» Sindicalistii angajati ai Directiei Judetene de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Constanta au protestat din nou ieri in fata Institutiei Prefectului Constanta.
» Acestia sunt nemultumiti ca nu li s-au virat salariile aferente lunii trecute.
La protest au participat reprezentanti a trei sindicate: SANITAS, Cartel Alfa si Sindicatul Asistentei Sociale si Protectiei Copilului Constanta. Salariatii DGSPC sunt disperati deoarece nu si-au primit lefurile pe doua luni, nici macar banii pentru salariul care trebuia acordat in 14 octombrie, promis la ultimul miting desfasurat saptamana trecuta. "Este un miting al normalitatii si decentei, cerem ceea ce ni se cuvine, nu cerem nimic in plus sau care nu a fost prevazut", a declarat Nicolae Manea, presedintele sindicatului SANITAS.
O delegatie formata din 10 sindicalisti a mers la negocieri cu prefectul judetului, Danut Culetu, care a sustinut ca a facut toate demersurile necesare.
De altfel, in sedinta Guvernului de ieri, DGASPC Constanta a primit 4,2 milioane de lei pentru a fi platite drepturile salariale din ultimele doua luni. Culetu a sustinut ca a avut dispute la nivel central in care i s-a reprosat faptul ca la Constanta Consiliul Judetean nu aloca la fel de multe fonduri acestei directii ca in alte judete. Reprezentantul Guvernului in teritoriu s-a aratat nemultumit ca se protesteaza doar la Prefectura si i-a indemnat pe nemultumiti sa discute si cu reprezentantii Consiliului Judetean Constanta.
» Vid legislativ
Problema angajatilor DGASPC, multi dintre ei ajunsi la capatul puterilor, nemaiputand sa-si permita nici macar sa mearga la serviciu, vine dintr-un vid legislativ. Astfel, in legislatia romaneasca se stipuleaza doar ca asistenta sociala este platita atat din bani de la Guvern, cat si din fondurile judetene, dar fara a se spune cota de finantare a fiecaruia. Protestatarii sunt decisi sa intrerupa lucrul astazi daca nu-si vor primi salariile, sindicalistii declarand ca angajati asemanatori din alte judete beneficiaza de inlesniri (tichete-cadou), iar ei trebuie sa protesteze si sa munceasca in mod gratuit.