu-mi dau seama… Vezi că iei foc…

– Rămâneţi la telefon, vă rog!

(…)

– Am sunat. Am sunat. Am sunat.

(…)

– Alo? Pompierii.

– Sunt oameni înăuntru. Nu ştiu câţi au ieşit.

– Domnule, spuneţi-mi unde arde? La intrare?

– Înăuntru. Există un club. Există un club. Într-unul dintre cluburile din fabrica Pionierul.

– Da, da, ştiu unde e Colectiv, domnule. Spuneţi-mi exact unde arde acolo?

– Arde, a luat foc. Arde înăuntru, a luat foc. A luat foc o izolaţie, din cauza…

– Am înţeles. Spuneţi-mi, sunt persoane rănite acolo?

– Da, da, da, acum ard nişte oameni!!!

– Ard nişte oameni?!

– Da, da, da. Ies răniţi…

(ŢIPETE)

– Sunt persoane arse, domnule?

– Gata, gata… Trageţi-i afară!

– Domnule Adrian?

– Trageţi-i afară!

– Alo, domnule, mă auziţi? Mă auziţi, domnule?

– Să ştiţi că echipajele au fost trimise către dumneavoastră. Spuneţi-mi exact, puteţi aprecia cam câte victime sunt?

– Nu ştiu, sunt foarte mulţi. Erau 500 de persoane înăuntru

– Am înţeles.

(…)

– Trimitem şi noi?

– Ambulanţe, ambulanţe.

– Trimitem şi noi, da?

– Da, trimiteţi, trimiteţi!

– Bine, bine.

– Nu ne puteţi da un număr?

– Haideţi, vă rog frumos, trimiteţi, sunt peste 50 de persoane.

– Peste 50 de persoane. Am înţeles.

– Trimitem câte putem, domnule. Trimitem câte putem.

– Da, da, da, trimiteţi.

– La revedere.

(…)

– Poliţia a trimis?

– Nu ştiu, suntem jandarmii.

– Dacă ajungeţi acolo şi se impune şi prezenţa noastră, ne solicitaţi.

– Am înţeles. Da, da.

– Să trăiţi!

– La revedere!

63 de oameni au murit în urma incendiului din Colectiv, iar alți peste o sută au fost răniți. În urma tragediei au fost deschise trei dosare penale.

 

 

Cele mai citite

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...
Ultima oră
Pe aceeași temă