3 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialAu platit o avere ca sa se mute in locuinte-fantoma

Au platit o avere ca sa se mute in locuinte-fantoma

» Din cauza problemelor financiare, multi dezvoltatori imobiliari s-au oprit din constructie sau au depasit termenele de predare a apartamentelor. 10.000 de locuinte din Bucuresti ar fi in aceasta situatie.

» In unele cazuri, clientii nu au putut sa-si recupereze banii platiti pentru locuintele ce nu s-au mai finalizat, chiar daca au ajuns in instanta si au castigat procesele.

Criza financiara a blocat sau a amanat lucrarile de constructie la cel putin 20 de ansambluri rezidentiale din Bucuresti, dupa cum estimeaza specialistii din domeniul imobiliar. In acest context, pe piata exista acum aproximativ 10.000 de locuinte la care nu se mai lucreaza, desi planurile dezvoltatorilor imobiliari pentru acest an aratau cu totul altfel. Situatia exacta a ansamblurilor rezidentiale cu probleme nu este insa cunoscuta, din cauza lipsei de transparenta a dezvoltatorilor imobiliari care incearca sa minimalizeze, pe cat posibil, lovitura de imagine primita din cauza opririi lucrarilor. Ce se intampla insa cu cei care au achitat un avans sau, in cazuri nefericite, au platit aproape integral costul unui apartament intr-un complex rezidential unde lucrarile au fost stopate sau la care termenul de finalizare a fost decalat fata de cel anuntat initial?

 

Sunt dezvoltatorii dispusi sa le plateasca despagubiri? Au proprietarii mijloace reale pentru a-si recupera intr-o perioada rezonabila de timp banii platiti drept avans? Experienta de pana acum demonstreaza ca situatia nu le este deloc favorabila cumparatorilor. "Clientii au fost prinsi descoperiti pentru ca, foarte probabil, nu si-au negociat includerea in contract a unor clauze de protectie in caz ca dezvoltatorul nu poate finaliza proiectul. Oamenii sunt mult mai atenti la conditiile financiare decat la protectia impotriva unor astfel de riscuri", explica Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Antreprenorilor de Constructii din Romania.

Dezvoltatorii trag cumparatorii cu ei in groapa
Cartierul rezidential "Primavara Lujerului" a inceput cu o investitie de 30 milioane euro, dupa cum a anuntat dezvoltatorul SC Can Serv SRL. Din pacate, lucrarile la "Primavara Lujerului" s-au oprit in decembrie. "Am tot auzit ca se reiau lucrarile; ar fi zvonuri ca luna viitoare, dar, daca nu au bani, degeaba promit", ne-a spus unul dintre clientii cartierului, care prefera sa mai astepte pana sa se indrepte impotriva firmei. In complexul respectiv au fost semnate peste 150 de antecontracte, iar lucrarile ar urma – spun dezvoltatorii – sa fie reluate in septembrie. Raluca Oprescu, directorul de vanzari, spune ca s-a gandit la o varianta de compensare pentru intarziere, dar nu a dorit sa intre in detalii. Oricum, compensatiile ar trebui sa fie consistente, daca ne gandim ca in timpul in care nu se va lucra pe santier – zece luni  – multi clienti vor plati rate la banca sau chirie pentru locuintele in care stau.

Un alt complex rezidential care s-a confruntat cu probleme este Sigma Residence&Gardens, din cartierul Colentina, dezvoltat de omul de afaceri George Padure, fost primar al sectorului 1. Constructia proiectului ce prevedea finalizarea a 1.700 de locuinte a fost oprita in noiembrie 2008. "Atat timp cat nu vedem masuri financiare coerente din partea Guvernului si a bancilor, nu stiu cand vom relua lucrarile. Nu am incheiat nici un contract sau precontract pentru apartamentele din acest ansamblu", ne-a declarat Padure. Afirmatiile acestuia se bat insa cap in cap cu declaratia data in urma cu un an, in luna mai, intr-un ziar economic.  Padure spunea atunci ca "vanzarile ansamblului au inceput la showroomul companiei din Bulevardul Ferdinand".  

Promisiunile de despagubiri, in ceata
In ciuda problemelor, dezvoltatorii incearca sa-si pastreze o imagine ireprosabila pe piata. La ansamblul "Blue Tower", aflat intr-un stadiu avansat, pe malul lacului Plumbuita, am stat de vorba, in urma cu o saptamana, cu vreo trei muncitori care se straduiau sa ridice o galeata la etajul 3. "Noi mai avem putin sa finisam un apartament la interior si plecam, dar lucrarile s-au oprit de doua saptamani. Nu stim cand se vor relua", ne-a spus unul dintre ei. Lucru confirmat de reprezentanta dezvoltatorului, Mihaela Dumitru, care – dupa ce ne-a asigurat ca termenul de predare ramane acelasi – a admis ca, "desi lucrarile nu au fost oprite, se lucreaza cu un numar mai redus de muncitori". O reactie similara am intalnit si la "Sunset Residences", din cartierul Drumul Taberei, unde a existat un showroom de prezentare pana in luna noiembrie. De atunci, lucrarile s-au oprit.

