13.2 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialArmistitiu fragil in Gaza

Armistitiu fragil in Gaza

Premierul israelian, Ehud Olmert, a anuntat sambata un armistitiu unilateral in Fasia Gaza, incepand de duminica dimineata, de la ora locala 02.00. La cateva ore, Hamas a lansat rachete asupra orasului Sderot din sudul Israelului, dupa care a anuntat, la randul sau, ca respecta armistitiul.

La ora locala 02.00 vom inceta focul, dar vom continua sa stationam in Fasia Gaza si in imprejurimi", a declarat Olmert in cadrul unei conferinte de presa organizate la Tel Aviv, subliniind ca, daca "inamicii nostri vor decide sa ne atace, armata israeliana se va simti libera sa riposteze". "Daca Hamas isi va opri total atacurile, vom analiza in ce moment vom parasi Fasia Gaza", a declarat el, anuntand totodata ca "toate obiectivele operatiunii «Plumb turnat» au fost atinse".  "Obiectivele noastre, asa cum au fost definite cand am lansat operatiunea, au fost atinse total si chiar mai mult", a precizat el. "Hamas a primit o lovitura dura", a mai spus premierul.
Ieri rachete  lansate de Hamas din Fasia Gaza au cazut in orasul Sderot din sudul Israelului, primul asemenea atac de la intrarea in vigoare a armistitiului unilateral decretat de Israel. Elicoptere ale armatei israeliene au lansat, in replica, rafale in nordul Fasiei Gaza, a anuntat postul public de radio israelian. Ulterior, Hamas si alte grupari din Fasia Gaza au anuntat un armistitiu si ca acorda Israelului o saptamana pentru a-si retrage trupele de pe teritoriul palestinian.

Aseara erau asteptati la Ierusalim, la invitatia premierului Olmert, liderii a sase mari state europene ce urmeaza sa participe la summitul de la Sharm-el-Sheik consacrat conflictului din Fasia Gaza. Reuniunea din statiunea egipteana, prezidata de presedintele egiptean, Hosni Mubarak, si de cel francez, Nicolas Sarkozy, primeste, prin armistitiul declarat de Israel, o sansa pentru rezolvarea pe cale diplomatica a conflictului. Pe langa Sarkozy, au mai fost invitati cancelarul german, Angela Merkel, si premierii spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, italian, Silvio Berlusconi, britanic, Gordon Brown, si ceh, Mirek Topolanek, a carui tara detine in prezent presedintia semestriala a Uniunii Europene.

Cu toate acestea, nu toata lumea in Israel, unde peste trei saptamani vor avea loc alegeri legislative, este multumita cu decizia cabinetului. Reprezentantul partidului Likud, Sylvan Shalom, a criticat incetarea unilaterala a focului. "Nu am realizat nici unul dintre obiectivele operatiunii lansate pe 27 decembrie", a declarat Shalom la postul militar de radio. "Nu am eliminat amenintarea tirurilor de rachete, Hamas va putea sa lanseze in continuare rachete si sa faca actiuni de contrabanda cu arme, deoarece numai Egiptul controleaza ce se intampla la frontiera sa cu Fasia Gaza si am vazut ce se intampla cand egiptenii sunt singuri", a adaugat Shalom.

Cele mai citite

Costin Amzăr, împrumut surpriză la Al Nasr Dubai!

Dinamo a anunțat împrumutul lui Costin Amzăr la Al Nasr Dubai, echipa din Emiratele Arabe Unite, și pregătește deja un înlocuitor de top. Costin Amzăr,...

Pod energetic peste Marea Neagră: Serbia, la un pas de a se conecta la cablul submarin strategic

Serbia interesată de megaproiectul care va lega rețele naționale de energie din Europa cu cele din Caucazul de Sud Proiectul construirii unui cablu energetic submarin...

Washingtonul are semnale că Teheranul pregătește „ceva serios” la adresa Israelului

„Nu atacați, pentru că, de data asta, Israelul nu va mai riposta simbolic, ca în aprilie”. Este avertismentul adresat de Washington regimului ayatollahului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă