15.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecial"Artistul e apreciat cand lumea il crede..."

„Artistul e apreciat cand lumea il crede…”

R: Ca muzician va bucurati de aprecierea criticilor de specialitate, dar si a publicului. Ce trebuie sa contina un cantec ca sa ajunga la suflet?
Nicu Alifantis: In primul rand, trebuie sa aiba suflet, in clipa cand faci un cantec daca nu-i pui suflet si daca cel care te asculta nu crede si nu te simte in ceea ce spui e greu sa-l faci sa vibreze in acelasi timp cu tine. E greu sa ajungi la acelasi numitor comun, care e teribil de important. Eu am avut sansa asta extraordinara de a pica intotdeauna la acel numitor comun cu cei care vin la concertele mele si cred ca e atins scopul.
R: Cu ce ochi priviti dvs. peisajul muzical romanesc?
N.A.: Eu am mai trait perioade de-astea, am mai vazut explozii ale curentelor muzicale la moda. Nebunia unor colegi de-ai mei mai tineri sau mai putin tineri care sunt disperati sa fie cu ce e la moda nu cred ca e cel mai fericit lucru. Cred foarte tare ca artistul e apreciat de public si dainuie si are o existenta mai lunga abia in clipa in care se regaseste, in clipa in care si-a ales un drum, in clipa in care lumea-l crede ca face ce vine din suflet, ca nu le trebuie lor moda si abia atunci cred ca putem discuta de o muzica buna, de artisti valorosi.

„Folkul romanesc nu are nici o legatura cu originile”

R:. Unde situati folkul astazi?
N.A.: Nu sunt foarte de acord cu termenul acesta, pentru ca folkul romanesc nu are nici o legatura cu folkul original al americanilor, dar daca discutam de baietii care canta cu chitara, pentru ca asta este, o sa dainuie. Asa cum a inceput, de pe plaja si din parcuri, pentru ca baietii cu chitara cantau pe plaja si in parcuri si innebuneau fetele cu ce le cantau. De aici lucrurile au inceput sa ia o turnura ceva mai serioasa. E o muzica ce merge direct la suflet, nu e atat de comerciala, nu are un urias impact la public, mai ales in ultima perioada, dar va dainui pentru ca sunt lucruri adevarate, indiferent ca stii sa canti mai bine sau mai rau, ca alegi o poezie mai buna sau mai putin buna, faptul ca tu crezi in chestia aia e punct lovit, punct ochit.
R: Trecand de la una la alta, ce-i lasa un gust amar lui Nicu Alifantis?
N.A.: Circul sociopolitic e singurul lucru care ma afecteaza in clipa de fata si incerc sa-l ignor cat pot cu putinta. Sunt dezamagit de foarte multe persoane care sunt in clipa de fata importante. Faptul ca ne jucam de-a politca, faptul ca ne jucam cu istoria unei natii, cu vietile oamenilor e usor jenant si cred ca treaba asta va lasa urme, dar cei care sunt responsabili de tot circul actual, mai devreme sau mai tarziu, vor plati pentru dezastrul asta moral pe care-l fac poporului nostru.
R: Unde va mai poate intalni publicul admirator, mai cantati cu Zan?
N.A.: Anul acesta, la sfarsitul lui iulie, vom implini zece ani de cand cantam impreuna si va fi si un turneu, ocazie cu care va aparea si un album nou, va aparea si un DVD cu albumul plus o colectie cu toate vinilurile aparute. Deci raspunsul la intrebare e da, mai cant cu Zan.

Cele mai citite

Aproape jumătate de milion de șomeri în România

Rata șomajului a urcat în august la 5,5% Noi date vin de la Institutul Național de Statistică. Rata şomajului în formă ajustată sezonier a urcat,...

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...

Armata Română caută să angajeze luptători de comando. Ce salarii se oferă

Armata Română caută luptători de comando cu o condiție fizică impecabilă, care să mânuiască arme și să fie pregătiți pentru orice confruntare. Candidații sunt triați...
Ultima oră
Pe aceeași temă