15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialAu reusit pe pamant spaniol

Au reusit pe pamant spaniol

Au dormit pe strazi zile in sir, dar, in cele din urma, si-au implinit visul pe pamant spaniol si au ajuns sa aiba propriile afaceri.
Acum s-au intors in Valea Jiului pentru a angaja si alti meseriasi in domeniul constructiilor. Cei interesati trebuie doar sa faca dovada ca stiu sa lucreze ca faiantari, zidari, tencuitori sau lucratori in rigips.
Sebastian Barna si Marius Nita au plecat in Spania in urma cu trei si, respectiv, opt ani, sperand intr-o viata mai buna. Inceputul insa a fost extrem de greu, fara bani si fara adapost. O raza de speranta a aparut in momentul in care au ajuns intr-un centru de imigranti, unde primeau o masa pe zi. "La inceput am facut chiar si foamea si, pentru ca nu stiu si nici nu am vrut sa fur, am indurat multe. Am lucrat si fara sa fiu platit si am trait fara nici un ban in buzunar, dar in timp am reusit si acum avem planuri mari", spune Marius Nita. Sebastian Barna adauga: "Am vrut sa-mi deschid firma in Romania, pentru ca am lucrat in domeniul constructiilor, dar pentru ca imi lipsea diploma de calificare, nu am putut. In Spania, daca te pricepi si faci dovada ca stii sa lucrezi, e mai usor sa-ti faci propria afacere".
Pana la urma cei doi au dovedit ca orice greutate poate fi ocolita si si-au pus pe picioare propriile afaceri. Acum s-au intos in Hunedoara si cauta mana de lucru pentru Spania, adica 80 de oameni priceputi in domeniul constructiilor, chiar si fara o calificare oficiala in acest domeniu. Contractele vor fi incheiate prin Ministerul Muncii si Oficiul National pentru Migrarea Fortei de Munca din Romania, iar pachetul salarial este atractiv. "Proba de lucru vrem sa o dam, incepand de miercuri, pe un teren din Simeria, acolo unde ii asteptam pe toti cei interesati. Putem spune ca cei selectati au ocazia sa castige un salariu cuprins intre 900 si 1.200 de euro. De fapt, ei vor fi platiti la metru patrat si pot castiga pana la 3.500 de euro pe luna", spune Sebastian Barna.
Cei care vor trece de proba de lucru vor trebui sa construiasca, pentru inceput, 350 de apartamente, iar conditiile de lucru vor fi stabilite de angajatori. Cei doi angajatori anunta ca vor urma si alte constructii, de asemenea in Spania. Dupa alegerile din Spania, Sebastian Barna si Marius Nita anunta ca vor deschide un Oficiu pentru imigranti, pentru a veni in sprijinul celor care ajung pe pamant spaniol. "si noi am fost la fel. A fost greu pana am invatat limba si pana am gasit de lucru, tocmai de aceea ne-am gandit ca am putea sa facem si acest lucru", povesteste Marius Nita.

Cele mai citite

Număr record de firme în dificultate în 2024: Sectoarele comerțului și serviciilor, cele mai afectate

Numărul firmelor aflate în dificultate, inclusiv în stadii de insolvență, radiere, suspendare a activității sau dizolvare, a atins un nivel record în ultimii cinci...

Nicușor Dan recunoaște că „am fost relativ relaxaţi” în fața ciclonului din weekend

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni seară, că ”am fost relativ relaxaţi” când a venit ciclonul în weekend, deoarece sistemul de...

S-a stabilit arbitrul de la meciul PAOK – FCSB, din Europa League

Neamțul Sascha Stegemann va conduce partida dintre PAOK și FCSB din etapa a doua a UEFA Europa League. Meciul dintre PAOK Salonic și FCSB, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă