7 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialAsistenta fara transparenta

Asistenta fara transparenta

Directiile de asistenta sociala din tara nu prea dau date despre activitatile proprii si despre felul cum au fost cheltuiti banii publici.

Principala concluzie a studiului "Cum se cheltuiesc banii publici in domeniul dizabilitatii intelectuale in Romania", realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP), scoate in evidenta lipsa transparentei in ceea ce priveste furnizarea datelor de catre directiile de asistenta sociala din tara, precum si modul in care aceste institutii cheltuiesc banii publici.
La dezbaterea studiului, Violeta Alexandru, directorul IPP, a precizat ca din cele 41 de solicitari adresate directiilor pentru aproape jumatate din ele a fost necesara actionarea in instanta pentru ca acestea sa furnizeze datele cerute. Printre institutiile care au intarziat in oferirea informatiilor solicitate se afla si Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap si directiile din judetele Dolj, Giurgiu, Iasi, Timis sau Satu Mare. Cat despre felul in care au fost cheltuiti banii, acesta nu a putut fi stabilit cu precizie, sustine directorul IPP, pentru ca "institutiile abilitate nu fac diferenta intre persoanele in varsta si cele cu dizabilitati mintale" si astfel cele mai multe au trimis datele "la gramada". De aceea, crede Violeta Alexandru, "nu se stie costul mediu pe asistat la noi in tara". In schimb, costul mediu lunar pe beneficiar pentru aceste institutii oscileaza, pentru anul 2005 de exemplu, intre 774 RON in Ilfov si 1.220 RON in Mehedinti. Pentru anul 2005, rezulta ca institutiile care au trimis datele solicitate IPP-ului cheltuiesc aproximativ 9.000 RON lunar pe pacient, adica circa 2.700 de euro.
Datele studiului releva, pe langa aceasta problema, faptul ca sistemul de asistenta sociala pentru persoanele cu dizabilitati are tendinta de a pastra metoda clasica de asistenta a acestora in centre de tip rezidential. Astfel, autoritatile romane pun acest lucru pe primul plan, in detrimentul alocarii unor fonduri care sa le permita bolnavilor sa primeasca servicii mai bune de asistenta.

REACTIE
» La Ministerul Muncii

Chiar si ministrul Muncii, Paul Pacuraru, prezent la dezbatere, a marturisit ca, la venirea sa in minister, s-a confruntat cu aceeasi problema a lipsei de transparenta: "Eu am avut aceeasi problema cand am cerut niste situatii despre numarul centrelor din tara. A durat cinci zile pana sa am un raspuns. Chiar si eu, ministrul, primesc raspunsuri gen: «Fa-ti, domnule, treaba singur!»".

Cele mai citite

Cum să deschizi și dezvolți un PFA în 2025?

Deschiderea unui PFA (Persoană Fizică Autorizată) poate fi primul pas către independența financiară și construirea unei cariere pe cont propriu. Totuși, procesul implică...

Cum să deschizi și dezvolți un PFA în 2025?

Deschiderea unui PFA (Persoană Fizică Autorizată) poate fi primul pas către independența financiară și construirea unei cariere pe cont propriu. Totuși, procesul implică...

Kurzii din Siria s-au înțeles cu noua putere de la Damasc pentru a menține unitatea țării

Liderul forțelor kurde siriene care au stabilit o administrație autonomă în nord-estul țării a declarat miercuri pentru AFP că a convenit cu noua putere...
Ultima oră
Pe aceeași temă