Nisreen Mansour al Forgani este o tânără drăguţă, de 19 ani, care la prima vedere nu pare deosebită de alte fete de vârsta ei. Ea este însă, criminală în serie pentru Colonelul Muammar Gaddafi, relatează cotidianul britanic Daily Mail.
Duminică, într-o cameră păzită de la spitalul militar Matiga din Tripoli, Nisreen a mărturisit că a executat 11 prizonieri rebeli în zilele de până la preluarea controlului asupra capitalei de către rebeli. I-a împuşcat de aproape, cu sânge rece.
„Îl ucideam pe primul şi aduceau altul în cameră,” a spus Nisreen. „Vedea cadavrul de pe podea şi era îngrozit. Apoi îl împuşcam şi pe el. O făceam cam de la un metru,” a mai adăugat ea.
Nisreen este doar una dintre miile de fete şi tinere femei care au fost recrutate pentru miliţia formată exclusiv din femei a lui Gaddafi. Acum, ea este prizoniera rebelilor şi se teme pentru viaţa ei.
Tânăra susţine că a trebuit să apese pe trăgaci în condiţii de mare presiune. „Mi-au spus că dacă nu ucid, eu voi fi cea care va muri,” a afirmat ea. Aceasta a mai declarat că a fost abuzată sexual de militari, unul dintre ei fiind chiar comandantul brigadei de elită din Tripoli, care avea misiunea de a-l proteja pe însuşi Gaddafi.
Povestea unui asasin
Cum a ajuns o tânără femeie, care locuia cu mama ei în Tripoli şi iubea dansul şi muzica, să ucidă oameni cu sânge rece?
Nisreen spune că familia ei nu susţinea regimul Gaddafi. Părinţii ei se despărţiseră pe vremea când ea era doar un copil şi lui Nisreen nu îi plăcuse de noua soţie a tatălui său, astfel încât se mutase cu mama ei. Una dintre prietenele mamei ei, o femeie pe nume Fatma al Dreby, era lidera comandamentului femeilor din cadrul Gărzii Populare a lui Gaddafi şi aceasta a fost, se pare, factorul determinant.
Cu un an în urmă, Nisreen a renunţat la facultate pentru a avea grijă de mama ei, care era bolnavă de cancer. Fatma a recrutat-o pentru Garda Populară. Familia a protestat, dar asta nu a schimbat cu nimic situaţia. Recruţii au fost antrenaţi să folosească arme de foc, iar Nisreen a fost pregătită ca lunetist.
Fatma era o susţinătoare hotărâtă a regimului, a povestit Nisreen. „Mi-a spus că dacă mama mea va spune ceva împotriva lui Gaddafi, va trebui să o ucid imediat. Dacă eu spuneam ceva despre lider ce ei nu îi plăcea, mă bătea şi mă încuia în camera mea. Ne-a mai spus că dacă ar fi venit rebelii, ne-ar fi violat,” a mai spus tânăra.
Prizonierii rebeli
Unii dintre prizonierii pe care a trebuit să îi ucidă fuseseră deja bătuţi, a mărturisit ea, plângând. Alţii au fost bătuţi chiar în faţa ei. Îşi aminteşte că nu vorbeau şi că cei mai mulţi păreau să fie de vârsta ei. „Am ucis zece, poate 11 în trei zile. Nu ştiu ce au făcut. Nu am rănit niciodată pe nimeni înainte ca revoltele să înceapă. Aveam o viaţă normală,” a mai adăugat tânăra.
Nisreen a scăpat din complexul Gărzii Populare sărind de la o fereastră de la etajul doi, din camera unde i-a ucis pe rebeli. În ciuda rănilor din urma căzăturii, a reuşit să fugă şi a fost găsită de nişte „oameni anti-Gaddafi”, care au dus-o la spital, unde este legată de pat cu cătuşe la picioare şi bine păzită.
Tânăra este îngrijită de Dr. Rabia Gajum, un psiholog libian, care efectuează muncă voluntară la spitalul Matiga. „Nisreen este şi ea o victimă,” a mărturisit aceasta. „Toate fetele din Garda Populară au fost violate. Bărbaţii le agresau sexual pe femei şi le antrenau apoi pentru a putea folosi arme de foc.”
Povestea lui Nisreen este, poate, influenţată de ruşine, teamă sau de dorinţa de a-şi putea explica acţiunile, dar tânăra femeie pare să fie întruchiparea corupţiei şi a brutalităţii prin care a trecut Libia sub conducerea lui Gaddafi.