5.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialAscensiune timidă a firmelor românești în top 500 Europa Centrală

Ascensiune timidă a firmelor românești în top 500 Europa Centrală

Companiile româneşti şi-au consolidat relativ prezenţa în ediţia 2014 a Top 500 companii din Europa Centrală, realizat de firma de consultanţă Deloitte. Spre deosebire însă de companiile poloneze, cehe sau ungureşti, cele româneşti sunt mai mititele, au acţionariat privat şi, dacă sunt bănci, au rezultate dezastruoase.

Numărul companiilor românești prezente în Deloitte Central Europe Top 500 a crescut față de anul trecut de la 42 la 46, plasând România pe locul al IV-lea, cu o poziție mai sus față de 2014. Din acest punct de vedere clasamentul este condus de Polonia, ţară care are 170 de companii în top, în creştere de la 161 în 2014. În faţa României se mai găsesc Cehia, cu 79 de companii şi Ungaria, cu 66 companii. 

Veniturile totale ale companiilor din România au crescut cu aproape 7% până la 46 miliarde de euro. Prin comparație, veniturile totale ale tuturor companiilor prezente în Top 500 au scăzut cu 1,8% față de anul trecut, ajungând la 682 miliarde euro. Aceasta înseamnă că în afacerile făcute în România se rulează doar 7 euro din 100 de euro. De asemenea, 30 de companii românești au urcat în clasament față de anul anterior, 8 companii noi au intrat în clasament, însă alte companii româneşti, inclusiv cu acţionariat autohton, au părăsit clasamentul.

„Locul pe care România îl ocupă în Deloitte CE Top 500 reflectă, în mod cert, gradul de interes al investitorilor, precum și buna sa poziționare. Cu o creștere microeconomică constantă, România se situează printre campionii regionali în ceea ce privește creșterea economică. Este de așteptat ca această evoluție să continue, dar acest lucru depinde foarte mult de stabilitatea politică, legislativă și fiscală a țării, care reprezintă elemente-cheie pentru o dezvoltare semnificativă a mediului economic și de afaceri”, spune optimist  Ahmed Hassan (foto), director Deloitte România.

Cel mai mare capitalist, statul polonez

În ce privește acționariatul companiilor românești prezente în clasament, cele mai multe sunt multinaționale (36) și numai trei reprezintă entități deținute de antreprenori români.  În cazul Poloniei 20% din companiile prezente în top sunt deţinute de stat, 25% au acţionariat privat polonez, iar restul sunt deţinute de acţionariat străin.

Industria energiei și a resurselor a contribuit cel mai mult la poziția României în clasament, cu venituri cumulate de 18,94 miliarde de euro, urmată de industria de bunuri de larg consum și transporturi, cu 13,37 miliarde de euro, industria prelucrătoare, cu 9,52 miliarde de euro, tehnologie, media și telecomunicații, cu 2,84 miliarde de euro, și industria de sănătate, cu 1,31 miliarde de euro.

În sectorul energiei, cea mai mare companie românească (cu acţionar majoritar austriac) este OMV Petrom, clasată pe locul 12  în acest sector şi cu o cifră de afaceri de 4,8 miliarde euro. Aceasta este de 5 ori mai mică decât prima clasată, firma poloneză PKN Orlen. Firma maghiară MOL, al cărei principal acţionar este statul maghiar, a avut o cifră de afaceri de trei ori mai mare decât OMV Petrom.

Discrepanţe mari între România şi Polonia se înregistrează şi la capitolul bănci, atât din punctul de vedere al mărimii companiilor, cât şi al rentabilităţii acestora. BCR, cea mai mare bancă românească, situată în clasamentul de profil la poziţia 15, a avut active de 4 ori mai mici decât banca poloneză PKO Polski,  ce are ca principal acţionar statul polonez (51% din acţiuni, respectiv 40,99% prin Trezorerie, restul printr-o altă bancă poloneză de stat).

Sectorul bancar polonez a avut o rată de rentabilitate financiară pozitivă de 10,2%, în timp ce cel românesc, dominat de capitalul privat, a avut o rată negativă de 12,5%. Potrivit Deloitte, lipsa de rentabilitate a fost cauzată de curăţarea portofoliilor bancare de creditele neperformante.

La capitolul asigurări PZU, principala societate poloneză a înregistrat un volum brut al subscrierilor de 4 miliarde euro, de 20 de ori mai mare decât cea mai bine plasată societate românească, respectiv Allianz Tiriac. Şi în acest caz principalul acţionar al companiei poloneze este statul, cu 35,2% din titluri.

Trei importante firme româneşti, respectiv Enel, Oscar Downstream și InterAgro nu au mai intrat anul acesta în clasament.  Compania Dacia Renault s-a situat pe locul 26 în clasamentul general şi pe 8 la secţiunea producţie, în condiţiile în care Skoda Auto s-a plasat pe locul 3 în topul general şi pe poziţia 3 la producţie. Dacia Renault a mai fost surclasată de Audi, din Ungaria, Volkswagen şi KIA, ambele din Slovacia.

Ediția a IX-a a raportului Deloitte Central Europe Top 500 include 14 țări din Europa Centrală  ale căror companii au înregistrat o cifră de afaceri de minimum 459 milioane euro. 

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...

Claudiu Năsui dezvăluie că unii membri USR l-ar susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Vicepreşedintele USR, Claudiu Năsui, a declarat marți, 7 ianuarie, că în interiorul partidului condus de Elena Lasconi sunt oameni care doresc ca Nicuşor Dan...

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....
Ultima oră
Pe aceeași temă