Polita de asigurare, singura solutie
La Infinity Residence din Militari lucrarile au fost sistate in iarna, cand existau deja peste 60 de apartamente vandute, dupa cum a declarat dezvoltatorul. In acest moment insa, la fata locului nu se vede decat o groapa de zece metri. Reprezentantii companiei au anuntat ca, potrivit contractului, sunt nevoiti sa plateasca chirii clientilor pe perioada echivalenta intarzierii finalizarii imobilelor. Magdalena Puscasu, responsabil de vanzari la "Premium Imobiliare", spune ca lucrarile se vor relua, cel mai probabil, la inceputul anului viitor.
S-ar fi putut pune la adapost clientii de astfel de situatii neplacute? Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Antreprenorilor de Constructii din Romania, explica: "Un client inspirat putea sa ceara din partea dezvoltatorului intocmirea unei polite de asigurare. Astfel, o companie de profil i-ar fi putut restitui cumparatorului banii dati in contul apartamentului in situatia in care dezvoltatorul nu mai avea capacitatea de finantare. Conflictul nu se poate stinge decat in instanta, iar autoritatile nu au nici un mijloc sa intervina in acest conflict".

In multe situatii, nici atitudinea clientilor nu este chiar deschisa in a-si face publice problemele, lucru explicabil, de altfel, deoarece se tem ca mediatizarea acestora s-ar putea repercuta negativ asupra dezvoltatorului imobiliar cu care au semnat contractul. "Am fost la showroom acum un an, am vazut, mi-au placut proiectele si am platit. Nu vreau sa spun mai mult pentru ca sunt implicat si, oricum, criza afecteaza pe toata lumea, deci si pe ei. Mi-ar placea sa cred ca si eu as fi gasit intelegere la ei intr-o situatie similara", ne-a declarat un client care a platit un avans pentru un apartament intr-unul dintre cartierele rezidentiale ce sunt in intarziere.

"Planorama": cum sa ramai si fara casa, si cu banii luati

In unele situatii, clientii nu au putut sa-si recupereze banii platiti pentru locuinte care nu s-au mai finalizat, chiar daca au ajuns in instanta si au castigat procesele. Ei s-au lovit de o problema insurmontabila: nu exista parghiile necesare pentru executarea silita a dezvoltatorului imobiliar. Exista un caz elocvent in acest sens: cartierul rezidential "Planorama" din Doamna Ghica – acesta urma sa ofere peste 1.000 de apartamente. Ansamblul trebuia sa cuprinda patru blocuri, iar primele rezervari s-au facut in 2006. In cel dintai, care trebuia finalizat in septembrie 2007, au fost achizitionate toate apartamentele, fiecare viitor proprietar platind 90% din valoare. Cel de-al doilea bloc, unde s-au vandut de asemenea toate locuintele, trebuia finalizat in martie 2008, iar clientii au platit minimum 25%. Intregul complex era prevazut a fi terminat in primavara acestui an, dar nici un cumparator nu s-a mutat pana acum.

Au castigat procesele, dar nu au pe cine executa silit
Unul dintre clientii "Planorama" ne-a precizat ca a contractat un apartament de doua camere cu 56.000 euro, plus TVA. "Ei spun ca ne dau banii in lei la cursul de acum trei ani – care e mult mai mic fata de cel de astazi – daca renuntam sa mai cerem banii de penalitati (aproximativ 5.000 de euro) sau cei pentru taxa notariala. E doar o alta smecherie a lor, pentru ca dupa ce semnezi intelegerea cu ei nu o sa-ti dea banii, iar cand vei ajunge in instanta nu vei mai putea cere decat suma pentru care ai convenit prin noua intelegere, care e mult mai mica. Cei de la EuroHabitat – dezvoltatorul proiectului – au propriri la toate bancile. Unii clienti au castigat procesele in instanta, dar nu au pe cine executa ca sa-ti recuperezi banii", spune clientul.

 

Marius a cumparat un apartament cu trei camere, de 75 mp, care trebuia finalizat in primavara anului 2007. Spune ca a platit intreaga suma, dar nu accepta "sa se retraga" deoarece ar urma sa fie despagubit cu o suma mai mica decat cea platita initial. "Foarte multi vecini, din blocurile 2 si 3 mai ales, unde lucrarile nu sunt atat de avansate, au dat deja in judecata compania si isi recupereaza banii prin executare silita. Problema este ca la noi dureaza luni de zile aceste recuperari", spune Marius. Aurelian a platit, in urma cu trei ani si cinci luni, 90% din cei 40.000 euro plus TVA pentru o garsoniera. In urma cu o luna, a contactat un avocat si a trimis o somatie celor de la EuroHabitat. Ca raspuns, i s-a comunicat data estimativa de 1 septembrie pentru a se muta in locuinta. "Daca ajung in instanta cu dezvoltatorii «Planorama», sentinta sigur va fi una favorabila mie.

 

Problema cea mare va fi executarea silita, deoarece ei nu mai ruleaza prin conturi nici un euro", explica tanarul. Reprezentantii "Planorama" ne-au promis ca ne vor prezenta un punct de vedere referitor la situatia clientilor lor. Nu au facut-o insa pana la data publicarii acestui articol.

Cei care se considera pagubiti de catre dezvoltatorii imobiliari ne pot scrie la petre.badica@romanialibera.ro

Cele mai citite

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă