23.2 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialAtletismul românesc, la fundul sacului

Atletismul românesc, la fundul sacului

Membru în Biroul Federal, clujeanul Vasile Bogdan deplânge lipsa acută a fondurilor în acest sport, dar este încrezător pentru Olimpiadă.

De la bistriţeanca Gabriela Szabo, România nu a mai avut un atlet care să sperie concurenţa înainte de fiecare cursă. În acest moment, cel mai valoros atlet al ţării este Marian Oprea, un concurent la triplusalt care se antrenează pe cont propriu şi departe de graniţele ţării.

Anul viitor va fi unul olimpic, dar sunt şanse aproape nule ca imnul României să se audă la Londra într-o probă de atletism. Decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Cluj, Vasile Bogdan, de asemenea membru în Biroul Federal al Federaţiei Române de specialitate, a încercat să explice cauzele pentru care un sport în care România era în prim-plan la începutul anilor 2000 a ajuns să trăiască de pe o zi pe alta.

Nu mai sunt bani din martie

„Atletismul din România încă nu a reuşit să facă un sistem de contracte între sportivi şi cluburi, ca la alte discipline, astfel că nu le poţi asigura atleţilor nişte condiţii prioritare, conform contractului, iar aceştia nu se pot angaja să depună efort contractual pentru performanţă. Încă suntem la un nivel de pseudoamatorism. Pe de altă parte, nici sponsorii nu se înghesuie la noi. Aleg să meargă la sporturi unde banii sunt risipiţi fără să aducă performanţă”, a declarat Vasile Bogdan, fost atlet, ajuns între timp şi antrenor federal. Oficialul de la Cluj a dat exemplul judoului sau al gimnasticii, sporturi care au obţinut recent performanţe, dar nu sunt băgate mai deloc în seamă.

„Este o discrepanţă mare între ce înseamnă subvenţiile şi finanţarea unor jocuri şi celelalte sporturi individuale care aduc an de an performanţe naţionale mondiale şi europene, dar eu nu pot să schimb acest lucru. Federaţia de Atletism nu mai poate asigura pregătirea loturilor naţionale încă din luna martie, dar românii sunt talentaţi să găsească rezerve să facă performanţă şi nu cred că Olimpiada este compromisă”, a mai spus Vasile Bogdan.

Spiru Haret, rege

În week-end-ul trecut a avut loc, la Cluj, o nouă ediţie a campionatelor naţionale universitare, iar reprezentanţii Capitalei au dominat întrecerea din Ardeal. Cinci medalii de aur, patru de argint şi cinci de bronz au cucerit sportivii de la Universitatea Spiru Haret din Bucureşti, urmaţi în clasamentul pe medalii de atleţii Universităţii Transilvania din Braşov şi de cei ai instituţiei de învăţământ din Craiova. Gazdele de la Universitatea ¬Babeş-Bolyai au cucerit trei medalii de aur, una de argint şi şase de bronz, pentru a ocupa, în final, locul şase în clasamentul pe medalii.

 

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Băncile vor fi obligate să informeze clienții despre securitatea IT, conform unui proiect de lege ce va intra în vigoare în 2025

Platformele informatice utilizate de bănci și instituții de creditare vor deveni un criteriu esențial pentru autorizarea funcționării acestora, conform unui proiect de lege adoptat...

Meta riscă o amendă uriașă din partea UE pentru practici anticoncurențiale în piața anunțurilor

Meta ar putea primi o amendă substanțială din partea Uniunii Europene, fiind acuzată de practici anticoncurențiale în domeniul anunțurilor de mică publicitate, potrivit unui...

Dezvăluire șocantă făcută de actrița Tily Niculae, actrița din „La Bloc”

Tily Niculae, cunoscută pentru rolul ei din serialul „La Bloc”, a făcut o dezvăluire tulburătoare, relatând că fiica ei a suferit un accident vascular...
Ultima oră
Pe aceeași temă