Piata auto constanteana a captat din nou atentia filierelor specializate in traficul international de masini. De ultima generatie sau etichetate de cunoscatori drept clasice, ele sunt vandute la preturi de nimic. Bucurosi ca fac afacerea vietii lor, cumparatorii se trezesc la scurt timp, aparent fara nici un motiv, trasi pe dreapta de oamenii legii. Pe langa faptul ca raman fara masina, multi dintre ei se aleg si cu dosare de urmarire penala.
Dupa o perioada de aproape un an de liniste, cand numarul masinilor furate aduse de peste hotare a scazut aproape la zero, politistii constanteni spun ca acest flagel a cunoscut un puternic reviriment. Desi marile afaceri se faceau pe perioada verii, cand Constanta era plina de potentiale victime, acum masinile „insemnate” au aparut odata cu venirea iernii. Se pare ca aceasta schimbare a sezonului a fost facuta pentru a trece mai usor neobservati. Piata subterana de masini se imparte in doua categorii. Prima ramura, a teparilor, care aduc masini accesibile din punct de vedere al pretului, avand in vedere ca ele se vand cu doar cateva mii de euro, si are ca punct de desfacere targurile auto. Cea de-a doua ramura, organizata in retele de tip mafiot bine puse la punct, actioneaza numai la comanda. Pentru descoperirea acestora, oamenii legii au nevoie de o perioada mare de timp si resurse, iar pentru ca de cele mai multe ori in spatele lor se afla persoane cu oarecare influenta, in manile politistilor ajung doar micii intermediari si carausii.
Prinsi la frontiera
Cel mai des intalnite tari pe listele hotilor de masini sunt Italia, Germania si Franta. Odata ce apare un cumparator, reteaua intra in actiune. Se ia legatura cu partenerii de afaceri din strainatate, carora le sunt transmise date referitoare la modelul masinii si, in cazul clientilor mai exigenti, chiar si culoarea ei. In maximum doua saptamani, cumparatorul are autoturismul visat la scara. Pentru a se bucura de masina, el este avertizat ca nu trebuie sa iasa din tara la volanul acesteia. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta, Adrian Burcea, a declarat ca autoturismele furate sunt introduse in tara prin punctele de frontiera din vest. In momentul de fata se poate spune ca pot intra cu usurinta avand in vedere ca „turistii” cunosc foarte bine reglementarile legii. Astfel, la volanul autoturismului se afla un cetatean din tara in care acesta este inmatriculata, fapt pentru care, in conformitate cu acordurile UE, politistii de frontiera verifica doar daca actele prezentate sunt in regula. Pentru ca sistemul de evidenta nu este racordat automat la baza de date internationala, confirmarea furtului se face mult mai greu. In doar o luna, politistii de frontiera constanteni au reusit sa identifice nu mai putin de patru masini date in urmarire prin Interpol. Trei dintre ele au fost retinute chiar in centrul orasului.