13.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecial"Asasinarea lui Richard Nixon", un debut corect, dar nu mai mult

„Asasinarea lui Richard Nixon”, un debut corect, dar nu mai mult

Pe ecranele noastre ajunge la un an si mai bine dupa premiera de la Cannes acest film american realizat de un debutant (Niels Mueller), recomandat de numele sonore de pe afis. Printre ele, cel al lui Sean Penn, care venea imediat dupa ce filmase in „Misterele fluviului” de Clint Eastwood, intr-un rol ce i-a adus ulterior Oscarul.
Geneza filmului e interesanta, iar cand o sa aflati si care e subiectul acestuia o sa intelegeti cat de usor a gasit el finantare. Niels Mueller a scris la un moment dat un scenariu despre un individ alienat caruia noua slujba de agent de vanzari ii sporeste dezamagirea fata de o realitate care in 1974 (anul actiunii) e guvernata de minciuna. Viata eroului Sam Bicke, surprinsa de film, se desfasoara in paralel cu audierile din Cazul Watergate, prilej pentru a largi ramele si pentru a vedea cum se oglindeste lumea in destinul mic si trist al eroului, dar si cum acest destin – mic si trist – va incerca sa intre in rezonanta cu lumea. Dupa ce Mueller a scris un sinopsis despre un agent de vanzari despartit de familie, care ajunge sa planuiasca un asasinat impotriva presedintelui Nixon, a inceput sa se documenteze si a descoperit cu stupoare ca un asemenea personaj chiar a existat, chiar daca nu mai e atat de celebru, el nereusind sa deturneze avionul cu care spera sa se izbeasca de Casa Alba.
Eroul Sam Bicke (al carui nume seamana cu cel al persoanei adevarate) e „frate” bun cu Travis Bickle, eroul (imaginar) din filmul lui Martin Scorsese „Taxi Driver” (1976). Insa Niels Mueller nu e Scorsese si nici Penn nu e De Niro. „Asasinarea lui Richard Nixon”, desi inspirat din realitate – Bicke a fost primul om care a incercat sa deturneze un avion pe teritoriul american, un pionier in domeniu – nu incearca sa inoveze stilistic, ci merge cuminte pe drumul trasat de altii. In principiu, drumul coboara, caci eroul se desprinde progresiv de realitate si se adanceste in lumea lui. Ca si in filmul lui Scorsese, eroul are in toata nebunia lui circumstante atenuante. Politicienii sunt corupti si mincinosi oricum, chiar daca sensibilitatea eroului exacerbeaza fiecare senzatie si-l determina sa actioneze intr-o maniera iremediabila.
Pentru cineva care a mai vazut la viata lui filme despre cum un singur bob incearca sa impiedice marile mecanisme ale societatii americane acest film nu e nici mai rau, dar nici mai bun. E un start OK pentru un debutant, dar unul care asteapta sa fie depasit de abordari mai inteligente.

„Asasinarea lui Richard Nixon”/”The Assassination of Richard Nixon” – 2004, 95 minute, regia si scenariul Niels Mueller, cu: Sean Penn, Don Cheadle, Jack Thompson, Naomi Watts. Distribuit de Prooptiki Romania.

Cele mai citite

Germania anticipează stagnare economică în 2024, conform noilor previziuni guvernamentale

Guvernul Germaniei se pregătește să revizuiască în scădere previziunile economice pentru 2024, în contextul în care cea mai mare economie a Europei se confruntă...

Rapid, implicată într-un litigiu la FIFA după transferul lui Boupendza

Rapid București a fost înștiințată oficial de FIFA cu privire la un litigiu legat de transferul atacantului gabonez Aaron Boupendza, Zamalek susține că jucătorul...

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă