Iakov Goldovskiy, acţionarul principal al rafinăriei ar fi dorit delistarea acesteia, odată cu desfiinţarea RASDAQ, segmentul bursier pe care era prezentă compania. După ce Autoritatea de Supraveghere Financiară s-a împotrivit, şefii RAFO propun acţionarului rus vânzarea rafinăriei la fier vechi.
Firma Petrochemical Holding din Viena, acționarul majoritar al RAFO Onești (RAF), a decis să vândă rafinăria la fier vechi, urmând ca terenul să fie folosit ca platformă industrială pentru o serie de proiecte tehnice.
„Datorită situaţiei financiare a RAFO, îl împuternicesc pe directorul general RAFO SA să înceapă procedura de desfacere (vânzare) a activelor şi a utilajelor aferente ale companiei“, potrivit unui comunicat al companiei transmis marți Bursei de Valori București.
Sumele obţinute din vânzarea instalațiilor RAFO vor fi folosite pentru finanțarea activității curente, plata obligațiilor de mediu și întreţinerea infrastructurii existente în vederea dezvoltării pe terenurile rafinăriei a unei platforme industriale pentru implementarea unor proiecte tehnice.
„Preţul de vânzare a activelor şi a utilajelor se va stabili în baza preţurilor utilajelor pe piaţa second-hand (utilaje folosite), dar nu poate fi mai mic decât preţul fierului vechi pe piaţa locală românească în ziua semnării contractelor de vânzare/cumpărare a utilajelor“, precizează comunicatul.
Ce se ascunde în spatele comunicatului?
De fapt, este vorba de un război între rafinăria băcăuană şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pe tema delistării companiei de pe orice piaţă de tranzacţionare. Punctul de pornire în acest conflict este aplicarea legii 151 din 2014. Potrivit prevederilor acestei legi, la data de 27 octombrie 2015 acţiuni listate pe segmentul RASDAQ de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) trebuie mutate fie pe segmentul reglementat (BVB sau Sibex – Sibiu Stock Exchange), fie pe un segment alternativ la BVB sau la Sibex.
Aceasta deoarece Comisia Europeană apreciază ca necorespunzătoare piaţa RASDAQ. În consecinţă, asemenea altor societăţi aflate în aceeaşi situaţie, RAFO a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor, pentru a cere acestora fie să aprobe listarea acţiunilor pe o piaţă reglementată sau alternativă, fie, dacă refuză prima variantă, să consfinţească prin vot refuzul lor, acţiunile urmând să fie retrase de la tranzacţionare şi radiate din registrul ASF.
Introducerea celui de-al doilea punct nu a fost văzută cu ochi buni de către ASF.
„Consiliul de Administraţie nu poate propune în aplicarea prevederilor legii 151/2014 ca subiect pe ordinea de zi a adunării retragerea de la tranzacţionare a acţiunilor emitentului“, a scris ASF conducerii RAFO.
Potrivit rafinăriei interpretarea ASF este abuzivă, iar opinia RAFO pare a fi împărțită şi de avocaţi sau alte firme aflate în situaţie similară. „Opinia este rodul unei interpretări eronate (…) legiuitorul nu a instituit în sarcina acţionarilor nici o obligaţie, acţiunile pot fi tranzacţionate pe piaţa de capital numai dacă acţionarii hotărăsc acest lucru, legea neputând fi peste voinţa acţionarilor”, răspunde rafinăria ASF.
Practic acţionarii pot să nu facă paşii legali presupuși, caz în care societatea devine închisă. Motivaţia legiuitorului la elaborarea legii este alta decât cea care crede ASF, afirmă RAFO.
Opinia este împărțită şi de o altă companie aflată în situaţie similară, anume de BAT Bascov SA. ”Dacă AGA va hotărî să nu facă demersurile legale necesare în vederea admiterii la tranzacţionare a acţiunilor emise de societate pe o piaţă reglementată sau a tranzacţionării acestora în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare societatea va deveni de tip închis“, afirmă conducerea BAT Bascov intr-o scrisoare către acționari. Adică situaţia dorită şi de RAFO, dar care i-a fost refuzată de ASF.
În urma refuzului, directorul general RAFO, Miroslav Dermendjlev, reface convocatorul AGEA şi introduce două puncte, din care primul propune împuternicirea directorului general al RAFO să înceapă procedura de desfacere (vânzare) a activelor şi a utilajelor aferente ale companiei“, la un preţ de second-hand, dar nu mai mic de preţul fierului vechi de pe piaţă.
Decizia urmează să fie luată în AGEA planificată pentru 18 februarie, dar este puţin probabil să nu fie adoptată, ţinând cont că este vorba de un singur mare acţionar, anume de magnatul rus menţionat, acţionar la RAFO prin Petrochemical Holding Viena.