22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialAu vazut soarele dupa sase zile!

Au vazut soarele dupa sase zile!

» Campionatul Mondial de canotaj rezervat juniorilor, care a avut loc in urma cu o saptamana la Shuny, langa Beijing, a fost prima competitie oficiala desfasurata pe una dintre bazele sportive care anul viitor, tot in luna august, vor gazdui intrecerile olimpice.

Alegerea gazdei CM nu a fost intamplatoare, de fiecare data, in an preolimpic, forul international de canotaj programand intrecerile mondiale ale juniorilor pe pistele pe care se va trage si la JO. Aceasta masura a fost luata pentru a le permite tehnicienilor din domeniu sa adune toate datele de care au nevoie pentru pregatirea la parametri cat mai buni a echipajelor participante la olimpiada. Pentru delegatia Romaniei de canotaj, care a concurat in premiera pe "pamant" chinezesc, participarea a fost incununata cu succes atat pe plan competitional, unde reprezentantii nostri au cucerit trei medalii (una de aur si doua de bronz), cat si al informatiilor pe care le-au adunat specialistii nostri.
"Din punct de vedere tehnic pista este ireprosabila – bine facuta, mare, cu o apa limpede si curata. Totul este nou-nout. In plus, a fost construita intr-o zona adapostita. Vantul nu bate foarte tare, mai bine spus e ca o briza, dar din directie favorabila dimineata", ne-a povestit la intoarcerea in tara Ioan Dospinescu, presedintele Federatiei Romane de Canotaj, placut impresionat de caracteristicile tehnice ale celei mai noi piste olimpice de canotaj din lume.

Amurg in plina zi
Marea problema de la Beijing este insa poluarea. Umiditatea excesiva si smogul nu au putut fi in nici un fel nici macar diminuate, darmite eradicate. "E foarte cald, umed, iar atmosfera este apasatoare. Parca in permanenta peste oras pluteste o ceata fina si parca tot timpul este amurg. Soarele l-am vazut abia dupa sase zile de la sosirea noastra la Beijing. Nu cred ca gazdele vor reusi o ameliorare cat de cat la acest capitol. Se straduiesc insa. Au inceput o campanie masiva de plantat pomi si se ocupa in mod special de amenajarea de cat mai multe spatii verzi. Pun gazon pe marginea soselelor, iar oamenii sunt extrem de preocupati de purificarea aerului. Sa vedem ce vor reusi sa faca."

Frica de toxiinfectii alimentare

De asemenea, specialistii romani au fost impresionati de ospitalitatea gazdelor si de grija acestora de a preintampina orice situatie nedorita. Una dintre principalele preocupari ale chinezilor a fost aceea de a-si feri oaspetii de neplacerile pe care le-ar putea avea din cauza bucatariei chinezesti, care nu este agreata de toata lumea. "Mancarea a fost excelenta. In fiecare zi au fost cinci sau sase feluri de mancare, atat europeana, cat si chinezeasca, dar gatita cu mare atentie. De teama aparitiei unor toxiinfectii alimentare, gazdele nu ne-au permis insa sa mergem sa mancam in alta parte in afara de cantina special amenajata. Dupa incheierea competitiei, totul s-a schimbat. Am putut merge unde am dorit, adica si la restaurante, unde se puteau servi meniuri cu diferite feluri de mancare cu specificul locului", a spus Ioan Dospinescu.

Mai paziti ca sefii de stat

Seful forului nostru de canotaj a fost uimit de masurile de paza incredibile din China. "Nimeni nu iti interzicea sa pleci unde doresti, dar in clipa in care paraseai hotelul observai un tip sau doi in spatele tau. Nu puteai face nici un singur pas fara escorta. Punctul culminant a fost cand o parte din staff-ul nostru tehnic a dorit sa viziteze intr-o zi Beijingul (n.r. – pista de canotaj se afla la aproximativ 60 km de Beijing, in localitatea Shunyi), a inchiriat o masina cu sase locuri de la o firma particulara. Imediat, oamenii care ne asigurau paza au chemat, de la aceeasi companie, o alta masina, cu care au plecat pana la urma tehnicienii nostri, si au retinut-o pe prima, cu tot cu sofer in fata hotelului, in chip de garantie. Ambele masini au primit permisiunea sa se reintoarca la sediu abia dupa ce colegii nostri s-au intors la hotel si au confirmat ca nu au fost inselati de compania la care au apelat. Nu ne-a venit sa credem ca se poate intampla asa ceva", a marturisit Ioan Dospinescu.

Doar plati cash
Una dintre problemele cu care s-au confruntat sefii delegatiei noastre la Beijing a fost modalitatea de plata. Cazarea pentru intreaga delegatie a fost platita prin dispozitie de plata cu trei luni inainte de startul competitiei, dar ce s-a consumat la cantina a trebuit achitat la fata locului. Spre surprinderea tehnicienilor romani, gazdele n-au vrut sa primeasca decat bani cash, in ciuda tuturor insistentelor. "Am fost foarte uimiti ca nu au acceptat sub nici o forma sa platim prin dispozitie de plata. Le-am spus ca nu avem atatia bani la noi (n.r. – a fost vorba de 27.000 de dolari), dar n-a fost chip sa ne intelegem cu ei. In final a trebuit sa ne scuturam buzunarele si sa le dam cash. Acelasi lucru au patit si spaniolii", ne-a mai spus seful FRC.

CALVAR
» Cozi kilometrice pe sosea in week-end

Pe toata perioada petrecuta in China, canotorii nostri n-au resimtit circulatia infernala din Beijing. Pe de-o parte gratie faptului ca au fost cazati la doar doi km de pista, iar pe de alta ca in week-end, cand au vizitat cateva dintre obiectivele turistice din Beijing, au reusit sa "fenteze" aglomeratia. "Am ramas stupefiat de aglomeratia din week-end. Pe Zidul Chinezesc si in Orasul Interzis, pe care le-am vizitat impreuna cu canotorii dupa incheierea competitiei, erau zeci de mii de chinezi. Cat despre trafic, noi, la sfatul ghidului pe care l-am angajat, am plecat foarte de dimineata si n-am prins aglomeratia. Cand am plecat insa de la Zid de pilda, pe sensul celalalt de mers coada de masini cred ca era de vreo 5 km." Saptamana viitoare va avea loc la Beijing un exercitiu care, cel putin noua, ne aminteste de "epoca de aur". De aceasta data, insa, lucrurile au o explicatie: poluarea si aglomeratia infernala de pe strazi. Pentru a incerca sa o reduca, autoritatile din Beijing planuiesc sa traga "pe dreapta" circa 1,3 milioane de autovehicule cu ajutorul sistemului "azi masinile cu numar par, maine cele cu numar impar". Acum va fi numai un exercitiu, generalizat insa pe timpul JO 2008.

Cele mai citite

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...

Fragmente osoase descoperite pe un drum forestier din județul Olt

O serie de fragmente osoase, aparent de origine umană, a fost descoperit pe un drum forestier din județul Olt, în apropierea pârâului Dârjov, sâmbătă...
Ultima oră
Pe aceeași temă