0.2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialAsociatii de proprietari ruinate de presedintii de bloc

Asociatii de proprietari ruinate de presedintii de bloc

Politistii constanteni au in prezent in lucru peste 30 de dosare penale, in care presedintii unor asociatii de proprietari sunt acuzati de sustragerea unor sume uriase. Practica arata ca majoritatea sesizarilor din trecut au avut baze reale, invinuitii  folosind in interes personal banii pe care locatarii ii achitau lunar pentru intretinere si alte utilitati. Pe rolul instantelor s-au aflat in ultimii doi ani cateva zeci de astfel de dosare, finalizate cu condamnarea la inchisoare a sase presedinti.  
Un caz deja celebru este cel al fostului presedinte al Asociatiei 16 Est Navodari, acuzat pentru o frauda de 730 de milioane. În comparatie cu administratorii de bloc, care trebuie sa obtina atestate si sa faca dovada ca nu au cazier, presedintii de asociatii sunt doar alesi de Adunarea Generala a fiecarui grup de proprietari, fara a fi verificati in prealabil. Sefii de asociatii care deturneaza fonduri nu depun la timp rapoartele contabile si nu angajeaza cenzori, frauda lor fiind depistata mult prea tarziu.

Date certe

De ani buni, conflictele desfasurate pe scara blocului intre presedintii asociatiilor  si proprietari nu mai reprezinta ceva inedit, in unele zone ale municipiului astfel de incidente izbucnind aproape saptamanal. Adesea, acuzatiile aduse de locatari celor care le preiau si gestioneaza banii nu au baza reala si sunt simple vorbe aruncate din necunoasterea detaliilor din aceasta activitate. Exista insa si situatii, din ce in ce mai multe, din pacate, cand se dovedeste ca gura lumii spune adevarul si ca presedintii unor asociatii comit intr-adevar grave fapte penale. În ultimii ani, politistii constanteni s-au confruntat cu numeroase astfel de sesizari, in care “sefii”  acestor tipuri de persoane juridice au fost acuzati de fraude de zeci, si uneori, chiar de sute de milioane de lei.
Potrivit reprezentantilor Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Constanta, in prezent se afla in cercetare aproximativ 30 de sesizari privind presupuse acte de frauda ale unor presedinti. Una dintre cele mai ocupate unitati este Sectia 3 Constanta, care anul trecut s-a confruntat cu zece cazuri, iar in prezent are in lucru patru dosare noi. O medie de trei dosare se inregistreaza la celelate posturi importante, cum ar fi Sectiile 1, 2, 4, 5 Constanta sau la unitatile de politie din orasele Medgidia, Mangalia si Navodari. Prejudiciile imputate sefilor de asociatie variaza, in functie de fiecare caz in parte, de la cateva milioane la aproape un miliard de lei vechi. La Navodari, de exemplu, fostul pre-sedinte al Asociatiei 16 Est este acuzat de locatari de crearea unei pagube de 730 de milioane. Suma uriasa a rezultat din datoriile acumulate la o regie de utilitati, care a calculat si penalitatile conforme cu legea. “Seful” este acuzat ca a bagat sute de milioane in propriul buzunar, nedepunand la furnizorii de utilitati banii achitati cu regularitate de catre locatari. Acest dosar se afla in lucru de aproape jumatate de an, politistii din Navodari declarand ca in prezent se asteapta rezultatul unei expertize financiar-contabile.

Sase inculpati

Oamenii legii confirma ca in ultimii doi ani s-au inregistrat mai multe situatii cand presedinti care au sustras bani din fondurile asociatiei au reusit sa dispara cu “prada”, inainte de a fi retinuti. Cei mai putin norocosi au ajuns insa dupa gratii, procurorii de caz dovedind fara putinta de tagada existenta relei-intentii si, implicit, existenta unei infractiuni. În general, faptele comise au fost incadrate juridic ca acte de gestiune frauduloasa sau, pur si simplu, furt calificat. Pe rolul instantelor constantene au existat in ultima perioada cateva zeci de procese penale si civile, in care inculpatii sau paratii erau presedinti de asociatie. Sase dintre dosarele penale judecate in ultimul an s-au soldat cu trimiterea in judecata a sefilor de bloc.

