2.8 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăSpecialAstronautul Parmitano despre incidentul de la bordul ISS

Astronautul Parmitano despre incidentul de la bordul ISS

Astronautul italian Luca Parmitano, a cărui cască a fost inundată cu apă în urmă cu două zile, în timpul unei ieşiri pe orbită, în jurul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), a declarat joi că în acele momente dificile s-a simţit „ca un peştişor auriu într-un bol cu apă”.

n timp ce efectua o ieşire pe orbită într-o misiune organizată în scopuri de întreţinere şi mentenanţă a ISS, în casca astronautului italian a început să se acumuleze tot mai multă apă, până când lichidul i-a acoperit nasul şi apoi ochii, informează huffingtonpost.com. „Era greu să mai văd ceva şi nu puteam să mai aud”, spune Luca Parmitano.

„Pentru două minute, sau poate pentru mai mult de două minute, am trăit experienţa unui peştişor într-un bol cu apă – din punctul de vedere al peştişorului”, a declarat astronautul italian într-un interviu acordat de la bordul ISS.

  Luca Parmitano spune că fost nevoit să apeleze la memorie pentru a-şi aminti traseul de întoarcere pe ISS. Partenerul său din acea misiune pe orbită, Christopher Cassidy, i-a fost şi el de mare ajutor, a adăugat astronautul italian.

 

În vârstă de 36 de ani, Luca Parmitano spune că s-a simţit „îngrozitor, dar totuşi OK”, după ce a fost nevoit să îşi întrerupă brusc ieşirea pe orbită de marţi.

„Imaginaţi-vă cum ar fi să mergeţi cu ochii închişi într-un bol cu apă. Chiar aşa s-a întâmplat. E o senzaţie inconfortabilă, să fii cu faţa sub apă, tot acel timp”, a spus astronautul italian.

Parmitano spune că a fost foarte norocos pentru că a putut să revină la bordul ISS atât de repede.

Directorii NASA spun că astronautul italian ar fi putut să se sufoce sau chiar să se înece.

  Astronauţii de pe ISS şi inginerii NASA de la Centrul spaţial Houston încearcă încă să înţeleagă cauzele care au dus la producerea acelei defecţiuni. Cutia cu apă de băut ataşată costumului de astronaut a fost scoasă din calcul. Singura posibilitate rămasă vizează sistemul de răcire a costumului lui Parmitano. Astronautul italian a spus că lenjeria din interiorul costumului de astronaut, care include tuburi de apă, pare să fie intactă.

  Luca Parmitano a devenit săptămâna trecută primul astronaut italian care a executat o ieşire pe orbită. Costumul său a funcţionat perfect în timpul acelei misiuni. Ieşirea pe orbită de marţi reprezenta continuare unei misiuni de întreţinere şi mentenanţă a ISS.

  ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Cele mai citite

Ilie Bolojan s-a înțeles cu Marcel Ciolacu: Guvernul va funcționa până la final fără să mai angajeze cheltuieli viitoare

Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, spune că a vorbit cu premierul Marcel Ciolacu astfel încât să fie asigurată guvernarea până la final, însă...

Derby-ul serii în Liga Campionilor: Bayern Munchen-Paris Saint-Germain 1-0

Bayern Munchen a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0, marţi seara, pe Allianz Arena, într-un meci din etapa a cincea a Ligii...

Rusia avans record în Ucraina: 235 de kilometri pătrați cuceriți în ultima săptămână și recuperarea a jumătate din teritoriul regiunii Kursk

Armata rusă a ocupat circa 235 de kilometri pătraţi de teritoriu săptămâna trecută în Ucraina, mai ales în regiunea estică Doneţk, un record săptămânal...
Ultima oră
Pe aceeași temă