Fani inraiti ai serialului „Star Trek”, dar si ai legendarului „Razboiul stelelor”, elevi sau fosti ministri de stat au visat intotdeauna la calatorii interstelare si la intalniri de gradul trei – o forma inedita de „turism”, despre care se discuta in aceste zile pe o insula dunareana. Tinerii de pe insula SF invata insa si lucruri mult mai practice, pentru vremea cand vor dori sa descopere, la pas, frumusetile tarii.
Pe insula Atlantykron, situata la 20 de kilometri de Cernavoda, langa satul si ruinele cetatii antice Capidava, a inceput, ieri, cea de-a XVI-a editie a Academiei de Vara pentru Stiinta, Viitorologie si Science Fiction „Atlantykron”. La eveniment participa 300 de tineri din Romania si Republica Moldova. Academia este organizata sub auspiciile Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, de catre Autoritatea Nationala pentru Tineret, si se va incheia pe 14 august.
Participantii, alesi in urma unei selectii riguroase, participa la cursuri si ateliere cu tematici diverse, cum ar fi Robotica si inteligenta artificiala, Initiere in grafica asistata de computer, Stiinta complexitatii, Jurnalism si eco-jurnalism, Ecologie, Astronomie si astrofizica, Science Fiction, Grafica si arte vizuale, Inteligenta artificiala in social, Sport si activitati de vacanta, Dezvoltare personala si Leadership. Ca o noutate, incepand din acest an, la propunerea Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, se organizeaza si cursuri de educatie turistica.
Elevii au ce invata
Cursurile de educatie turistica au ca grup-tinta tinerii. Practic, elevii vor deprinde concepte, termeni, valori, cum sa-si planifice o calatorie, cum sa se descurce si in cine sa aiba incredere atunci cand calatoresc. Mai mult, ei vor afla de ce este atat de importanta ospitalitatea si ce trebuie sa faca pentru a fi considerati gazde bune, in conditiile in care Romania va deveni o destinatie turistica din ce in ce mai cautata. Toate aceste lucruri trebuie sa fie stiute la un nivel minimal de toata lumea, avand legatura, pe de o parte, cu individul, iar pe de alta parte, cu politica interna a tarii.
Invitati de marca
Printre invitati se numara scriitorul Roberto Quaglia (Italia) – vicepresedintele Asociatiei Europene de Science Fiction, David Anderson – vicepresedintele si seful Departamentului de Stiinta al Grupului Bosch (SUA), Teodor Vasile – doctor in stiinte medicale alternative, Universitatea Calcutta – India, Alexandru Mironov – secretarul general al Comisiei Nationale UNESCO, Ioan Gyuri Pascu si Dan Farcas – vicepresedintele Asociatiei pentru Studiul Fenomenelor Aerospatiale Neidentificate. Printre sponsorii manifestarii se numara Directia Judeteana de Tineret a Municipiului Constanta, Regia Nationala a Padurilor – Directia Silvica Constanta, SNN Centrala Nuclearelectrica Cernavoda.