22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialAtletii, rasfatati in 2008

Atletii, rasfatati in 2008

Bugetul pentru sport in 2008, de 53.873.000 lei, este cu 19 la suta mai mare decat in anul precedent.
11 federatii nationale sportive, din 64, au primit peste jumatate  din bugetul total.
Federatiile au primit mai multi bani pentru pregatire si mai putini pentru investitii, deoarece 2008 este an olimpic.


Agentia Nationala pentru sport
a anunanuntat ieri oficial sumele pe care le-a alocat in acest an celor 57 de federatii sportive nationale, din cele 61 recunoscute (FR de fotbal, golf, table si aikido nu au primit nici un ban pentru 2008 pentru ca nu au solicitat), precum si criteriile pe baza carora a realizat repartitia. Din cei 53.873.000 lei, suma totala pe care ANS a avut-o la dispozitie pentru 2008 – cu 19 la suta mai mare decat cea de anul trecut –, peste jumatate au revenit unui numar de 11 federatii sportive, considerate a fi "cu potential olimpic de performanta confirmat si care pot obtine medalii si puncte la JO de la Beijing". Mai exact, cele 11 federatii (FR Atletism, FR Box, FR Canotaj, FR Gimnastica, FR Haltere, FR Judo, FR Kaiac-Canoe, FR Natatie si Pentatlon Modern, FR Scrima, FR Tenis de Masa, FR Tir Sportiv), considerate in prima grupa valorica – prioritara –, au primit nu mai putin de 33.493.000 lei, ceea ce reprezinta 56 la suta din suma totala avuta la dispozitie de ANS. "Conditiile cumulative de acces in aceasta prima grupa valorica au fost: medalii si/sau puncte obtinute la ultimele doua editii ale JO, medalii si/sau puncte obtinute la Campionatele Europene si la Campionatele Mondiale in 2006 si 2007, obiectiv de medalii si/sau puncte asumat pentru JO de la Beijing si validat de Comisia Tehnica Olimpica", a explicat ieri directorul ANS, Mihai Capatana.
Asa se face ca, in ciuda faptului ca de cativa ani buni a obtinut rezultate modeste in competitiile de anvergura ale seniorilor, atletismul a primit cea mai mare finantare – 5.600.000 de lei, aproape dublu fata de gimnastica de pilda (3.700.000 de lei), considerata cu cele mai mari sanse la podiumul olimpic de la Beijing din aceasta vara. Mihai Capatana a explicat ca aceste cifre absolute nu sunt obiective. "Dupa parerea mea, important este de vazut cat din nevoile reale acopera aceste cifre. Una este atletismul, cu 60 de ramuri de sport si o suta de loturi, si alta e polo, cu doua loturi nationale si doar atat. De aceea noi consideram ca cele 11 federatii amintite in prima grupa sunt finantate cel mai bine, cel mai aproape de nevoile reale", a mentionat Capatana.
A doua grupa a fost formata din trei federatii (FR Handbal, FR Lupte, FR Polo), care "au potential de calificare si participare la JO-2008, dar care nu au mai obtinut puncte si medalii la ultimele doua editii ale JO". Aceste trei federatii au primit 8.050.000 lei, adica 13 la suta din suma totala repartizata de ANS.
In a treia grupa au fost incluse federatii "cu traditie si larga audienta la publicul din Romania, cuprinse in programul JO": FR Baschet, FR Rugby, FR Tenis, FR Taikwondo WTF si FR Volei, care au primit, impreuna, 9.400.000 lei, adica 16 la suta din bugetul total.

Supravietuire

In cea de-a patra grupa valorica au intrat federatiile sporturilor olimpice de iarna, care au participat la ultimele editii ale JO si care au obiectiv de calificare la JO-2010, de la Vancouver. Federatiile din aceasta grupa, FR Bob si Sanie, FR Schi si Biatlon si FR Patinaj, au primit impreuna in jur de 3.350.000 lei, insemnand 6 la suta din suma totala a ANS. Astfel, federatiile din primele patru grupe valorice, 22 la numar, au primit in total 91 la suta din buget, in timp ce celelalte 34 de federatii au primit numai 9 la suta din suma totala, avand repartizate sume modice, care sa le asigure continuarea activitatii la limita supravietuirii.

Cele mai citite

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...

Fragmente osoase descoperite pe un drum forestier din județul Olt

O serie de fragmente osoase, aparent de origine umană, a fost descoperit pe un drum forestier din județul Olt, în apropierea pârâului Dârjov, sâmbătă...
Ultima oră
Pe aceeași temă