17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialAtacurile impotriva romanilor, condamnate de presa britanica

Atacurile impotriva romanilor, condamnate de presa britanica

Condamnarea unanima a violentelor impotriva unei comunitati de romani de etnie roma din sudul Belfastului si vigilenta sporita a politiei nu au putut impiedica un nou atac asupra locuintei unor romani, miercuri seara, in estul orasului.

O fereastra a casei din estul orasului Belfast, in care locuia familia lui Sorin Ciurar (20 de ani), a fost sparta miercuri seara in jurul orei 23.00 (ora locala). Incidentul, care nu s-a soldat cu victime si este investigat de politie ca delict motivat de ura rasiala, a survenit la o zi dupa ce aproximativ 115 romani de etnie roma au fost siliti sa isi praseasca locuintele din sudul Belfastului din cauza atacurilor rasiste.
"Ar trebui sa ne fie rusine tuturor ca astfel de atacuri au loc", a declarat inspectorul-sef al politiei din Irlanda de Nord, Robert Murdie. Presa britanica, atat locala, cat si nationala, a consacrat relatari si analize ample atacurilor rasiste din Belfast, sub titluri ca "Ne-ati facut pe toti de rusine" (Belfast Telegraph), "Rusinea rasista din Belfast" (The Times) sau "Bigotism la Belfast" (The Guardian).

Politia a fost criticata pentru faptul ca nu a facut suficient pentru a-i proteja pe romani, intrucat acestia si vecinii lor au sunat in repetate randuri pentru a semnala amenintari si abuzuri. seful politiei din Irlanda de Nord, Sir Hugh Orde, a raspuns acestor critici aratand ca "este o situatie complicata pentru politisti", intrucat acestia au fost derutati de numarul mare de apeluri care semnalau incidente sau dispute in interiorul comunitatii de romani de etnie roma, intre diferite familii.

Faptul ca atacurile impotriva romanilor s-au produs la limita dintre cartiere multirasiale si zone locuite de loialisti protestanti saraci a facut ca incidentele sa fie atribuite acestora, o analiza publicata pe site-ul postului de televiziune UTV subliniind ca "atacatorii sunt in mod evident rasisti", dar, in acelasi timp, ei par sa actioneze sub o "marca" traditionala "consacrata", care depaseste gruparea "Combat 18". Dupa acordul de incetare a focului intre loialistii protestanti probritanici si republicanii catolici irlandezi, gruparile paramilitare ale celor doua parti si-au gasit noi inamici, comenteaza UTV. Politia nu a confirmat insa existenta unei legaturi intre atacurile rasiste si gruparile paramilitare loialiste.

Soc
» Apel la calm
Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, Ion Jinga, s-a declarat "socat" de atacurile rasiste de la Belfast, dar si "incurajat ca atat de multi vecini si membri ai comunitatii locale din Belfast au oferit sprijin familiilor atacate". Ministerul roman al Afacerilor Externe a "condamnat cu fermitate" actele "cu caracter rasist", facand apel la autoritatile britanice "sa ia toate masurile necesare ca sa nu se mai repete" astfel de cazuri. Consulul general al Romaniei la Londra, Mihai Delcea, s-a deplasat la Belfast, unde a avut intrevederi cu responsabili locali, pentru a oferi asistenta si pentru a organiza repatrierea, la cerere, a cetatenilor romani.

Cele mai citite

Importurile de gaze ale României au crescut cu aproape 6%, în primele şapte luni din 2024

Producţia de gaze s-a majorat cu 1,4% anul trecut România a importat, în primele şapte luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de...

Premiile Emmy 2024. „Shogun”, număr record de trofee. Japonezii sărbătoresc triumful

Serialul "Shogun" a fost sărbătorit cu entuziasm în Japonia după ce a obținut un succes impresionant la gala Primetime Emmy Awards 2024, câștigând un...

Drăguș, umilit de către antrenorul lui Trabzonspor!

Atacantul român Denis Drăguș se confruntă cu dificultăți în debutul său la Trabzonspor. Denis Drăguș, care a avut un sezon anterior impresionant la Gaziantep, trece...
Ultima oră
Pe aceeași temă