Scandalul dezinfectanţilor a adus din nou în prim planul opiniei publice problema siguranţei din spitalele româneşti, deşi autorităţile sanitare dau asigurări că acestea sunt sigure. Asociaţiile de pacienţi din România cred însă că se încearcă muşamalizarea neregulilor descoperite de anchetele jurnalistice şi care sunt acum anchetate de procurori.
În condiţiile în care ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că „dintr-un număr total de 3.536 teste de sanitaţie aplicate produselor biocide utilizate în unităţile sanitare, 4,25% au fost neconforme”, asociaţiile de pacienţi anunţă, la rândul lor, demararea unor verificări proprii şi avertizează cu noi procese administratorii spitalelor care au făcut raportări false în privinţa infecţiilor nosocomiale, care au provocat îmbolnăvirea pacienţilor pe perioada spitalizării.
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România: „Este penibil, nu se va întâmpla nimic şi lucrurile se vor muşamaliza”
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, a declarat pentru „România Liberă” că situaţia este foarte gravă, fără precedent, încercându-se să se dea vina tot pe bolnavi: „Este penibil, nu se va întâmpla nimic şi lucrurile se vor muşamaliza. Noi vom acuza în continuare că o mână criminală a încercat să ne omoare diluând aceste soluţii”. El a anunţat că se pregăteşte o analiză a situaţiei din teritoriu, pe un eşantion de 1000 de pacienţi privind situaţia infecţiilor nosocomiale luate din spitale. Irimia spune că „este o mână criminală la mijloc, au murit pacienţi”, el atrăgând atenţia că aceste lucruri se ştiu de mulţi ani, dar s-au aruncat sub preş.
„Suntem penibili atunci când raportăm zero infecţii în spitale, în condiţiile în care spitale de top din Europa dezvoltată şi responsabilă declară 3-4% infecţii intraspitaliceşti. Nu se poate ca noi, cu un sistem de sănătate subfinanţat şi sub normal, unde întotdeauna pacientul este de vină că s-a şi îmbolnăvit, ei sunt nişte sfinţi care nu au greşit cu nimic” – a mai spus Cezar Irimia. El a precizat că „nu numai dezinfectanţii pot fi suspectaţi de neconformitate, dar şi kiturile de laborator, aparatura, iar în aceste condiţii pacienţii sunt foarte tensionaţi şi nu mai au încredere în sistemul de sănătate. Acum pur şi simplu buba s-a spart, lucrurile au luat-o razna, iar pacienţii noştri sunt panicaţi, sunt disperaţi, iar tratamentele şi le fac cel mult în sistem ambulator, preferând, chiar dacă sunt în scaun cu rotile, să rămână acasă. Deci există o tensiune majoră şi în rândul pacienţilor. Lucrurile acestea se cunosc de mulţi ani, dar nu s-a făcut nimic. Toţi miniştri sunt vinovaţi de acest lucru, iar faptul că vin cu scuza că n-au laboratoare acreditate este o minciună. Căutăm întotdeauna scuze, iar atunci când suntem puşi la colţ nu avem legislaţie în acest sens. oare ce de nu avem? Ce am făcut 26 de ani, ca şi statele europene responsabile în ceea ce priveşte sănătatea populaţiei? Dacă noi, ca societate civilă, nu facem ceva să ne aparăm drepturile fireşti pentru care mai şi plătim, înseamnă că ne merităm soarta”.
Citeşte şi: Scandalul dezinfectanţilor. Ministerul Sănătăţii: doar 5% probe neconforme, din 3.500
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România: „Noi am făcut mereu sesizări cu aceste condiţii sub orice critică din multe spitale”
Preşedintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Radu Gănescu, a declarat pentru „România Liberă” că există anumite reglementări, conform directivelor europene în domeniu, există structuri de control a materialelor sanitare şi dezinfectanţilor din sistemul de sănătate. Fiecare spital are o comisie care supraveghează modul de igienizare a spitalului, modul de raportare a infecţiilor nozocomiale şi chiar pe site-ul Ministerului Sănătăţii este un raport pe 2015, unde nu sunt arătate mari probleme din sistem. Ceea ce se întâmplă la ora actuală, ce a apărut în presă, sunt lucruri care ar trebui într-adevăr verificate, ar trebui făcute investigaţii dacă acele raportări au fost corecte sau nu, dacă spitalele şi-au făcut treaba, în sensul în care ştim cu toţii că avem o problemă cu aceste infecţii intraspitaliceşti în România, şi cu toate acestea, conform statisticilor, la nivel european suntem cei care avem cele mai puţine infecţii, ceea ce e fals. Pacienţii noştri au avut întotdeauna probleme cu condiţiile din spitale, spitalizarea se face mult sub standarde, sunt multe focare de infecţie. Noi am făcut mereu sesizări cu aceste condiţii sub orice critică din multe spitale. E o nevoie de finanţare în sistem şi de control. În România, spitalele nu au fost niciodată şi nici acum nu sunt sigure”.
Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor: „Aceste teste de sanitaţie standard nu sunt relevante pentru siguranţa pacientului”
Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, ne-a precizat că „este o lipsă de responsabilitate şi o ignorare a situaţiei în care se află spitalele din România din punct de vedere al infecţiilor nozocomiale. Să înţelegem că strategia Ministerului Sănătăţii este pe baza analizelor făcute empiric până acum? Aceste metode de evaluare sunt empirice – îmi asum ce spun -, nu reflectă realitatea. Am fi vrut şi noi să ni se spună de unde au fost prelevate probele, cu ce mijloace au fost făcute analizele şi cum? Doar atingând anumite suprafeţe? Am vrea să ştim dacă au fost analizate şi foile de observaţie ale pacienţilor, să se vadă câte antibiograme au fost făcute, unde au fost făcute, ce antibiotice au fost administrate. Vrem un bilanţ real, nu să ne spună că acel dezinfectant este sigur. Aceste teste de sanitaţie standard nu sunt relevante pentru siguranţa pacientului. În ce ţară europeană se mai fac doar astfel de teste empirice şi mai ales într-un timp atât de scurt? Când au pus ei în mediul de cultură acele probe încât rezultatul să iasă negativ? Şi la pacienţii infectaţi apar rezultate fals negative, iar dacă recoltarea s-a făcut impropiu, atunci rezultatele nu sunt concludente. Ancheta s-a făcut pe picior şi trebuia să se aştepte rezultate şi evaluări de la laboratoare de referinţă, care fac analize la modul profesionist. La direcţiile de sănătate publică, la foarte multe dintre sesizările pe care noi le-am făcut au ieşit rezultate negative, deşi medicul scria pe foaia de observaţie infecţie nozocomială, deşi buletinul bacteriologic de analize arăta clar că este o antibiogramă comună la zeci de pacienţi. Nu se poate spune că au venit cu infecţiile de acasă, pentru că ele se suprapun perfect în ce priveşte sensibilitatea şi rezistenţa la antibioticelor respective. Este o măsură empirică de ‘aburit presa’, dar pe noi nu ne abureşte, pentru că la ora actuală noi avem deja dosare la Parchet privind infecţiile nozocomiale şi, în următoarea perioadă, dacă Ministerul Sănătăţii îşi asumă răspunderea că spitalele din România sunt sigure, noi vom face apel către pacienţi, cei care sunt victime ale infecţiilor nozocomiale, să ni se adreseze, pentru că avem o echipă de avocaţi şi experţi de medicină legală şi în microbiologie, care voi pregăti sesizări la parchete şi plângeri cu solicitare de daune”.
Asociația Pacientilor cu Afecțiuni Hepatice din România: „Sunt probleme pe care noi le reclamăm de foarte mult timp, iar acum îţi dă o stare de nesiguranţă totală
Preşedinta Asociației Pacienţilor cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), Marinela Debu, a declarat pentru „România Liberă” că este esenţială siguranţa în tot ceea ce ţine de dezinfectanţi, pentru sunt foarte multe persoane care nu ştiu că au virusul hepatitic B sau C sau unele nu declară infectarea din diverse motive şi, dacă nu se face o igienizare corectă, se poate face o transmitere necontrolată a viruşilor. „Ne aflăm într-o situaţie de-a dreptul ciudată: noi tot timpul sfătuim oamenii să fie atenţi ca materialele sanitare să fie dezinfectate, să fie totul pus la punct, dar dacă până şi acea soluţie cu care se face dezinfectarea nu este sigură, ce ai putea să le spui pacienţilor când organele abilitate nu au sesizat lucrul acesta până acum? Din perspectiva noastră, trebuie să se facă controale repetate pentru a se elimina astfel de riscuri, să nu existe astfel de situaţii. Suntem foarte îngrijoraţi de când am auzit de acest scandal, noi reprezentăm o patologie unde este vorba de infecţie, este vorba de transmiterea unui virus! Sunt probleme pe care noi le reclamăm de foarte mult timp, iar acum îţi dă o stare de nesiguranţă totală. Pacienţii preferă să nu mai stea internaţi în spital, de teamă”.