Parlamentul României a deschis calea mitei electorale, prin adoptarea Legii privind parteneriatul dintre stat şi culte în domeniul serviciilor sociale, avertizează Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR). Prin modificările legislative, cultele religioase sînt legate financiar şi mai mult de către Stat, ajungînd să depindă de voinţa partidului sau a coaliţiei aflate la putere la un moment dat.
„Se impune societăţii o lege nocivă care introduce o discriminare flagrantă între cultele religioase şi celelalte ONG-uri care oferă servicii sociale. Prin decizia Parlamentului, cultele devin mai egale decît ceilalţi egali. Şi atunci te intrebi: se va respecta principiul echidistanţei Statului faţă de ceilalţi actori din piaţă, din moment ce cultele beneficiază de o lege specială?”, spune Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR.
Noua lege prevede ca Guvernul, fără nici un control din partea Parlamentului, să poată deturna către cultele religioase o parte din bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Aceste fonduri vor veni să se adauge celor care se acordă deja, în mod „tradiţional”: bani pentru plata salariilor preoţilor, bani pentru plata personalului neclerical, bani pentru contrucţii de noi biserici şi pentru repararea celor deja existente, donaţii de terenuri şi clădiri, scutiri de taxe şi impozite etc., semnalează ASUR.
Un alt aspect ingrijorator îl constituie prevederile privind co-finanţarea din partea cultelor. Dincolo de suma mică cu care acestea sînt obligate să contribuie (20%), în practică aceasta contribuţie va putea fi obţinută tot de la Stat, din partea administraţiei publice locale, se mai arată în comunicatul ASUR.
Această mişcare, în contextul apropierii anului electoral 2012, pare să facă parte dintr-o acţiune mai amplă de direcţionare de bani către cultele religioase, în general, şi către Biserica Ortodoxă Română în special. Astfel, prin Legea Bugetului adoptată în decembrie 2010, în cadrul unor programe multianuale se prevede ca în 2012 faţă de 2011 fondurile pentru contruirea de noi biserici şi repararea celor existente să crească cu 200%, fondul de salarii pentru personalul neclerical din instituţiile de invatamint teologic să crească cu 64%, fondul de salarii pentru preoţi va creşte cu 8,4%, conform ASUR.
În România sînt 18.300 de biserici şi doar 4.700 de şcoli generale, mai arată reprezentanţii ASUR.