2.1 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialAtentatul din Manchester. Istoricul controversat al familiei Abedi. Atacatorul sinucigaș a...

Atentatul din Manchester. Istoricul controversat al familiei Abedi. Atacatorul sinucigaș a fost dat afară dintr-o moschee, după ce s-a certat cu un predicator. Sora susține că Salman a vrut să îi răzbune pe copiii uciși de coaliția internațională în Siria

Două persoane care îl cunoșteau pe Salman Abedi din liceu, autorul sinucigaș al exploziei de pe Manchester Arena, soldat cu moartea a 22 de persoane și rănirea altor 116, au sunat la poliție pentru a alerta autoritățile cu privire la viziunile sale extremiste, informează BBC News. Totodată, familia Abedi este cunoscută autorităților, pentru acțiunile întreprinse în Libia.

Un fost coleg de la Academia pentru băieți Burnage a afirmat, pentru BBC,  că „nu este șocat” de vestea privind implicarea lui Salman Abedi.

„Nu era o persoană inteligentă”, a spus acesta, care a preferat să rămână anonim.

Întrebat dacă ar fi putut fi manipulat de persoane mai inteligente, el a afirmat: „100%. Nu pot să îmi imaginez că ar fi putut să parcurgă o procedură atât de complicată. Trebuie să fi avut ajutor”, a mai spus el, potrivit BBC.

Un alt coleg a declarat că postase fotografii pe rețelele de socializare, în care ținea în mână arme, potrivit BBC.


Citește și: Poliția este pe urmele unei rețele teroriste, după atacul de la Manchester: Cele nouă arestări sunt semnificative. Frații și tatăl atacatorului sinucigaș, printre cei reținuți. Tatăl atacatorului sinucigaș: Fiul meu se declara împotriva a astfel de acte, pe motiv că nu au justificare religioasă

Poliția din Marea Britanie investighează o rețea teroristă implicată în atentatul de luni noaptea, de la Manchester Arena, în care au murit 22 de oameni, iar alți 119 au fost răniți, informează BBC News. De asemenea, nouă persoane au fost reținute, între care și frații și tatăl atacatorului sinucigaș.


„A stat în Libia o perioadă, așa cum au fost mulți pe care îi știam din Manchester. Erau înarmați și mulți se implicau în acțiuni militare. Aceștia sunt exact genul de oameni recrutați de organizații teroriste. Era o persoană normală. Oamenii îl aveau pe Facebook și pe Instagram. Posta imagini cu el ținând o armă în mână”, a mai spus colegul de la Academia pentru băieți Burnage.

Istoricul controversat al familiei Abedi

Printre persoanele arestate se află și cei doi frați și tatăl tânărului britanic de origine siriană, în vârstă de 22 de ani, considerat autorul exploziei de la finalul concertului susținut de cântăreața americană Ariana Grande, la Manchester.

Bloomberg a discutat cu Ramadan Abedi, tatăl atacatorului, înainte ca acesta să fie reținut. El precizase că nu a fost contactat de autoritățile britanice privind decesul fiului său. Mai mult, s-a declarat surprins că fiul său a comis atacul.


Citește și:  Atentatul de la Manchester. Autoritățile engleze, furioase: Marea Britanie nu va mai face schimb de informații cu Statele Unite, pentru că presa americană a publicat detalii importante din anchetă

Poliția care se ocupă de explozia de pe Manchester Arena, soldată cu moartea a 22 de persoane și rănirea altor 119, nu va mai împărtăși informații cu Statele Unite, după ce The New York Times a publicat fotografii cu dispozitivul care ar fi fost folosit în atac.


„Am fost în stare de șoc când am văzut știrile. Încă nu pot să cred. În acest weekend începe sfânta lună a Ramadamului. Fiul meu era pe cât de religios este un copil care trăiește într-o familie credincioasă. Când vedeam stiri despre atacuri similare, el afirma că este împotriva acestor atacuri, despre care afirma că nu există justificare religioasă. Nu înțeleg cum de s-a lăsat implicat într-un atac care a dus la uciderea unor copii”, a spus tatăl lui Salman Abedi pentru Bloomberg.

Ramadan Abedi, membru al unei grupări care se opunea regimului Gaddafi

Ulterior, presa din Marea Britanie a anunțat că atât frații lui Abedi, cât și tatăl au fost arestați. Fratele mai mic al presupusul atac din Manchester ar fi plănuit să comită un atentat la Tripoli. Fratele mai mare este primul suspect reținut de autoritățile britanice marți.

Un oficial al forțelor de securitate de la Tripoli, citat de AFP, a precizat că tatăl presupusului atacator ar fi fost, în anii '90, membru al Grupului de luptă islamic libian (LIFG).


Citește și:  Povestea emoționantă a unui om al străzii, eroul de la Manchester. Bărbatul a scos rămășițe ale bombei din trupurile victimelor: O femeie a murit în braţele mele. Nu m-am mai putut opri din plâns

Printre numeroasele povești emoționante ale eroilor care au intervenit în urma atentatului de pe Manchester Arena, se distinge cea a lui Chris Parker, un om al străzii în brațele căruia a murit una dintre victimele atacului, o femeie de 60 de ani.


„Da, a fost membru al LIFG”, ostil regimului Muammar Gaddafi, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de securitate libiene, Ahmed Ben Salem, despre Ramadan Abedi.

Urmărit de regimul Gaddafi, la fel ca alți membri ai LIFG, Ramadan Abedi și-a găsit refugiu în Marea Britanie, înainte de a reveni în țară, în 2011, pentru a lupta alături de rebeli împotriva forțelor fidele lui Gaddafi în timpul revoltei din același an, potrivit presei britanice.

Potrivit lui Ben Salem,  după căderea regimului Gaddafi, el a ocupat o funcție de conducere în cadrul Direcției de poliție din Tripoli. 

„Ancheta este în curs de desfășurare. El este în continuare interogat. Nu pot da mai multe detalii”, a adăugat Ben Salem.


Citește și:  FOTO + VIDEO: Mărturii ale tinerilor care au asistat la explozia de pe Manchester Arena: A fost cel mai înfricoșător moment din viața mea. Înainte de bubuitură, toată lumea râdea și vorbea despre concertul Arianei Grande. Apoi au început să țipe și să se îngrămdească spre ieșiri

Participanții la concertul Arianei Grande, de pe Manchester Arena, care au reușit să părăsească sala de concerte în siguranță, după ce o explozie a cauzat moartea a 22 de persoane și rănirea a 59, au povestit, pentru publicațiile internaționale, cum zgomotul puternic a stârnit panică printre persoanele din interiorul arenei, care au început să fugă, să țipe și să se calce în picioare.


Mama lui Salman Abedi a obținut o diplomă în inginerie nucleară

Înainte de atentatul de pe Manchester Arena, Salman Abedi și-ar fi sunat fratele, pe care -ar fi rugat să îi transmită mamei sale să îl sune. Samia Tabbal, în vârstă de 50 de ani, a absolvit în fruntea clasei, la Universitatea din Tripoli, fiind specializată în inginerie nucleară.

„Sunt sigură că părinții lui Salman sunt surprinși de ce a făcut. Este trist, pentru că mama este foarte inteligentă. I-a spus soției mele că are o diplomă în inginerie nucleară și că a luat note mari la examene. Ea a absolvit printre primii din clasă, la Universitatea din Tripoli”, a declarat o sursă apropiată familiei, pentru Daily Mail.

Sora lui Salman Abedi: Fratele meu a vrut răzbunare pentru copiii uciși în bombardamentele americane din Siria

Jomana Abedi a declarat, într-un interviu acordat Wall Street Journal, că fratele său era „bun și iubitor” și că este surprinsă de gestul acestuia.

Cu toate acestea, ea crede că Salman a fost revoltat de atacurile militare din Orientul Mijlociu: „Cred că a văzut copiii – copii musulmani care au murit peste tot – și a vrut să se răzbune. A văzut raidurile asupra copiilor din Siria și a vrut răzbunare. Dacă a făcut asta, e între el și Dumnezeu”, a mai spus ea.


Citește și:O fetiță de opt ani a căzut victimă teroriștilor Statului Islamic, în atacul de la Manchester

O fetiță de opt ani din Leyland este a doua victimă a cărei identitate a fost confirmată, în urma atacului din Manchester, scrie BBC News. Moartea fetiței pe nume Saffie Rose Roussous a fost confirmată de Consiliul Local din Lancashire.


Abedi a fost dat afară dintr-o moschee din Manchester, după ce a fost acuzat că „se comportă ca un copil”.

Liderul unei moschei a declarat, pentru Sky News, că Salman Abedi a fost dat afară din lăcașul de cult, în urmă cu câteva luni, din cauza comportamentului său.

„Sunt foarte nefericit să știu că Abedi a venit aici să se roage, că l-am văzut citind Coranul, iar apoi am auzit că s-a aruncat în aer, cauzând moartea a 22 de persoane”, a declarat liderul unei moschei din manchester, Abdullah Muhsin Norris, în vârstă de 70 de ani, pentru Sky News.

El a povestit că, în urmă cu două luni, a fost prins încercând să se ascundă în moschee peste noapte, pentru a citi cărți religioase.

„L-am văzut într-un colț al moscheei și i-am spus să plece. Eram foarte supărat pe el. Mi-a zis să nu îl tratez ca pe un copil. Se supăra foarte ușor”, a mai spus Abdullah Muhsin Norris, care a precizat că a interzis discuțiile politice în moschee și că a anunțat poliția când a avut îngrijorări.

„Sunt întristat de întâmplate. Am nepoți care ar fi putut merge acolo. Oricare dintre copiii mei ar fi putut fi acolo”, a mai spus el.


Citește și:  Eroina de la Manchester: Cum a salvat o femeie 50 de copii, după explozia de la sala de spectacole Arena

Paula Robinson, o britanică de 48 ani, a avut grijă de 50 de copii, imediat după explozia de la Manchester Arena, pe care i-a dus într-un hotel din apropiere. Pentru a le găsi părinții, a scris de urgență pe rețelele de socializare unde se află micuții.


Sunt dovezi că Salman Abedi avea legături cu gruparea Stat Islamic

Atacatorul sinucigaș s-a întors recent din Libia, potrivit unui ministru britanic. Totodată, un oficial francez a afirmat că Abedi avea legături cu gruparea Stat Islamic și că este probabil ca el să fi vizitat și Siria, informează Reuters.

Totodată, ministrul de Interne Amber Rudd a declarat că Salman Abedi nu a acționat pe cont propriu. Astfel, o sursă apropiată anchetei a afirmat, pentru Reuters, că ancheta are în vizor să descopere dacă atacatorul a primit ajutor în confecționarea bombei și unde a făcut-o.

Întrebat de jurnaliștii BBC dacă Abedi a făcut parte dintr-o rețea, ministrul britanic de Interne a afirmat: „Nu știm încă, dar este posibil. În orice caz, a avut legături cu gruparea Stat Islamic și acestea sunt dovedite”. 

Atacatorul sinucigaş Salman Abedi ar fi avut legături cu o celulă teroristă activă în Manchester şi l-ar fi cunoscut pe jihadistul Raphael Hostey, care recruta luptători străini în numele Statului Islamic, potrivit Sky News.

Atentatorul, în atenția MI5

Salman Abedi a fost în atenția MI5 și a partenerilor săi, potrivit unui oficial britanic, citat de BBC. Sursa a mai explicat că astfel de indivizi revin în atenția autorităților doar dacă prezintă riscul de a dezvolta din nou legături teroriste, însă procesul se bazează pe informații parțiale.

Cu câteva zile înainte de atac, el a trecut prin Turcia și Germania

Salman Abedi a trecut prin Turcia, cu doar patru zile înainte de atentat, a declarat un oficial turc, citat de BBC. „Abedi a avut escală în Istanbul. Nu a stat în Turcia”, a spus sursa citată, care a precizat că înaine de atac, autoritățile turce nu au primit informații de la niciun guvern străin.


Citește și:  Cum comentează BBC atentatul de la Manchester: Chiar dacă azi-noapte au fost atacați copiii noștri, trebuie să rămânem fideli valorilor în care credem.Dacă ne dezicem de ele, ne aruncăm în mâinile teroriștilor

Jurnalistul BBC Mark Easton explică, într-un text de opinie publicat pe site, că atacul de la Mancgester a fost o lovitură intenționată asupra inocenței unor copii. Easton este de părere că, chiar dacă un atentat pune în pericol viețile oamenilor, nu răzbunarea este soluția.


Totodată, autoritățile germane au confirmat că Salman Abedi a trecut și prin aeroportul din Dusseldorf, cu câteva zile înainte de atac.

Daily Mail precizează că o teorie este că Salman Abedi ar putea face parte dintr-o celulă legată de atentatele din Paris și Bruxelles, potrivit anchetatorilor.

O teorie este că Abedi ar fi avut legături și cu Mohamed Abrini, „bărbatul cu pălărie”, care a fost implicat în atentatele din Franța și Belgia. În 2015, Abrini a vizitat orașul Manchester.

Surse de securitate germane au precizat că se fac eforturi pentru a descoperi dacă Abedi a avut complici în Germania, dacă a fost învățat cum să confecționeze materiale explozive sau dacă a fost radicalizat de predicatori locali.

Totodată, anchetatorii vor să descopere dacă a avut legături cu Anis Amri, autorul atacului de la târgul de Crăciun din Berlin. Asemenea lui Abedi, Amri a avut legături cu Libia, unde s-a născut și unde ar fi luat legătura cu persoane din tabere de antrenament.
 

Cele mai citite

Aproape 450 de permise auto reținute într-o singură zi: Poliția aplică amenzi de peste 3 milioane de lei

În ultimele 24 de ore, aproape 450 de șoferi au rămas fără permise auto, în urma controalelor desfășurate de polițiști pe drumurile din țară. Potrivit...

Circulație restricționată, din nou, pe podul Giurgiu-Ruse: Reparațiile capitale încep din 8 ianuarie

Lucrările vor fi desfășurate pe partea bulgară a podului, pe durata zilei, și vor implica circulație alternativă pe o singură bandă Ministerul român al Afacerilor...

Facturile la încălzire explodează: Creșteri și de 30%, față de 2023

Pentru luna decembrie, administratorii de bloc preconizează majorări pe facturi și de 40% Primele facturi la încălzire din această iarnă au început să sosească, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă