15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialAtentat feroviar in Rusia

Atentat feroviar in Rusia

Trenul "Nevski Express", care face legatura intre Moscova si Sankt Petersburg, a deraiat in noaptea de luni spre marti, din cauza unei bombe detonate pe calea ferata.

Un dispozitiv explozibil artizanal, continand echivalentul a doua kilograme de TNT, a fost pus pe calea ferata, la 180 km de Moscova, in apropierea localitatii Malaia Visera (provincia Novgorod), si detonat de la distanta la trecerea trenului la ora locala 21.38. Deflagratia a provocat deraierea locomotivei si a 12 vagoane, dintre care unul a fost rasturnat de suflul exploziei. 800 de metri de cale ferata au fost distrusi.
Potrivit autoritatilor ruse, pentru acea cursa s-au vandut 231 de bilete, in tren aflandu-se si un echipaj de 20 de angajati ai cailor ferate. 60 de pasageri au fost raniti, cel putin 20 dintre ei fiind internati in spitale din regiunea Novgorod. Trei raniti erau ieri in stare critica. Alte opt persoane, intre care un cetatean italian si o fetita de 12 ani care a suferit o contuzie, au fost duse la spital la Sankt Petersburg. Autoritatile nu anuntasera pana ieri, la inchiderea editiei, daca intre raniti se mai afla si alti cetateni straini. Cu trenul "Nevski Express", care face o noapte intre Moscova si Sankt Petersburg, calatoresc multi turisti straini care vor sa viziteze fosta capitala imperiala.
Dispozitivul explozibil si modul de operare (detonarea de la distanta) sunt similare celui din atentatul de la 12 iunie 2005, asupra unui tren care facea legatura intre capitala Ceceniei, Groznai, si Moscova. Atentatul din 2005 nu a fost comis de rebelii ceceni, ci de ultranationalistii rusi, doi membri ai formatiunii extremiste interzise Unitatea Nationala Rusa fiind arestati si acuzati de terorism "motivat de ura rasiala si religioasa". seful serviciilor secrete ruse, Nikolai Patrusev, a declarat ieri ca atentatul asupra trenului "Nevski Express" este un semnal ca "amenintarea extremista si terorismul nu au fost eradicate" si a anuntat ca se vor lua masuri speciale de securitate in vederea alegerilor legislative din decembrie 2007 si a prezidentialelor din martie 2008.

Serie neagra

Cel mai recent atentat comis de ultranationalistii rusi a avut loc in august 2006, cand 14 persoane, majoritatea straini, au murit in urma exploziei unei bombe intr-o piata din Moscova. Opt membri ai unui grup de extrema dreapta au fost pusi atunci sub acuzare.
Rebelii ceceni au atacat cel mai recent in august 2004, cand doua avioane de linie rusesti s-au prabusit aproape simultan. Cele mai sangeroase atentate comise in Rusia i-au avut ca autori tot pe rebelii ceceni. In anul 2002, o luare de ostatici de la un teatru din Moscova s-a soldat cu peste 120 de morti, iar in 2004 in luarea de ostatici de la o scoala din orasul Beslan, din Caucazul de Nord, au murit 334 de oameni, majoritatea copii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă