Una dintre exploziile de pe aeroportul internațional Zaventem ar fi fost produse de o bombă ascunsă într-un bagaj, potrivit martorilor din aeroport, citați de Reuters, informează Agerpres.
Un bărbat care lucrează la serviciul de securitate a bagajelor pe aeroportul Zaventem, Alphonse Youla, a declarat anterior că, înainte de explozia primei bombe, a auzit un bărbat strigând ceva în limba arabă.
„Pe urmă plafonul casetat al aeroportului s-a prăbuşit. Am ajutat să fie transportaţi cinci morţi, cu picioarele distruse, ca şi când bomba ar fi venit de la un bagaj. E de la oamenii pe care i-am cărat” a explicat martorul.
Radio-televiziunea VRT a relatat că 81 de persoane au fost rănite pe aeroport, multe dintre ele la picioare, ceea ce sugerează că a fost vorba despre o bombă ascunsă într-un bagaj aflat pe podea.
Citește și: Atacuri Bruxelles. Primele mărturii ale belgienilor îngroziţi
Procurorul federal belgian a afirmat, într-o conferinţă de presă, că una din cele două explozii de la aeroport este probabil să fi fost provocată de un atentator sinucigaş.
Sute de pasageri care nu au fost răniţi au părăsit aeroportul pe o ieşire laterală, mulţi dintre ei în lacrimi, unii acoperiţi cu pături. Mulţi au fost evacuaţi cu autobuzele.
Pasagera Paolo Saraca Volpini a relatat că, la circa un sfert de oră după explozii, o voce bărbătească, încărcată de emoţie, s-a adresat prin megafoanele aeroportului, spunând în mai multe limbi: ‘trăim un atac’ şi cerându-le celor prezenţi în terminalele A şi B să rămână pe loc.
Un pasager, care trecuse deja de controlul de securitate în momentul exploziei, a declarat că, după explozii, cei aflaţi în aeroport s-au panicat şi au început să fugă în căutarea unui adăpost.
„Oamenii s-au adăpostit în magazine şi pe unde au putut. Am reuşit să ne urcăm în avion, dar nu a decolat şi apoi am fost escortaţi spre autobuze”, a relatat Sylwia Czerska, care se afla pe drum spre Geneva.
Martori au afirmat că prima explozie a avut loc lângă ghişeul băncii Belfius, în apropierea lifturilor din aripa stângă a terminalului de plecări. A doua explozie a fost mai puternică, producându-se mai aproape de cafeneaua Starbucks, aflată în centrul terminalului.
„Au fost aproape simultane. A fost o apocalipsă”, a mărturisit Samir Derrouich, angajat al restaurantului Autogrill de pe aeroport.
Până la momentul redactării actestui material, bilanțul atentatelor de pe aeroportul Zaventem și dintr-o stație de metrou din Bruxelles este de 34 de morți și alte zeci de răniți.