27.7 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialAsasinarea unui lider rasist aprinde spiritele în Africa de Sud

Asasinarea unui lider rasist aprinde spiritele în Africa de Sud

Sute de extremişti albi s-au strâns marţi în faţa unui tribunal din Africa de Sud, în prima zi a procesului a doi bărbaţi de culoare acuzaţi de uciderea liderului extremist Eugene Terre’Blanche – un simbol al rasismului în Africa de Sud, după finalul apartheidului.

Tensiunile rasiale s-a intensificat pe măsură ce peste 300 de membri ai Mişcării de Rezistenţă Afrikaner (AWB), fondată de Terre’Blanche, au înfruntat sute de persoane de culoare strânse în faţa tribunalului din Ventersdorp, la circa 100 de kilometri vest de Johannesburg.
Îmbrăcaţi în uniforme kaki, militanţii albi au fost ţinuţi la distanţă de sud-africanii de culoare de un dispozitiv impresionant de securitate desfăşurat în faţa tribunalului.
Terre’Blanche, în vârstă de 69 de ani, a fost asasinat cu brutalitate, sâmbătă seară, de doi muncitori de culoare de la ferma sa. Tinerii în vârstă de 23 şi respectiv 15 ani, au declarat că l-au ucis pe Terre’Blanche pentru că acesta refuzase să le achite salariile în valoare de 300 de rand – echivalentul a 30 de euro. Incidentul a fost interpretat însă drept unul cu substrat rasial, tensionând siutaţia în Africa de Sud, ţară ce trebuie să găzduiască la vară Campionatul Mondial de fotbal.
Susţinătorii lui Terre’Blanche poartă uniforme kaki, iar emblema AWB este formată din trei cifre “7” aşezate în cerc – un simbol asemănător cu zvastica nazistă. Gruparea s-a opus democraţiei în Africa de Sud şi a încercat să declanşeze un război civil pentru a împiedica prăbuşirea regimului ce susţinea supremaţia albilor, descendenţi ai coloniştilor olandezi şi ai protestanţilor francezi care au venit în sudul Africii începând din secolul al XVII-lea. În campania care a precedat alegerile din 1994, ce au pus capăt erei apartheid-ului, mişcarea lui Terre’Blanche nu a ezitat să recurgă şi la atacuri cu bombă. După 1994, mişcarea lui Terre’Blanche a făcut campanie pentru înfiinţarea unui stat autonom al albilor, încercând să se delimiteze de linia rasistă, dar menţinând un discurs extremist de factură neo-nazistă cu care a revenit în forţă în spaţiul public în 2008.
Preşedintele sud-african Jacob Zuma a cerut cetăţenilor să rămână calmi, în condiţiile în care partidele şi grupurile de opoziţie au avertizat că uciderea liderului extremei-drepte a creat o situaţie potenţial explozivă.

 

Cele mai citite

Julian Assange, liber, după un acord cu justiția americană

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a pledat miercuri culpabil de încălcarea Legii americane privind spionajul în faţa unui tribunal din Insulele Mariane de Nord, un...

Șefii apărării din Rusia și din SUA au stabilit primele dialoguri

Șefii apărării din SUA și Rusia, Lloyd Austin și Andrei Belousov, au vorbit ieri la telefon, într-un dialog neobișnuit între cele două mari puteri...

Construcție filosofică

O condiție a vieții izbutite este cunoașterea realității în care se trăiește. Împărtășesc opinia că, printre formele spiritului, filosofiei îi revine să asigure reflecția...
Ultima oră
Pe aceeași temă