2.1 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialAtracţii pe bani europeni în Parcul Natural Lunca Mureşului

Atracţii pe bani europeni în Parcul Natural Lunca Mureşului

Zona protejată va fi rezervată pentru activităţi de turism ecologic.

Turiştii care ajung în Parcul Natural Lunca Mureşului sunt încurajaţi să parcurgă trasee cu bicicletele. Pentru a-i determina să plece în parc, la sediul administrativ al Parcului a fost instalată o bicicletă cu ecran de protecţie, sistem 3 D. Copiii sunt îndemnaţi să cunoască virtual Parcul prin instalarea unui trunchi de copac de lemn pe care se află o omidă imensă. Ei apasă pe butoane şi aud diverse sunete care le produce omida uriaşă.

Trasee 3 D în Parc

O noutate pentru vizitatori sunt traseele 3D. Parcul Natural Lunca Mureşului îi încurajează pe vizitatori să parcurgă diferite trasee cu bicicletele. Pentru a promova astfel de ieşiri, a fost instalată în interiorul clădirii administraţiei o bicicletă cu un ecran de proiecţie montat în faţa ei, iar prin pedalare generează energia electrică necesară vizualizării a diferite trasee din parc. O altă noutate o constituie un echipament care prezintă un trunchi de lemn mort pe care tronează o omidă imensă, reprezentată suprarealist. Prin apăsarea unor butoane amplasate pe trunchi, se aud din interior diverse sunete, asemănătoare cu cele pe care le produce omida când se hrăneşte sau cu sunetele emise de miile de larve care există în mod normal în interiorul trunchiului.

Rolul acestei reprezentări este de a reaminti vizitatorilor faptul că pădurile au nevoie şi de lemn uscat în cantităţi mari, deoarece de el depind diverse păsări şi mamifere, precum şi foarte multe insecte şi vieţuitoare situate la baza lanţului  trofic. Pentru ca toată lumea să ştie cum arată un stârc cenuşiu, o specie comună care trăieşte în Parcul Natural Lunca Mureşului, în faţa Centrului de vizitare Ceala, situat în pădurea omonimă de lângă Municipiul Arad, a fost amplasată o „statuie” impresionantă din fibră. Acest stârc uriaş veghează asupra intrării principale, unde vizitatorii pot observa, imprimate pe trepte, urmele animalelor care traversează frecvent zona: bursuci, căprioare, mistreţi, viezuri, raţe. „Acestea sunt doar câteva dintre obiectivele proiectului „Îmbunătăţirea infrastructurii necesare sensibilizării şi conştientizării populaţiei în Parcul Natural Lunca Mureşului”,  care se derulează pe parcursul anilor 2011 şi 2012 în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Mediu” – axa prioritară 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii, beneficiind de o investiţie de 900.000 lei”, a declarat ing.Ovidiu Pârv, managerul proiectului.

Recunoaştere mondială

Parcul Natural Lunca Mureşului a primit în anul 2006 o desemnare la nivel mondial ca Zonă Umedă de Importanţă Internaţională – Sit Ramsar, a treia zonă din România după Delta Dunării şi Insula Mică a Brăilei şi două desemnări europene de Sit Natura 2000 în anul 2007 (Arie de Protecţie Specială Avifaunistică) şi 2008 (Sit de Importanţă Comunitară). Zona este foarte importantă nu numai din punct de vedere al peisajului, dar şi în ceea ce priveşte biodiversitatea, pentru că include 10 habitate de interes comunitar şi peste 70 de specii de plante şi animale protejate la nivel european.   

Ce înseamnă parcul natural

Parcul Natural Lunca Muresului este situat în judeţele Arad şi Timiş şi se întinde de la limita oraşului Arad până la graniţa maghiară, de-a lungul râului Mureş. Este o zonă inundabilă,  aflată între digurile construite pe fiecare parte a râului şi între terasele înalte ale aceluiaşi râu. Pentru instituirea regimului de arie protejată primii paşi au fost realizaţi în anii 1970, când au fost făcute unele studii ale zonei Prundul Mare. În acei ani a fost declarată o suprafaţă de 91,2 hectare din Prundul Mare ca rezervaţie naturală, pentru protecţia populaţiei de stârci cenuşii care cuibăreau acolo. Încă din anul 1988, cea mai mare parte a zonei respective a fost desemnată ca arie de Importanţă Avifaunistică.

Cele mai citite

Semnale din Est: Numărul companiilor listate la bursa din Singapore, la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii

Bursa din Singapore a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de companii listate, ajungând la 617 în octombrie 2024, cel mai scăzut nivel din...

Accizele la carburanți cresc de la 1 ianuarie: Prețurile la benzină și motorină vor fi mai mari

Șoferii vor plăti mai mult pentru carburanți începând cu prima zi a anului, iar scumpirile ar putea continua în 2025. De la 1 ianuarie 2025,...

Zi plină pentru salvamontiști: 88 de apeluri de urgență și aproape 100 de persoane salvate

Dispeceratul Național Salvamont a raportat vineri dimineață că, în ultimele 24 de ore, salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 88 de situații de...
Ultima oră
Pe aceeași temă