Medicii de familie si cei de specialitate au inceput, de luna aceasta, sa prescrie medicamentele compensate si gratuite conform noului sistem, care foloseste denumirea comuna internationala (DCI). Aceasta se refera la precizarea concentratiei medicamentului respectiv si a formei de prezentare farmaceutice.
Pe retele compensate si gratuite vor aparea substantele de baza, nu si denumirea comerciala a medicamentului respectiv. Cu ajutorul farmacistului, pacientii vor putea opta intre medicamente diferite, care au la baza aceeasi substanta activa si care sunt echivalente din punctul de vedere al efectului terapeutic.
Noul mod de prescriere a retetelor are ca scop cresterea accesului asiguratilor la medicamentele compensate si gratuite. S-a renuntat la plafoanele valorice de prescriere a medicamentelor de pe sublistele A (compensate 90%) si C (compensate 100%). Prescrierea substantei active pe retete este in acord cu practica uzuala din UE si cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a Hotararii de Guvern, vor aparea noi formulare de retete pe care se vor putea prescrie la un loc medicamente din toate cele trei subliste de compensare.
Bolile transmisibile, compensate 100%
Conform unui comunicat emis de CNAS, pentru medicamentele imuno-supresoare utilizate dupa transplanturi, compensarea va fi de 100% din pretul de vanzare cu amanuntul. Totodata, in situatiile complexe cu risc crescut de handicap sau de pierdere a vietii, numarul de medicamente prescrise lunar si plafoanele valorice vor putea fi depasite. Lista bolilor cu transmitere sexuala pentru care se acorda medicamente compensate 100% a fost completata cu doua afectiuni, gonoreea si infectia cu chlamidia, a caror incidenta a crescut substantial. Pana acum, doar tratamentul sifilisului era compensat integral la pretul de referinta al medicamentelor. Medicii vor putea prescrie pe aceeasi reteta medicamente din subliste diferite, dar farmaciile vor tine distinct evidenta acestora.
Medicamentul, ales in functie de pret
Pacientii vor putea solicita farmacistilor informatii despre preturile medicamentelor disponibile corespunzatoare denumirii comune internationale prescrise de medic. Asiguratul va putea opta fie pentru produsul de baza (cel mai ieftin), care se vinde la pretul de referinta si este compensat in proportie de 50%, 90% sau 100% (in functie de sublista de medicamente compensate pe care este inscris acest produs), fie pentru un produs mai scump, caz in care va suporta diferenta fata de pretul medicamentului de baza. In cazul in care farmacia nu are in stoc medicamentul cel mai ieftin (sau orice alt echivalent al acestuia), va fi obligata sa-l aduca in raft, la cererea pacientului, in termen de 12 ore pentru bolile acute sau de 48 de ore pentru bolile cronice.