Noi ipoteze au fost lansate în cazul „celei mai singuratice balene din lume”. Astfel, o teorie ar fi că sunetele emise de balenă pe frecvenţa de 52 de Hertzi reprezintă, de fapt, o metodă prin care să se facă auzită de celelalte balene sau să impresioneze membri ai sexului opus, informează BBC.
Despre balena supranumită „cea mai singuratică balenă din lume” circulă numeroase teorii. Potrivit unora, ea ar înota în Oceanul Pacific,în căutare de companioni. Alţii spun că ar fi murit, din cauză că ultimele înregistrări datează din 2004. Totodată, nimeni nu ştie dacă este femelă sau mascul sau cărei specii aparţine.
Balena a stârnit, pentru prima oară, controverse în 1989, când nişte dispozitive ale armatei americane, folosite să detecteze submarine ale inamicilor, au înregistrat semnale străine. Deşi sunetele păreau a fi similare cu cele emise de balena albastră, oamenii de ştiinţă au observat că ea emite sunete pe o frecvenţă ce poate fi percepută de urechea umană, dar care este mult mai ridicată decât frecvenţa pe care emit balenele albastre, şi anume între 10 şi 40Hz.
În 13 februarie, la nivel mondial s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Balenelor.