7.5 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialArpad Paszkany, implicat in afacerile clanului Torino

Arpad Paszkany, implicat in afacerile clanului Torino

Seria afacerilor in care este implicat omul de afaceri Arpad Paszkany continua cu noi dezvaluiri legate de o retea de traficanti de stupefiante, care s-ar fi folosit de una dintre firmele sale.
Traficantii, care fac parte din deja celebrul Clan Torino, au fost condamnati la ani grei de inchisoare. Ancheta penala a aratat ca Arpad Paszkany nu stia de afacerile cu stupefiante, motiv pentru care a scapat fara nici un fel de probleme. Acum insa, mai vechii inamici ai omului de afaceri au cerut Parlamentului sa deschida o ancheta oficiala in acest caz. Tot ei incearca sa il bage in acest scandal si pe presedintele Romaniei, Traian Basescu.
Firul povestii este relativ simplu. Arpad Paszkany a investit in mai multe afaceri cu automobile. Una dintre firmele printre actionarii careia se numara Arpad Paszkany a fost folosita de una dintre cele mai celebre retele de traficanti de droguri.
Practic, membrii Clanului Torino cumparau masini second-hand din Occident. Stupefiantele erau aduse de doua retele din Basarabia si de doua din Turcia.
La Cluj, ele erau ascunse in masinile aduse din Occident, care erau "aranjate", iar apoi automobilele erau revandute in strainatate. Cea mai mare captura a fost, insa, facuta in cazul unui TIR, care a fost gasit in sudul Italiei cu o incarcatura de 5.200 de kilograme de heroina si 180 de kilograme de cocaina. Drogurile erau ascunse printre mai multe pachete de detergent, fabricat in Turcia.
Traficantii au fost arestati, iar apoi condamnati. Demir a primit 20 de ani de inchisoare, Torino Sfarlea a primit 18 ani, iar "locotenentii" sai, Leontin Pop, Ioan Tau si Jordany Laszlo au primit cate 16 ani de inchisoare. Florin Manea a primit 15 ani, iar Alexandru Peev a primit 11 de ani inchisoare.
Ancheta pornita de procurorii bucuresteni si de politistii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog a aratat ca Paszkany este nevinovat.

Legaturi ciudate

Numai ca acum, numele lui Arpad Paszkany a reaparut pe tapet in doua dosare, aparent fara legatura cu acest caz. Este vorba de dosarul "Gazeta II", in care el este invinuit de instigare la santaj, precum si de un dosar pornit de DNA in urma unei plangeri depuse de fostul primar din Cluj, Gheorghe Funar, in legatura cu vanzarea terenurilor din zona "Sapca Verde", acolo unde una dintre companiile lui Arpad Paszkany construieste un centru comercial de tip mall.
Secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, a trimis ieri o scrisoare Comisiei de ancheta privind suspendarea presedintelui Romaniei prin care cere acestei comisii sa ii audieze pe primarul din Cluj, Emil Boc, pe ministrul Educatiei, Mihail Hardau, pe fostul sef al Politiei Cluj, Teodor Pop-Puscas, precum si pe presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara. Gheorghe Funar sustine ca toti acestia pot oferi informatii legate de memoriul trimis de Arpad Paszkany presedintelui Traian Basescu. Potrivit parlamentarului PRM, Paszkany ar fi fost unul dintre sponsorii campaniei electorale a Aliantei PNL-PD. El sustine ca omul de afaceri ar fi luat de mai multe ori masa impreuna cu Traian Basescu. Gheorghe Funar sustine ca tocmai acesta ar fi fost motivul pentru care Basescu ar fi intervenit in sedinta Parchetului General. El mai sustine ca banii lui Arpad Paszkany ar putea proveni din "afaceri necurate" si ca el ar fi fost scos basma curata din afacerea cu stupefiantele de chestorul Teodor Pop Puscas. Acesta a fost seful Politiei Cluj si, in prezent, conduce o firma de paza si protectie care se ocupa de cladirile lui Arpad Paszkany. Numai ca ancheta in dosarul drogurilor nu a fost condusa de la Cluj, ci de la Bucuresti. Gheorghe Funar a facut legatura si cu faptul ca Traian Basescu ar fi intervenit in cazul memoriului trimis de omul de afaceri din Cluj pentru ca Arpad Paszkany ar fi membru PD. Arpad Paszkany, aflat la Viena, acuza formarea unei retele de interese care include oameni de afaceri, politicieni si procurori care ar dori cu tot dinadinsul sa il inchida pentru ca ar fi demascat o serie de presupuse nereguli de la Consiliul Judetean. Liderii PD califica acuzatiile lui Gheorghe Funar drept aberatii. Fostul deputat, Adrian Gurzau, in prezent consilier local, spune ca l-a insotit pe Traian Basescu in toate deplasarile pe care le-a facut la Cluj in anul 2004 si ca niciodata acesta nu a luat masa cu Arpad Paszkany, asa cum a declarat senatorul PRM.

Cele mai citite

O șoferiță a provocat un accident cu 13 mașini pe șoseaua Mihai Bravu din Capitală

Accident în lanţ în Capitală. O şoferiţă, căreia i s-ar fi făcut rău la volan, a pierdut controlul maşinii şi a lovit nu mai...

Mai multe personalități și instituții din România și străinătate au fost decorate de Familia Regală

Ambasadorul Gabriela Dancău, cantautorul Nicu Alifantis, generalul (r) Corneliu Postu, fost director al Statului Major al Apărării, se numără printre personalităţile decorate, luni seară,...

Josep Borrell vede un viitor comun pentru UE și Republica Moldova

Într-o declarație comună, Înaltul Reprezentant Josep Borrell și Comisia Europeană au evidențiat rezultatele pozitive ale alegerilor prezidențiale și ale referendumului constituțional din Republica Moldova,...
Ultima oră
Pe aceeași temă