17.8 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialAtac devastator in Delta Dunarii

Atac devastator in Delta Dunarii

Aproape jumatate din suprafata aflata sub protectie ecologica integrala din Delta Dunarii este afectata de activitati economice ilegale. Printr-o decizie aberanta luata de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) s-a autorizat recoltarea industriala a stufului in zonele strict protejate Sacalin-Zatoane, Grindul Lupilor si Grindul Chituc.
Afacerea stufului a inceput in iarna anului 2004-2005. Conform reglementarilor legale din tara noastra, pe terenurile aflate sub protectie ecologica integrala este interzisa patrunderea oamenilor, cu exceptia agentilor ecologici si a cercetatorilor stiintifici. De asemenea, este interzisa orice activitate economica. In pofida acestor legi fara echivoc, mai multe institutii ale statului au pus la cale o agresiune fara precedent asupra deltei, aducand astfel grave prejudicii ecologice. In vara anului 2004, la presiunea unor firme care se ocupau cu afaceri cu stuf pentru export, printre care si o societate a lui Bittner, fosta conducere a ARBDD a organizat o dezbatere privind zonele aflate sub protectie ecologica integrala. S-a spus atunci ca nerecoltarea stufului in ultimul deceniu pe grindurile Lupilor si Chituc ar fi creat mari probleme ecologice. La sedinta au participat doar opt membri ai consiliului din cei 15 iar hotararile se pot lua numai in prezenta a doua treimi. Cu toate acestea conducerea ARBDD a decis sa treaca la actiune pentru a rezolva problema stufariilor.

Sefi noi, aceleasi obiceiuri

La inceputul lunii iunie a anului trecut noul guvernator al Deltei, Paul Cononov, a declansat o noua dezbatere pe tema recoltarii stufului. Desi nici de aceasta data nu s-a intrunit cvorumul, exista un document care precizeaza ca vor fi continuate „cercetarile pilot” privind igienizarea stufariilor din zonele protejate integral. In zona Sacalin-Zatoane „cercetarea pilot” ar urma sa cuprinda 4.490 de hectare. Pe Grindul Lupilor stuful va fi barbierit pe 900 de hectare. Cu aceste documente pe masa conducerea ARBDD a emis deja autorizatii de mediu pentru trei firme ce pot incepe recoltarea stufului. Inghetul este propice acestei activitati deosebit de profitabile.

Liber la macel

Pe Grindul Lupilor firma Piscicola Tour din Jurilovca, care apartine lui Alexandru Bittner, va recolta in aceasta iarna 550 de hectare de stufarisuri. In zona Sacalin-Zatoane societatea Stuf Delta va taia aproape 5.000 de hectare. Stuful va fi exportat in Vestul Europei si Israel. O tona de stuf se vinde cu aproximativ 50 de euro iar din extinderea zonelor de recoltat firmele vor obtine un profit de 8 miliarde de lei vechi. Conform studiilor efectuate de ornitologi, cele trei arii protejate integral au importanta foarte mare pentru fauna aviara. Zona Sacalin-Zatoane este unul dintre cele mai cautate perimetre pentru cuibarit si iernat. Ornitologii au indentificat peste 1.000 de specii de pasari de interes stiitific ce vor fi afectate de distrugerea stufarisului.
Dezastrul este cu atat mai mai mare cu cat in autorizatiile eliberate de ARBDD se precizeaza ca, pe langa recoltarea de tip traditional a stufului, cu tarpanul, se poate efectua si recoltarea mecanizata. Cu alte cuvinte, in aceste arii protejate vor patrunde tractoarele cu agregate speciale de cosit si „maldarit” stuful. Guvernatorul Deltei, Paul Cononov, ne-a declarat ca s-a impus ca aceste utilaje sa detina pneuri de joasa presiune pentru a nu distruge rizomi de stuf. Romulus Stiuca, directorul Institutului Delta Dunarii, ne-a declarat ca „experimentul” din iarna trecuta a fost benefic stufariilor din zonele strict protejate intrucat acestea s-au regenerat rapid. Intrebat fiind daca s-a cuantificat impactul ecologic al activitatilor economice ilegale in perimetrele protejate, oficialul a declarat ca abia in acest an va fi demarat un astfel de studiu.

Cele mai citite

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Adrian Petre s-a râzgandit! Fostul atacant al naționalei de tineret nu se mai retrage

După ce a semnat cu Concordia Chiajna în această vară, Adrian Petre și-a reziliat contractul, dar conducerea clubului l-a convins să revină asupra deciziei. Adrian...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă