Doi fosti consilieri PSD, Viorel Marginean si Lazar Ciroie, dar si un fost democrat, Nicolae Stan Iuga, ar putea asigura, prin prezenta lor, functionarea Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, chiar si in absenta celor 12 demisionari de la PD si PNL. Afirmatia ii apartine presedintelui institutiei, Gheorghe Marinescu (PSD), care ii adauga pe cei trei colegilor de partid aflati deja in functie, conservatorilor si membrilor PRM, numarul total al alesilor ajungand astfel la 16 din 31, ceea ce inseamna doua treimi. Astfel, conditiile de dizolvare a CJ nu mai sunt intrunite.
Aceasta va fi si motivatia cu care PSD se va prezenta in fata instantei de contencios-administrativ in care va respinge total ideea dizolvarii forului judetean si organizarea de alegeri anticipate. De altfel, atat Viorel Marginean, cat si Lazar Ciroie s-au dovedit a fi, in opinia lui Marinescu, „santajabili”, unul fiind director al Directiei Judetene de Posta, iar altul angajat la o firma din Bistrita controlata de PD.
Daca instanta de judecata va aprecia ca CJ poate functiona si in aceasta formula, atunci lovitura politica instrumentata de PD si PNL s-ar putea dovedi un esec lamentabil.
Liderul filialei democratilor, deputatul Ioan Oltean, a recunoscut, recent, ca s-a framantat mult pana a gasit aceasta solutie de dizolvare a Consiliului Judetean, dupa numeroasele esecuri, chiar si legislative, de a-l schimba din functie pe fostul sau coleg de partid, Gheorghe Marinescu, cel care, in timpul guvernarii PSD, a dat o lovitura de imagine PD, dezertand impreuna cu peste 20 de primari din partid si inscriindu-se in PSD.
Democratii recunosc puciul
Dupa esecul initiativei legislative de modificare a Legii administratiei publice locale, prin care conducerile consiliilor judetene sa poata fi schimbate cu jumatate plus unu din voturi, si nu cu doua treimi asa cum prevede actul normativ in prezent, Ioan Oltean i-a convocat la o sedinta, la Palatul Administrativ, pe presedintele filialei PNL, Sabin Iliesi, respectiv pe liderul organizatiei judetene a UDMR, Andrei Kocsis, carora le-a prezentat strategia de la care s-a gandit. Ea isi gaseste suportul in Legea administratiei publice locale, care prevede ca „in cazul in care CJ nu se intruneste 6 luni consecutiv sau nu a adoptat, in 3 sedinte ordinare consecutive, nici o hotarare, precum si in situatia in care numarul consilierilor se reduce sub doua treimi si nu se poate completa prin supleanti, acesta se dizolva de drept”.
Oltean le-a propus liderilor PNL si UDMR ca toti consilierii partidelor pe care le conduc sa demisioneze, iar odata cu ei sa fie taiata din radacina orice intentie a celor aflati pe lista cu supleanti sa aspire la un fotoliu de consilier judetean.
Daca PD si PNL au executat intocmai ordinele, UDMR nu s-a conformat si nu din spirit de revolta, ci dintr-un motiv intemeiat. Pe listele Uniunii a candidat si Szanto Arpad, cel care a tradat formatiunea exact la constituirea CJ, sustinand PSD.
Un alt consilier care s-a „salvat” de la „obligatia” de a demisiona este democratul Traian Morariu, care a candidat pe listele PRM, iar fostul sau partid nu sustine ideea dizolvarii Consiliului Judetean.
Dupa esecul puciului instrumentat de Alianta „D.A.”, in Consiliul Judetean au ajuns, printre altii, fostul viceprimar Ioan Georgiu, fostul sef de cabinet al ex-prefectului Viorel Pupeza, Octavian Baciu, dar si liderul CNSLR „Fratia” Bistrita-Nasaud, Adolf Bloos, toti membri PSD.