Cauza problemei

Multe dintre infractiunile savarsite de presedinti nu au fost depistate la timp. Încercand sa aflam cum este posibil ca acestia sa poata ascunde luni intregi tunuri de sute de milioane de lei, am luat legatura cu Marcel Dragu, presedintele Uniunii Asociatiei de Proprietari Constanta. “Într-adevar, in ultimii ani s-au primit si la noi numeroase reclamatii cu privire la presupusele infractiuni ale unor presedinti. Politia se ocupa insa de astfel de cazuri si, din cate stim, au fost unii care au fugit cu banii iar altii au fost retinuti la timp. Cand existenta unei fapte penale este ceva cert, noi dispunem imediat schimbarea presedintelui. Noi putem verifica financiar-contabil o asociatie doar daca aceasta ne solicita acest lucru. În rest, aceste persoane juridice isi depun bilanturile la birourile speciale din cadrul administratiilor locale.” Cu privire la cauza acestei probleme, Dragu spune ca presedintii nu pot fi supusi de la bun inceput unui control riguros, care sa verifice daca acestia sunt persoane respectabile. “Presedintii sunt numiti de Adunarea Generala a Asociatiei, decizie care nu poate fi contestata in nici un fel de catre noi. Este posibil ca astfel sa intre in sistem si persoane care au avut probleme cu legea. Noi avem control doar asupra administratorilor de bloc (din subordinea presedintelui). Acestia sunt obligati sa demonstreze ca au cazierul curat, sunt instruiti timp de o luna, dau examene si apoi primesc atestate care le permit sa desfasoare acea activitate”, a mai precizat presedintele UAP. Asadar, cei care ii conduc pe administratori nu sunt obligati sa aiba atestate sau sa prezinte cuiva cazierul. Asa s-a ajuns in situatia ca unii sefi sa se comporte ca niste adevarati stapani feudali, evitand crearea unei comisii de cenzori si cheltuind fondurile asociatiei dupa bunul plac. Pentru indreptarea situatiei, ar fi nevoie de un proiect legislativ care sa-i oblige pe presedinti sa se supuna acelorasi cerinte impuse si administratorilor de bloc. Numai asa, prin numirea unor persoane respectabile si fara “inclinatii penale”, s-ar putea reduce fenomenul fraudelor.

Ultimul furt

Cea mai recenta infractiune s-a inregistrat la Mangalia, unde politistii din localitate au inceput urmarirea penala impotriva a doua persoane, presedinte si administrator de asociatie. Cei doi, Tudor V. si Elena S., in varsta de 69, respectiv 57 de ani, sunt acuzati ca in perioada iunie-octombrie 2004 au achizitionat din fondurile asociatiei certificate de trezorerie in valoare de 85 de milioane lei, pe numele barbatului. Mai mult,  la sfarsitul lui 2005, Tudor V. si-a insusit si suma de 10 milioane ROL, colectata de la locatarii unui bloc din asociatie pentru reparatii care nu au mai fost niciodata efectuate.

Cele mai citite

Administrația Trump va lansa o vastă operațiune de deportare a migranților ilegali începând cu săptămâna viitoare

Administrația președintelui ales al SUA, Donald Trump, intenționează să demareze raiduri extinse împotriva migranților ilegali începând cu săptămâna viitoare, conform unui raport al Wall...

Germania vrea să trimită militari într-o eventuală zonă demilitarizată din Ucraina

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, s-a declarat sâmbătă deschis ideii trimiterii de soldaţi germani în Ucraina dacă o zonă demilitarizată ar fi instituită...

PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia, își deschide sucursală în România

PKO Bank Polski, liderul sistemului bancar polonez, a început oficial activitatea pe piața locală în 2025, prin deschiderea unei sucursale corporate în București. Cu active...
Ultima oră
Pe aceeași temă