14.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialArtificii la Schitul Straja

Artificii la Schitul Straja

Sute de oameni au venit sa ia lumina la cota 1440, la Schitul Straja, cel mai inalt loc din Valea Jiului, unde s-a oficial slujba de Inviere. Majoritatea au fost turisti, care au decis sa petreaca Pastele la munte ca sa prinda ultimele zile de schi. Slujba de Inviere de al Schitul Straja a iesit din canoanele religioase, fiind intrerupta… de artificii! Desi spuneau ca se simt oarecum ca de Revelion, oamenilor le-a placut ideea de a anunta Invierea Domnului Iisus Hristos cu focuri de artificii.

Schitul atrage sute de oameni

Schitul din varful Muntelui Straja a fost construit in anul 1999 de un om de afaceri din zona, Emil Parau, iar slujbele religioase sunt oficiate de parintele Daniel, venit in Valea Jiului chiar din Humulestiul lui Ion Creanga. Ca sa ajungi la schit trebuie sa parcurgi, circa 15 minute, o carare de munte ce porneste din fata Cabanei Montana.
Intrarea propriu-zisa in schit se face printr-un tunel lung de circa 50 de metri, care are peretii pictati cu scene din Vechiul si Noul Testament si luminat de la un capat la altul. Lacasul de cult nu duce lipsa de credinciosi, care vin aici sa se roage sau sa asiste la slujbele religioase in fiecare saptamana, iar de Inviere locul a fost parca mai plin ca niciodata. De fapt, in aceasta perioada, gradul de ocupare a statiunii Straja a fost de circa 70 la suta, turistii profitand de vremea buna, dar si de zapada de peste un metru de pe partiile de aici.
Primavara a venit si la munte, dar iarna nu s-a indurat sa plece, astfel ca, intre doua straturi de zapada, au inflorit brandusele, zarite mai ales dupa ce iesi din tunelul care duce la schit.

Invierea Domnului, anuntata cu artificii

Sute de credinciosi ortodocsi, turisti sau localnici veniti special, chiar si pe jos, sa asiste la Inviere la cota 1440, la Schitul Straja, au fost uimiti sa constate ca, de aceasta data, slujba a iesit din canoanele religioase. Cei mai multi au fost tineri, veniti la munte in minivacanta, dar printre turisti si localnici s-au strecurat si oficiali, care au vrut sa asiste, impreuna cu familiile, la slujba in liniste, feriti de ochii curiosilor.
Curtea Schitului Straja a fost plina de credinciosii veniti sa ia lumina la cota 1440, vegheati de imensa cruce luminata care se afla pe varful Straja. Slujba religioasa nu a iesit din tipare pana in jurul orei 12.00 noaptea, cand alaiul tocmai inconjura biserica, anuntand Invierea Mantuitorului. Cerul a fost brazdat brusc de artificii, iar procesiunea, in frunte cu parintele Daniel, s-a oprit sa admire focurile de artificii, trase chiar din incinta schitului.
Desi spuneau ca se simt ca la Revelion, oamenilor le-a placut ideea ca, pe langa lumina impartita de parintele Daniel, Invierea Domnului sa fie luminata si de artificii. Jocul de lumina si culoare a durat cam 5 minute, iar apoi slujba a fost reluata. Dupa acest moment, ctitorul schitului, Emil Parau, a impartit Pastele, iar turistii s-au retras apoi in cabane, unde au continuat petrecerea cu cozonac, oua rosi si vin, dupa traditie.

Cele mai citite

Joe Biden va vorbi cu Benjamin Netanyahu în curând despre situația din Orientul Mijlociu

Președintele american Joe Biden spune că probabil va vorbi cu premierul Benjamin Netanyahu „relativ curând”, după atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului. În...

Motociclist în vârstă de 18 ani, mort în urma unui accident rutier

Un tânăr motociclist în vârstă de doar 18 ani a murit, noaptea trecută, în Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. Paul Gabriel Melinte, din...

De Bruyne și Lukaku se retrag temporar din echipa Belgiei pentru meciurile din octombrie

Kevin De Bruyne și Romelu Lukaku, două dintre cele mai importante figuri din naționala Belgiei, au decis să nu participe la meciurile din octombrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă