19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialArmata siriană, acuzată că a folosit gaz toxic asupra Damascului

Armata siriană, acuzată că a folosit gaz toxic asupra Damascului

Regimul sirian a lansat o vastă operaţiune militară la Damasc şi în împrejurimile unde se află insurgenţi, grupările opoziţiei siriene afirmând că 213 persoane au fost ucise în urma bombardamentelor de o violenţă neobişnuită comise de forţele preşedintelui Bashar al-Assad.

Raidurile şi bombardamentele au continuat pe parcursul zilei şi, potrivit surselor opoziţiei, s-au folosit arme chimice. Dacă se confirmă, este vorba de o escaladă semnificativă a crizei ce ar putea schimba abordarea preşedintelui american, Barack Obama faţă de situaţia din Siria.

Surse ale opoziţiei au declarat că rachete cu substanţe toxice au lovit miercuri dimineaţă regiunea Ghouta din estul capitalei, în timp ce reţeaua noii grupări opozante Sham a precizat că a fost utilizat gazul sarin.

O echipă de inspectori ai ONU se află deja la Damasc pentru verificarea acuzaţiilor privind folosirea armelor chimice în martie şi teoretic, ar putea cerceta şi acest caz. Observatorul sirian pentru drepturile omului, OSDH, a cerut acestei echipe şi organizaţiilor internaţionale să viziteze zonele sinistrate pentru asigurarea accesului ajutoarelor medicale şi să verifice informaţiile privind folosirea armelor chimice. Autorităţile siriene au dezminţit că ar fi recurs la astfel de arme.

Bayan Baker, o infirmieră de la centrul de urgenţă Douma, a declarat pentru Reuters că bilanţul victimelor atacului, spitalizate în centre medicale din regiune, era de 213. „Majoritatea victimelor sunt femei şi copii. Au ajuns cu pupile dilatate, membre reci şi spumă la gură. Medicii spun că sunt simptomele tipice victimelor gazului iritant”. Atenţia internaţională asupra Siriei a fost deturnată în ultimele săptămâni de criza din Egipt.

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Indicele ROBOR la 3 și 6 luni stagnează, în timp ce BNR avertizează asupra riscurilor fiscale

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 5,55%, anunță Banca Națională a României...

U Cluj și-a adus golgheter! Cel mai bun marcator din Armenia a semnat cu „șepcile roșii”

Universitatea Cluj a oficializat transferul atacantului armean Artur Miranyan, golgeterul campionatului Armeniei, care vine liber de contract la echipa lui Ioan Ovidiu Sabău. Golgeterul Armeniei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă