Asociația 21 Decembrie 1989 îi cere ministrului Justiției, Tudorel Toader, să constituie în cadrul Ministerului Public o direcţie pentru investigarea crimelor comunismului şi a infracţiunilor contra umanităţii – DICCIU, ca entitate cu personalitate juridică, în structura Parchetului General, potrivit Mediafax.
"Asociaţia 21 Decembrie 1989 cere Ministerului Justiţiei să iniţieze şi constituirea în cadrul Ministerului Public a unei Direcţii pentru investigarea crimelor comunismului şi a infracţiunilor contra umanităţii – DICCIU, ca entitate cu personalitate juridică, în structura Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, condus de Procurorul General printr-un procuror-şef de direcţie, aşa cum funcţionează DNA ŞI DIICOT", se arată într-un comunicat de presă al asociaţiei..
Asociaţia 21 Decembrie arată că dosarele recent redeschise privind Revoluţia şi Mineriada, precum şi cele privind crimele anterioare ale comunismului, trebuie să fie instrumentate "în mod just, de echipe de cercetare a căror independenţă faţă de ministerele de forţă represivă să nu poate fi pusă la îndoială, a căror integritate şi profesionalism să nu poată fi contestate de urmaşii victimelor".
În luna iunie, Parchetul General i-a trimis în judecată pe Ion Iliescu, Petre Roman și Virgil Măgureanu, pentru crime contra umanității.
Din probatoriu, au rezultat că autoritățile statului au declanșat un „atac violent” împotriva celor care își exprimau „în mod pașnic” contradicțiile cu Guvernul. „Atacul a fost pus în practică în 13 iunie 1990, ducând la moartea prin împușcare a patru persoane, vătămarea a 1388 de persoane, privarea de dreptul la libertate, din motive de ordin politic. În cadrul acestei acțiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate din localitatea Măgurele. Concomitent, s-a pătruns în forță, fără drept, în sediul Universității București și al Universității de Arhitectură, unde s-au percheziționat birouri și au fost evacuate violent persoane”. a spus Marian Lazăr.
„S-a făcut uz de armă cu muniție de război, de către forțele de ordine. Represiunea autorităților a continuat în 14 și 15 iunie 1990. În acest context, minerii aduși în București au devastat sediile partidelor contestate, cât și locuitori ai Bucureștiului. Aceste evenimente au fost urmare a actelor de diversiune, reprezintate de inculpați, care au manipulat informațiile. Manifestanții au fost prezentați ca „golani”. Persoanele ridicate din Piața Universității au fost private de libertate în mod nelegal, ceea ce a durat până în 21 iunie 1990”.