Poeţii vor fi invitaţi să scrie poeme inspirate de tablourile celebre din colecţiile muzeului, apoi vor fi imprimate pe cartoline pentru vizitatori
Intelectualii clujeni au găsit o modalitate total neconvenţională de a promova comorile de artă aflate în oraş. Prin intermediul unui proiect intitulat Rondul Poeţilor, promovat de Muzeul de Artă din Cluj şi de filiala clujeană a Uniunii Scriitorilor din România, creatorii din capitala Transilvaniei vor să îngemăneze artele plastice şi poezia. Proiectul va începe vineri, 21 martie, cu prilejul Zilei Internaţionale a Poeziei, o sărbătoare internaţională declarată de UNESCO. Concret, administratorii colecţiei de tablouri aflate în proprietatea Muzeului de Artă din Cluj vor alege unele dintre cele mai frumoase lucrări de artă. Apoi, unii dintre cei mai buni poeţi clujeni vor fi invitaţi să scrie câte un poem inspirat de un tablou expus. Apoi, textul poemului va fi afişat în sălile Muzeului de Artă alături de tabloul inspirator. Mai mult, atât imaginea tabloului, cât şi poemul vor fi imprimate pe cartoline, care vor fi distribuite vizitatorilor.
Arte îngemănate
Următorul nivel al acestui proiect presupune organizarea unor evenimente chiar în sălile Muzeului de Artă. Poeţii vor organiza întâlniri cu publicul, în care vor susţine recitaluri. Poeţii vor citi din creaţia lor şi, alături de critici literari şi de critici de artă, vor vorbi despe poezie şi pictură. Mai mult, cu ajutorul muzicienilor de la Academia de Muzică Gheorghe Dima şi a celor de la Filarmonica de Stat Transilvania, vor exista şi momente muzicale ce vor însoţi aceste manifestări cu public. Proiectul ar urma să fie continuat cu o a doua ediţie a Rondului Poeţilor, în luna decembrie, când iniţiatorii proiectului intenţionează să tipărească şi un album special. Acest eveniment va marca şi aniversarea a 65 de ani de la crearea Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj, precum şi a revistei ”Steaua”.
”Proiectul urmăreşte să pună în valoare colecţiile Muzeului de Artă şi calitatea poeţilor clujeni şi a invitaţilor lor, pe un fundal muzical de excepţie. El va fi un veritabil desant al artelor îngemănate în viaţa cotidiană a clujenilor. Prin construirea şi consolidarea unui sentiment al frumosului, va contribui la o îmbunătăţire a calităţii vieţii clujenilor”, spun organizatorii evenimentului cultural.
Templu al artelor
Muzeul de Artă din Cluj este una dintre cele mai frumoase clădiri baroce din Transilvania. Clădirea este cunoscută şi sub numele de Palatul Banffy. Edificiul este opera arhitectulu Johann Eberhard Blaumann. Acesta a construit clădirea la porunca guvernatorului Transilvaniei de atunci, Gheorghe Banffy, cel care a mutat capitala Marelui Principat de la Sibiu la Cluj. De-a lungul timpului, palatul nobiliar a găzduit capete încoronate, precum împăraţii Francisc I sau Francisc Iosif. După instaurarea comunismului, palatul a fost confiscat, iar ultimul membru al familiei Banffy care a locuit în acest edificiu a murit în sărăcie. În interiorul palatului, din anul 1951, a fost creat Muzeul de Artă Cluj, care are una dintre cele mai frumoase colecţii de artă din România.