-2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialASIGURAREA OBLIGATORIE A LOCUINŢELOR, atacată în instanţă

ASIGURAREA OBLIGATORIE A LOCUINŢELOR, atacată în instanţă

Gheorghe Momanu, fost profesor la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, a atacat în instanţă Legea nr. 260/2008, referitoare la Asigurarea Obligatorie a Locuinţelor, cerând declararea acestei legi ca fiind neconstituţională. Acţiunea în instanţă a fost deschisă la Tribunalul Galaţi pe 16.11.2010, împotriva statului român prin Ministerul Finanţelor. După mai multe amânări, instanţa de contencios a dispus judecarea cauzei în dosarul 12563/121/2010, în care pârâtul nu mai e Ministerul Finanţelor, ci SC Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor SA Bucureşti.

Pe 12 aprilie, instanţa Tribunalului Galaţi a dispus „sesizarea Curţii Constituţionale cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a Legii nr 260/2008″. Profesorul Momanu susţine că „nu poate fi constituţională o lege care are la bază înşelăciunea, aşa cum este ea definită de art.215 din Codul Penal” şi că prin Legea 260/2008 tocmai asta se face atunci când se hotărăşte că toate locuinţele din România trebuie asigurate pentru că sunt supuse riscului celor trei fenomene – cutremure, alunecări de teren sau inundaţii.

Fără riscuri

„Marea majoritate a locuinţelor din România nu sunt supuse nici unui risc de acest fel. Spre exemplu, apartamentul în care locuiesc e situat la etajul 2, într-un bloc de locuinţe amplasat pe cea mai înaltă platformă a municipiului Galaţi, pe un teren pe care istoria nu menţionează să se fi produs inun­daţii sau alunecări de teren şi nici în viitor nu există premise că ar putea avea loc astfel de fenomene. Blocul e realizat cu o structură de rezistentă alcătuită din diafragme şi planşee din beton armat monolit, structură reputată a fi foarte rezistentă atât la tasări de teren, cât şi la cutremure. O dovadă o constituie însuşi faptul că în cei 50 de ani de existenţă blocul s-a comportat excelent la toate cutremurele care au avut loc”, spune Momanu.

Urmează ca argumentele profesorului din Galaţi să fie analizate de Curtea Constituţională, iar aceasta să se pronunţe dacă Legea Asigurării Obligatorii a Locuinţelor este constituţională sau nu.

După 1977, construcţii mai sigure

În opinia profesorului Gheorghe Momanu, în situaţia blocului său se găsesc majoritatea locuinţelor executate din fondurile statului, mai ales cele construite după cutremurul din 1977, dată de la care au fost eliberate autorizaţii de construire numai pentru construcţii pe terenuri sigure din punctul de vedere al riscurilor la alunecări de teren sau inundaţii, iar construcţiile au fost proiec­tate şi executate respec­tând normele corespunză­toare gradului de risc seismic al zonei de amplasare.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă