16.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialAtentat la sanatate cu acordul... autoritatilor constantene

Atentat la sanatate cu acordul… autoritatilor constantene

In luna iulie 2003, conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta a luat decizia ca toate deseurile biologice apartinand acestei unitati sanitare sa fie transportate, pentru distrugere, la incineratorul din localitatea Agigea. Din pacate nu s-a reusit, din motive necunoscute, incheierea contractului cu firma specializata in transportarea deseurilor cu risc. Un pericol pentru sanatatea publica, incineratorul spitalului a functionat ani de zile fara aviz si cu o serie de defectiuni grave. Populatia care locuieste in zona s-a plans autoritatilor din cauza gradului mare de poluare si a riscului de imbolnavire, insa nu s-a luat nici o masura.

Instalatia de ars reziduuri situata in curtea din spate a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta nu a dispus de autorizatie de functionare si nici de aviz din partea Inspectoratului pentru Protectia Mediului din cauza unor deficiente tehnice majore, dar si din cauza lipsei filtrelor, care au rolul de a reduce spre zero efectul de poluare. Cu toate acestea, el a functionat ani de zile. Filtrele respective costau, in urma cu sapte ani, 600 milioane lei vechi si sunt de unica folosinta, spitalul neavand fonduri suficiente pentru achizitionarea lor. De nenumarate ori, populatia care locuieste in blocurile din aproprierea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta s-a plans de gradul mare de poluare din zona si a invocat o serie de daune provocate de aburii ce rezultau in urma arderilor reziduurilor. Cu toate acestea insa, nu a fost luata nici un fel de masura: deseurile trebuiau arse cu orice pret, chiar si in lipsa filtrelor. Cea mai buna solutie, dar si singura, a ramas daramarea acestuia si construirea altuia, in afara orasului, care sa indeplineasca toate conditiile de functionare.

Nu au existat alternative

Autoritatile sanitare nu au catadicsit sa rezolve aceasta problema. Pe langa materialele organice ce reprezinta un pericol major de infectie, si cele sanitare prezinta risc de imbolnavire in cazul in care nu erau distruse in conditii optime Ð sa fie arse la temperaturi foarte mari, de peste 800 grade Celsius, ceea ce incineratorul spitalului nu permitea. Acesta functiona la o temperatura maxima de ardere situata in jurul valorii de 400 grade Celsius. Autoritatile sanitare nu au luat nici o masura. Din cauza lipsei de interes, nu se poate preciza daca exista cazuri de imbolnavire printre constanteni datorate poluarii. Pana in prezent nu s-a efectuat nici un studiu in acest sens. Pana la urma, nu este in interesul nimanui ca astfel de lucruri sa iasa la iveala…

Unul singur cu acte in regula

Problema arderii deseurilor organice s-a rezolvat abia pe 15 octombrie 2004, cand s-a incheiat un contract de prestari servicii cu singurul incinerator autorizat din zona Dobrogei. Este vorba despre cel privat, situat pe str. Badea Cartan, al patrulea care functioneaza cu acte in regula la nivel national (celelalte trei incineratoare autorizate se afla la Suceava, Timisoara si Cluj). Potrivit declaratiilor directorului incineratorului, ing. Marina Albu, aici se distrug deseurile provenite de la toate unitatile sanitare din judet, exceptie facand spitalele din Mangalia si Harsova. „Colectarea deseurilor se face in recipiente adecvate. Conform legii, transportul acestora de la unitatile sanitare catre noi se efectueaza cu masini speciale, autorizate, cu trei sisteme suplimentare de inchidere, astfel incat, in cazul unui accident, deseurile sa nu poata fi aruncate din masina”, a mai precizat ing. Marina Albu. Desi cadrul legislativ prevede ca astfel de incineratoare sa fie amplasate in afara oraselor sau a zonelor populate, incineratorul din Constanta functioneaza in centrul orasului, langa blocuri locuite si langa o unitate de invatamant. Populatia din zona a fost extrem de revoltata in momentul in care acesta a intrat in functiune, temandu-se ca se va expune unor riscuri imense. Lucrul acesta a fost infirmat de catre conducerea firmei respective, dar si de catre autoritatile din domeniu care au efectuat o serie de controale repetate in ceea ce priveste gradul de poluare. „Nu exista nici un fel de pericol. S-a creat o isterie in randul populatiei. Si acum mai avem probleme cu unii locatari din zona. Analizele au demonstrat, in nenumarate randuri, ca nu se depasesc parametrii admisi de lege”, a explicat directorul Marina Albu. In 2007 si aceasta problema se va rezolva. Guvernul a aprobat construirea incineratorului zonal, care va deservi intreaga regiune a Dobrogei. Acesta va fi amplasat la iesirea din oras. Cel de pe Badea Cartan va fi automat oprit in momentul in care noul incinerator va intra in functiune.

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă