5.6 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialArmata i-a imbogatit si pe Becali, si pe Constantinescu

Armata i-a imbogatit si pe Becali, si pe Constantinescu

» In anul 1997, Ministerul Agriculturii a avizat un schimb de terenuri dintre SCAI Mogosoaia (fosta IAS Mogosoaia, la care s-au adaugat terenurile Gospodariei PCR) si MApN, din care o parte a ajuns tot in posesia lui George Becali, iar o alta parte s-a folosit pentru retrocedari speciale.

» Coincidenta, Emil Constantinescu a fost unul dintre beneficiarii speciali ai acestui schimb. El a negat faptul ca si-ar fi vandut terenurile tot lui Becali.

Constantinescu, improprietarit cu teren revendicat de altii

Bunicii fostului presedinte Emil Constantinescu au avut, inainte de instalarea regimului comunist, 30.000 de metri patrati de teren in cartierul bucurestean Pipera. Terenul a fost dat in administrarea MApN si a SCAI Mogosoaia, iar acolo s-a construit o pista a Aviatiei Civile, functionala si in prezent. Dupa cum ne-a relatat insusi domnul Emil Constantinescu, familia sa a facut cerere de retrocedare inca din anul 1991, in baza Legii 18/1991. Dupa trei ani, familia Constantinescu a obtinut titlul de proprietate pe 5.000 de metri patrati, in zona de lux de pe strada Iancu Nicolae, cartierul Pipera. Problema este ca zona in care dl Constantinescu a primit teren era revendicata, la randul ei, de alti fosti proprietari. Dl Constantinescu sustine insa ca nu a cunoscut acest amanunt. El a vandut imediat terenul, nu mai tine minte cui, dar sigur nu lui George Becali! Pentru restul de 25.000 de metri patrati, familia Constantinescu a primit actiuni la SCAI Mogosoia SA, asa cum au primit fostii proprietari care au avut terenuri in Pipera.

Au primit teren doar cei care au acceptat sa-l vanda imediat

Nu toti fostii proprietari au avut insa norocul familiei Constantinescu sa primeasca acei 5.000 de metri patrati pe luxoasa strada Iancu Nicolae. Spre exemplu, Viorica Tomescu, fosta vecina cu bunicii lui Emil Constantinescu si mostenitoare, impreuna cu familia sa, a 35.000 de metri patrati de teren in Pipera, nu a fost pusa in posesia acelor 5.000 de metri patrati, ci i s-au dat doar actiuni la SCAI Mogosoaia. Poate – crede ea – pentru ca nu a fost de acord sa vanda, asa cum a vandut familia Constantinescu. Ea stie ca toti aceia care erau de acord sa-si vanda terenurile si actiunile lui Teia Sponte (directorul SCAI Mogosoaia) sau membrilor si interpusilor familiei Becali erau pusi imediat in posesia fostelor proprietati. Nu insa si fostii proprietari care refuzau sa vanda, precum Tomescu, Gerea, Valeanu, Cristea, Trifu, Stoica etc. Ei alearga si acum dupa reconstituirea terenurilor lor, dar institutiile statului fie ii sfideaza, fie ii ignora, fie ii mint, dupa cum rezulta din sutele de acte aflate in posesia noastra.

"S-a vazut in fruntea tarii si si-a rezolvat problemele"

Pe 17 octombrie 1997, in mod absolut miraculos, familia Constantinescu a fost pusa in posesie si cu restul de 25.000 de metri patrati pentru care avea actiuni la SCAI Mogosoaia. Emil Constantinescu sustine ca decizia SCAI Mogosoaia de a-i restitui terenul nu a fost influentata de faptul ca el era presedintele tarii. De asemenea, fostul presedinte sustine ca noi comitem o ticalosie daca ii asociem numele cu schimburile de terenuri din Pipera, in posesia carora a ajuns George Becali. Fosta sa vecina, Viorica Tomescu, are insa o alta parere. "S-a vazut in fruntea tarii si prima sa grija a fost sa-si rezolve problemele personale, ignorandu-ne pe noi, cei multi si amarati", ne-a declarat doamna Tomescu. Femeia ne-a aratat ca, in timp ce fiul ei proaspat casatorit nu are loc de casa, pe terenurile ei au rasarit vile. "Ni s-a spus ca terenul nostru nu se poate retroceda, pentru ca erau instalate pe el luminatoarele pistei de aterizare ale Aviatiei Civile. Uitati-va, aceste luminatoare se afla acum in curtile vilelor. Pentru mine nu s-a putut retroceda, dar pentru altii da, inclusiv pentru domnul Constantinescu", ne-a relatat, cu naduf, femeia.

Emil Constantinescu: "Nu i-am vandut lui Becali"

Fostul presedinte Emil Constantinescu sustine ca restituirea terenului catre familia sa nu are nici o legatura cu faptul ca pe 10 octombrie 1997 Ministerul Agriculturii, prin secretarul de stat Adrian Dobrescu, a avizat schimbul de terenuri dintre SCAI Mogosoaia si MApN (despre care "Romania libera" a relatat deja). Atunci, MApN a predat 70.000 de metri patrati catre SCAI Mogosoaia, in zona strazii Iancu Nicolae (unde acum se afla un sir luxos de vile). Adica exact acolo unde a primit teren si familia Constantinescu. Fostul presedinte al tarii nu stie de ce vecina bunicilor sai nu a obtinut nici un metru patrat din suprafata revendicata. "Eu am fost foarte atent sa nu se comita abuzuri. Eu, ca presedinte, m-am zbatut tocmai sa schimb practica PDSR-ului de a muta terenurile de pe coclaurile din toata tara in zonele de lux ale Capitalei. Familia mea a avut teren in Pipera si eu am primit tot acolo. Era normal sa mi se dea in alta parte, dar tot in Pipera, din moment ce terenul nostru era ocupat de pista Aviatiei Civile. Noi am vandut acolo aproape tot ce am primit. Doar sora mea si-a construit o casa acolo. Nu i-am vandut lui Becali, pe care nu l-am intalnit in viata mea", ne-a mai spus fostul presedinte al tarii.

Avizul – disparut si gasit dupa 10 ani

Exact la 14 martie 2007, ziua aparitiei in "Romania libera" a articolului "Cum si-a facut Becali averea", Ministerul Agriculturii a gasit documentul din anul 1997 de avizare a schimbului de terenuri dintre SCAI Mogosoaia si MApN, despre care ne anuntase oficial ca a disparut din arhive.

"A fost gasit avizul in niste fisete de pe un culoar al ministerului. Nu stim de ce nu au fost arhivate documentele din acest dosar de avizare. Acum se face o ancheta interna. Persoanele care trebuiau sa le arhiveze au murit", ne-a declarat Adrian Dobrescu, semnatarul avizului cu probleme.
Documentul este un posibil argument al premeditarii gruparii terenurilor MApN pentru schimburile de terenuri cu George Becali.
De asemenea, din documentele gasite am aflat ca schimbul din 1997 a fost solicitat de catre SCAI Mogosoaia, pe motiv ca voia sa retrocedeze terenurile respective catre niste fosti proprietari.
Noi am descoperit doar un singur fost proprietar caruia i-a fost restituita o bucata din acest teren: Emil Constantinescu, presedinte al Romaniei la acea data. Restul terenului a intrat in posesia familiei Becali.

Mai trebuie sa mentionam ca a existat o practica a mutarii terenurilor dintr-o parte in alta pentru a li se incurca amplasamentele in asa fel incat fostii proprietari sa fie purtati de la un administrator la altul si, in final, obligati sa renunte la revendicarea in fizic a terenului.
Adica au fost obligati sa vanda dreptul de proprietate contra a 50 de centi pe metru patrat.
Unii fosti proprietari au cedat, mai ales daca era vorba de terenurile administrate de MApN, unde autoritatile au invocat drept motiv al nerestituirii faptul ca pe acele terenuri exista obiective de siguranta nationala, secrete de stat.

Cronologia unei inginerii funciare

» In anul 1996,
prin semnatura generalului Dumitru Cioflina, seful Marelui Stat Major General al Armatei, George Becali a primit de la MApN peste 85.000 mp in Pipera. MApN a primit la schimb un teren in stefanesti, langa o unitate militara, desi nu avea nevoie de acel teren deoarece nu avea cuprins in buget nici un proiect de constructii in zona respectiva. Becali a achizitionat terenul din stefanesti de la cei improprietariti de catre primarul Rababoc, cumnatul generalului Cioflina.
» In ianuarie 1997, presedintele Emil Constantinescu, in cadrul unei sedinte CSAT, a aprobat, in principiu, realizarea unei constructii pentru MApN in stefanesti, unde deja se consumase primul schimb cu Becali.

» 10 octombrie 1997, Ministerul Agriculturii a avizat un schimb de terenuri intre MApN si SCAI Mogosoaia. Din cei 70.000 de metri patrati, predati de Ministerul Apararii, o parte importanta a ajuns tot in posesia familiei Becali.
» 17 octombrie 1997, presedintele Emil Constantinescu a primit de la SCAI Mogosoia restul de 25.000 de metri patrati, revendicati de familia sa

» In anul 1998, George Becali a inaintat catre MApN o propunere de schimb. A oferit 210.000 de metri patrati in stefanesti si a cerut la schimb 200.000 de metri patrati in Pipera. La acea data, cand a facut propunerea, Becali nu era proprietarul terenului din stefanesti pe care il oferea la schimb. A facut actele de cumparare abia dupa ce conducerea MApN a avizat schimbul, desi terenurile erau revendicate.

» Abia in anul 1999,
s-au semnat actele de schimb intre "permutantul" MApN si "copermutantii" George si Luminita Becali.

» In anul 2007,
DNA a preluat anchetarea penala a schimburilor de terenuri dintre MApN si George Becali, fiind vizati, intre altii, generalii Dumitru Cioflina, Constantin Stanasila si fostul ministru al Apararii Victor Babiuc.

REPLICA

" In sedinta CSAT din ianuarie 1997 nu s-a aprobat nici un schimb de terenuri. (…) Nu am stiut de nici un aviz al Ministerului Agriculturii pentru schimbul dintre SCAI Mogosoaia si MApN. (…) Ni s-a dat terenul pe str. Iancu Nicolae pentru ca acolo avea SCAI Mogosoaia teren disponibil. Mi s-a spus ca acel teren pe care l-am primit nu era revendicat. Am fost atent ca pe toata perioada mandatului meu sa nu se comita abuzuri cu schimburile de terenuri. (…) Eu, ca presedinte, m-am zbatut sa schimb practica PDSR-ului de a muta terenurile de pe coclaurile din toata tara in zonele de lux ale Capitalei", a declarat fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă